Wat geef je je baby, als je rond de zes maanden begint met de eerste hapjes bijvoeding? ‘Poepdokter’ Nienke Gottenbos legt uit waarom vetten zo belangrijk zijn.
Beslissingen die je neemt rondom je kindje zijn vaak niet eenvoudig. Je wilt het ook zo graag goed doen! Maar net zoals bij volwassenen geldt: er is niet één dieet of richtlijn die voor 100% van de kindjes klopt en geldig is. Blijf dus vooral ook naar je eigen baby kijken, en laat je leiden door wat hij aangeeft. Dat kan een jong kind namelijk veel beter dan je denkt – als je maar weet naar welke signalen je wel en niet moet luisteren.
Verdiep je in voeding voor je baby met Poepdokter Junior
Lekker vet: de eerste hapjes
Laten we beginnen met hoe een baby eigenlijk gebouwd is. Nee, niet hoe jullie hem gemaakt hebben – dat snap ik wel zo ongeveer – maar waar zijn lijfje uit opgebouwd is. Een babylijf groeit ongelofelijk snel en daarvoor zijn voornamelijk vetten en eiwitten nodig. Eiwitten maken de snelle groei van spieren en botten mogelijk, en vetten zijn onmisbaar voor het opbouwen van onder andere de hersenen, zenuwen, ogen en hormonen. Wist je dat de hersenen van een baby voor meer dan de helft zijn opgebouwd uit vetten?
Die vetten heeft een baby dan ook hard nodig: één van de redenen waarom moedermelk zo lekker vet is. Maar als we kijken naar de ‘standaard’ eerste hapjes (rijstmeelpap, rijstwafels en appelpuree), zijn die vooral heel rijk aan koolhydraten. Dat is niet nodig voor het gezond opbouwen van een babylijfje – en bovendien zitten alle koolhydraten die je baby nodig heeft, al in de moeder- of poedermelk.
Nu heb je vast wel eens gehoord van ‘food under one is just for fun’: tot je baby een jaar oud is, komen de belangrijkste voedingsstoffen uit de borstvoeding en is bijvoeding dus vooral lekkere spelerij. Bijvoeden is dus precies dat: bij-voeden. Aan de andere kant heeft een baby veel voedingsstoffen nodig om zijn groeiende lijf en hersenen mee te ondersteunen. Juist omdat er maar weinig voedsel per keer binnenkomt, is het voor een baby – net als voor een volwassene – dus zonde om lege vulling binnen te krijgen in plaats van waardevolle voedingsstoffen. Rijstmeel voegt bijvoorbeeld vrijwel niets toe qua vitaminen en mineralen, en bestaat bijna alleen uit koolhydraten. Zonde! Bovendien heeft je kindje tot ongeveer 24 maanden niet genoeg enzymen om veel zetmeel te verteren; een deel daarvan zit ook in de moedermelk, maar echt grote hoeveelheden granen kan een kind pas later goed verteren.
Een beetje vreemd, maar wel lekker
Beginnen met vette hapjes, dus. En dat zijn niet altijd de voedingsmiddelen waar je als eerste aan denkt. Geschikte eerste hapjes die je baby goed kan verteren én die belangrijke voedingsstoffen leveren, zijn bijvoorbeeld avocado, banaan, eigeel (nog niet het eiwit!), kokosolie, ghee en bottenbouillon (met heel weinig of geen zout). Met deze hapjes kun je prima beginnen als je baby (ongeveer) zes maanden is.
Geef één voedingsmiddel per keer, en geef dat minimaal 2-3 dagen achter elkaar. Zo leert je baby de smaak en textuur kennen. Bovendien: mocht er een onverhoopt een allergische reactie ontstaan, dan weet je gelijk aan welk hapje dit ligt.
Is je kindje al wat gewend aan vaste voeding, dan kun je vanaf zeven maanden beginnen met courgette, mango, papaja en zelfs biologische runderlever! Ook appel en peer kunnen vanaf deze leeftijd, maar kook die het liefst even zachtjes om de pectine die erin zit af te breken en ze lichter verteerbaar te maken.
Fotografie Brechje Hoornstra