Bergen beklimmen met je kinderen

door Gastauteur

Ons leven hangt aan een staalkabel, maar gevoelsmatig aan een zijden draadje. Onder ons is niets dan afgrond, wild water en puntige rotsen. Als we een fout maken vallen we te pletter. Met onze kinderen van 6 en 8 doen we een Via Ferrata in de Franse Alpen; een combinatie van klimmen en wandelen. Af en toe treffen we een ander gezin. Gelukkig maar, want soms denk ik dat we wel gek moeten zijn om dit te doen. Het zijn bijna nooit landgenoten trouwens, maar ja: de bergen zitten ons Nederlanders ook niet in de genen. 

Toen we nog jong en onbezorgd – lees: kinderloos – waren, hebben we heel wat bergen beklommen. We fietsten illegaal door Tibet. ’s Nachts slopen we langs grensposten, waar dat overdag niet was toegestaan. Ons leven zat vol met dit soort spannende activiteiten.
En toen kwamen er kinderen… 

In het begin kon het me niet veilig genoeg zijn. Altijd was ik bang dat hen iets overkwam. Ik heb zelfs eens bijna zo’n alarmdeken gekocht. Als je kindje zou stoppen met ademen zou er een alarm afgaan. Die wou ik, liefst vandaag nog. Want wat nou als..?


Durf je kinderen toe te vertrouwen aan het leven

Nooit vergeet ik de woorden van iemand die me dierbaar is: Je moet je kinderen durven toevertrouwen aan het leven. Gelukkig heb ik dat geleerd. Met vallen en opstaan, net zoals de kinderen zelf. Zij leerden al heel jong dat vallen ook oké was. Duizend keer heb ik m’n tong afgebeten om niet zo’n ‘Voorzichtig!’- moeder te zijn. Ik prevelde mijn mantra: ‘Vallen mag.‘ Kinderen moeten ervaring opdoen, zo “simpel” is het. Zelf doen en fouten maken horen daarbij. 

Afgelopen zomervakantie vonden we het tijd om onze oude hobby weer op te pakken. Gordeltjes en helmpjes gekocht voor de kinderen, want veiligheid boven alles natuurlijk. Goed, mijn oude mantra voldeed niet daar, boven op de berg. Vallen was níet toegestaan. Maar: zelf doen wel. Zelf opletten en zorgen voor je veiligheid. Dat kan ook als je acht bent, of zes.

Op een Via Ferrata geldt: Altijd één haak aan de rots. En op twee punten gezekerd zijn is beter. Een enkele keer zijn de kinderen te enthousiast en willen ze de twee haken tegelijk verplaatsen. Dat betekent dat ze een moment niet aan de rots vast zouden zitten, en als je dan valt… Elke keer dat de haken verplaatst worden, kijken we dus mee. Met argusogen… Stop, kijk eens wat er gebeurt als je nu valt’ is voldoende, we klimmen veilig door. Stap voor stap, met ieder een kind vóór ons hebben we zo bergen bedwongen.

Het kind met de veilige ogen van papa of mama in de rug. Zo kun je samen klimmen: naar hele grote hoogten.

Jacqueline Barteling is moeder van twee jongens, en biedt training en coaching aan voor mensen die zichzelf wat meer rust gunnen. En ze is klimfanaat natuurlijk.


Blij met Kiind? Bestel het enige echte boektijdschrift Opvoeders en huttenbouwers nu! Perfect als cadeau of voor jezelf. Met het beste van vijf jaar Kiind en meer.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Nestelmandje maken voor de vogels

Nestelmandje maken voor de vogels

De meeste vogels leggen eieren rond maart, maar er zijn ook vogels - zoals zwaluwen, mezen, merels en mussen - die meerdere keren per jaar eieren leggen. Als het je leuk lijkt om deze nestjes in je eigen tuin of op je eigen balkon te hebben, kun je met je kinderen een...

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Femke van Veen van het Viltpaleis maakte voor Kiind een prachtige vilten paddestoel met beschrijving. Ook stelde zij voor de lezers van Kiind een pakketje samen zodat je zelf makkelijk aan de slag kunt!   Benodigdheden Witte merinowol, ongeveer 10 gram Rode...

11 gevaarlijke dingen die je gedaan moet hebben voor je groot bent

11 gevaarlijke dingen die je gedaan moet hebben voor je groot bent

Gevaren zijn er om te overwinnen. Daarvoor moet je ze wel eerst onderzoeken. Angstige ouders en een overdaad aan begrenzing staat de zelfredzaamheid van kinderen in de weg. Een kind leert risico’s inschatten en vaardig met gevaren omgaan door te oefenen. Je moet als...

Uitjes in de winter

Uitjes in de winter

In de winter hebben veel mensen de neiging binnen te zitten, waardoor de kinderen dat vanzelf ook doen. Terwijl het voor kinderen juist ook in de winter heerlijk is om buiten bezig te zijn. Dik ingepakt, met rode wangen en neuzen van de kou actief bezig zijn en daarna...

Ja! Kiindfestival 2015 komt eraan!

Ja! Kiindfestival 2015 komt eraan!

Weet je het nog? Zonovergoten grasveld, podium met het allertofste kindertheater, markt met mooie groene spullen, zandbak vol huttenbouwers, fijne muziek, prachtplek met plenty doe-dingen bij Panta Rhei, hordes relaxte vaders en moeders en kinderen en oma's en opa's....

Lekker op blote voeten in de winter

Lekker op blote voeten in de winter

Kinderen en de natuur horen zo duidelijk bij elkaar. Voor hun ontwikkeling. Om te spelen, ontdekken, rond te scharrelen, vertrouwd te raken met alle elementen. Maar ook voor de opbouw van hun weerstand, aanvoer van vitamine D en kiezelzuur kunnen kinderen niet genoeg...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0