Bevallen van een vijfde met een supersnelle geboorte

door Gastauteur

Elke bevalling is anders, en voor elke bevalling geldt dat vertrouwen de sleutel is. Natasja van Nieuwleven-geboortefotografie vertelt het verhaal van een bijzondere bevalling. Dit kindje wordt geboren een jaar nadat de vorige zwangerschap heel verdrietig was geëindigd in een stilgeboorte.

Het is eindelijk zover!

Na een aantal valse starts spoed ik me op vrijdag 8 december rond 20.30 uur richting Leek. De geboorte van het vijfde kindje van Margreet en Leroy is eindelijk aanstaande. Ik heb nog nooit een geboorte gemist, maar de angst daarvoor is zo groot, dat ik altijd met grote snelheid naar een bevalling rijd. Wanneer ik om 21.00 uur voor hun huis sta, wordt de deur opengedaan door de moeder van Margreet. Ze is duidelijk wat gespannen. Ik zie dat ze in de woonkamer aan het strijken is. De kinderen liggen te slapen.

Aanrader: Positief over bevallen van Milli Hill

Het bad staat klaar

Margreet, Leroy en de verloskundige zijn op zolder. Van de zolder heeft Leroy een prachtige slaapkamer voor Margreet en hem gemaakt. Het bevalbad staat klaar. Deze wordt met een lange slang vanuit de badkamer gevuld met warm water. Het is heel warm in de kamer. De televisie staat aan: een kandidaat uit The Voice zingt de longen uit zijn lijf. Ik volg het helemaal niet en heb geen idee wie het is. Margreet begroet me hartelijk. Het is eindelijk zover. Ze ligt op bed de weeën weg te zuchten. De verloskundige vertelt dat ze zo de vliezen gaat breken. De verwachting is dat de bevalling na het breken van de vliezen snel zal gaan. Daarom hebben ze nog even op mij gewacht.

Regenboogkindje

De vliezen worden gebroken en het vruchtwater is gelukkig helder. Het bad is gevuld en Margreet verplaatst zich van het bed naar het bevalbad. Grote broer Lyem heeft tijdens de zwangerschap steeds aangegeven bij de geboorte van zijn kleine broertje te willen zijn. Lyem is al grote broer van twee zusjes. Na het verlies van zijn broertje Zyon* (bijna een jaar geleden stil geboren met 22 weken zwangerschap nadat er bij hem een aandoening was geconstateerd die niet verenigbaar is met het leven) moet hij met eigen ogen zien dat dit broertje wel bij hem blijft. Dat hij met dit broertje wel kan voetballen en andere jongensdingen kan doen.

Het gemis hangt in de kamer

Terugdenkend aan een jaar eerder krijg ik weer tranen in mijn ogen. Wat een moeilijke tijd is het geweest voor dit mooie gezin. Het gemis van Zyon hangt in de kamer. Ik zie het knuffeltje liggen dat tijdens zijn zwangerschap voor hem is gekocht. Gelukkig voel ik ook de blijdschap die het regenboogkindje in de buik van Margreet brengt. Nog half slapend tilt Leroy Lyem de kamer binnen. Ze gaan samen op een stoel zitten, zodat Lyem helemaal wakker kan worden. Intussen beginnen de weeën bij Margreet goed op gang te komen.

Als jijzelf of een dierbare een kindje is verloren, lees dan ook: Samen verder na verlies van een kind van Beate Matznetter

Persoonlijke doula

Lyem wordt al snel goed wakker en nestelt zich op het krukje voor het bad, dichtbij zijn moeder. Hij speelt met het water, knuffelt zijn moeder, legt zijn handen teder op de hare, helpt mee door koude washandjes aan zijn moeder te geven. Margreet kan zich tussen de weeën door goed ontspannen en ze geniet duidelijk van de aanwezigheid van haar oudste kind. Het leidt haar af van de pijn en het herinnert haar aan wat voor mooie pure liefde ze snel weer in haar leven mag verwelkomen. Lyem is haar persoonlijke doula en hij hoeft daar alleen maar zichzelf voor te zijn.

Groot gemis

De weeën worden steeds intenser en het is duidelijk dat de geboorte niet lang meer op zich laat wachten. Margreet doet het geweldig. Ze zucht heel beheerst de weeën weg. Wat ben ik trots op haar! Ineens zie ik haar breken. Ze is heel lang zo sterk geweest, maar de herinneringen aan de geboorte van Zyon* komen omhoog. Het jongetje dat zo intens gemist wordt en ze maar zo kort in hun leven mochten hebben. Leroy gaat bij haar zitten en troost haar. Samen denken ze terug aan een jaar geleden. Voelen ze samen de pijn die elke dag de kop opsteekt, maar nu zo duidelijk en fel aanwezig is. Het grootste verdriet wat een ouder kan meemaken… Ik voel bij mij de tranen weer opkomen en denk aan mijn eigen drie kindjes. Hoe ontzettend dankbaar ik voor ze ben. De verloskundige laat Margreet en Leroy in het moment en speelt samen met Lyem met een opgeblazen latex handschoen. Plots gaat Margreet anders zitten en is het duidelijk dat de baby geboren gaat worden.

