Boek: Als bevallen spannend is

door Gastauteur

Dit boek is geschreven voor mensen zoals ik: aanstaande ouders die ondanks voldoende informatie de bevalling spannend vinden of er tegenop zien.

Ik heb het gelezen vóór ik aan een cursus zwangerschapsyoga begon en toen drong de inhoud nog niet echt tot me door. Pas na deze cursus, waarbij ook uitgelegd werd hoe de fysiologie van de baarmoeder werkt en hoe het verloop van de bevalling is, kon ik bij herlezen veel meer met dit boek. De auteur geeft dit in het begin van het boek zelf ook aan.

Lilian Wirken is er in geslaagd om met een mix van nuchterheid, mindfulness en een grote berg ervaring een zeer waardevol boek af te leveren. Dankzij de praktische oefeningen aan het eind van elk hoofdstuk ga je daadwerkelijk aan de slag met de inhoud. Zo ga je nadenken over wat pijn eigenlijk voor je betekent aan de hand van een lijst met stellingen. Is het aanstellerij of mag je van jezelf om pijnstilling vragen? Door het scannen van de QR-codes kun je de oefeningen op de website van Wirken downloaden.


Een mix van nuchterheid, mindfulness en een grote berg ervaring

Vooral voor een controlfreak als ik, is dit boek heel erg fijn. Je krijgt handvatten om tijdens de bevalling in ieder geval controle over jezelf te kunnen houden. Er is altijd een mogelijkheid voor plan B (of C), met een onderbouwde keuze doordat je door een vragenlijst gaat, namelijk:

  • Wat zijn de voordelen voor moeder en kind?
  • Wat zijn de nadelen voor moeder en kind?
  • Wat gebeurt er wanneer je niets doet?
  • Zijn er alternatieven?
  • Hoe snel moet je een keuze maken?
  • Wat zegt je intuïtie?

 

Want natuurlijk gaat het anders lopen dan je denkt, maar zo heb je in ieder geval een checklist om een voor jou goede keus te maken.

Wat ik ook erg handig vind, is de bijgesloten geplastificeerde kaart met de belangrijkste tips samengevoegd. Wirken gebruikt het woord KRACHT als afkorting voor de woorden die je eerste hulp kunnen bieden bij de bevalling, waarbij de ‘K’ staat voor maak gebruik van je eigen Kwaliteiten, de ‘R’ voor Reikwijdte: slechtste scenario? Beste scenario? Beperk de nadelen, vergroot de voordelen, ‘A’ voor Aanpakken: wat kun JIJ doen, de ‘C’ voor Controle: je energie gebruiken voor wat je kunt beïnvloeden, de ‘H’ voor Hou vol en de ‘T’ voor Trots: vermijd zelfverwijt.

Ook staan op de kaart tekeningetjes van houdingen waarin je de weeën op kunt vangen, fijn om in een overzicht te hebben.

De partner kan het hele boekje doornemen indien gewenst, maar er is ook een apart hoofdstuk voor hem/haar. Hierin staan weer veel praktische tips en handvatten, zodat je als partner niet aan de zijlijn staat, maar als coach!

Als bevallen spannend is | Lillian Wirken | ISBN 9789082010008

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bijzondere bevalling: Rinske beviel zonder verloskundige

Bijzondere bevalling: Rinske beviel zonder verloskundige

Op Koninginnedag 2009 was ik ruim 41 weken zwanger. Ik baalde als een stekker en zat echt te wachten tot de kleine zich aandiende. Mijn eerste bevalling duurde 22 uur en eindigde na een vreselijke autorit in het ziekenhuis. Ik wilde nu graag thuis bevallen en was bang...

Wat baby’s nodig hebben

Wat baby’s nodig hebben

Boeken over baby’s, ja, die zijn er veel. Wat valt daar nog aan toe te voegen? Nou, dit. Het splinternieuwe boek Wat baby’s nodig hebben biedt een ander perspectief. Het gaat in dit liefdevolle boek niet over dingen die jij of je baby zou moeten doen of bereiken. Je...

Boek: Vrije geboorte

Boek: Vrije geboorte

Terwijl op dit moment de verloskundige zorg alleen maar medischer dreigt te worden, lees ik in Vrije geboorte van Anna Myrte Korteweg waarom de geboortezorg beter een andere weg in kan slaan: met juist meer vertrouwen in de natuur. Van angst naar extase en van...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0