Razendsnel geboren

Ik sta net voor het bad als Margreet roept dat de baby er al is. Ze heeft haar handen onder water en samen met de verloskundige (die ook enorm verbaasd is) laten ze het kindje met mooie donkere haartjes en huidsmeer geboren worden. Margreet moet duidelijk bijkomen van de intensiteit van de laatste fase. Ze heeft haar ogen gesloten en zucht een paar keer heel diep. Zuchten van moeheid en opluchting. De baby is er, gezond en wel. Na slechts één perswee!

De baby is er na 1 perswee

Hij laat kort van zich horen, maar het warme water en de nabijheid van zijn mama maken dat hij weer tot rust komt. Lyem heeft de latex handschoen nog in de zijn handen en kijkt naar Margreet en de baby. Langzaam schuifelt hij wat dichter naar het bad om zijn broertje te bekijken. Ik zie de vertwijfeling op zijn gezicht. Dan lijkt hij zich te realiseren dat dat kleine mensje in de armen van zijn mama, zijn broertje is. Er breekt een glimlach door en hij raakt zijn haartjes voorzichtig aan. Leroy komt ook dichterbij en samen kijken ze naar hun prachtige regenboogbaby, die de mooie naam Savy krijgt.

Een gezonde geboorte is een herinnering voor het leven. Dit en meer vieren we op het Geboortefestival in Alkmaar. Vier je met ons mee? 

Het licht

De moeder van Margreet komt kijken. Ik kan me voorstellen dat het voor haar erg spannend is geweest. Zo dichtbij, maar toch niet precies weten wat er gaande is. Leroy knipt de navelstreng door en Margreet legt Savy vervolgens aan de borst. Lyem staat er gefascineerd naar te kijken en raakt het handje van Savy voorzichtig aan. Nadat de placenta in bad is geboren, gaat Margreet in bed liggen. Wanneer Leroy met zijn zoon huid-op-huid aan het buidelen is, merkt hij al snel dat Savy heeft gepoept. Hij moet er hartelijk om lachen.

De controles worden gedaan en Savy blijkt een flinke jongen van ruim 4 kilo. Hij heeft het duidelijk heerlijk bij zijn mama gehad. Wat was het een fijne geboorte. De twee grote zussen hebben er niks van gemerkt dat hun broertje is geboren. Lyem was er op eigen verzoek bij en is zijn moeder enorm tot steun geweest. Ik ben ontzettend blij voor ze dat het zo is gelopen! Ik mag nog even met de kleine man knuffelen. Verwonderd kijk ik naar zijn kleine handjes en voetjes. Mijn eigen kinderen waren ooit ook zo klein, maar dat voelt als heel lang geleden. Als ik naar huis rij, zie ik overal kerstlichtjes branden en ik realiseer me dat Savy voor Margreet en Leroy het licht is na een lange donkere periode.

Lieve Leroy en Margreet, ik wens jullie heel veel geluk en liefde met jullie prachtige grote gezin. Jullie kinderen hebben een speciaal plekje in mijn hart. Geniet van en met elkaar!

Liefs, Natasja

Natasja werkt als geboortefotograaf, en maakt zo je herinneringen aan de bijzonderste dag van je leven zichtbaar. Meer weten? Lees hier hoe Natasja werkt.

Brief aan mijn pasgeboren baby

Hoe beelden van geboorte ons beïnvloeden bij onze eigen bevalling

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Vol vertrouwen bevallen: een rustige geboorte

Vol vertrouwen bevallen: een rustige geboorte

We delen graag geboorteverhalen. Omdat het je als (aanstaande) moeder kracht en vertrouwen kan geven. Margo vertelt haar verhaal: Het is 4 dagen voor de uitgerekende datum. En dan besluit ons meisje dat ze klaar is om geboren te worden. We zijn onderweg naar opa en...

Met vertrouwen in het proces bevallen

Met vertrouwen in het proces bevallen

Met vertrouwen in het proces kom je een heel eind als je aan het bevallen bent. De ervaring dat je in je eigen kracht staat, kan geweldig helpen. Femke de Heus ervoer het verschil tussen haar eerste en haar tweede bevalling en vertelt haar verhaal: vol vertrouwen in...

Bevallen is naar binnen keren

Bevallen is naar binnen keren

Vertrouwen op je lichaam als je gaat bevallen. Het klinkt zo fijn en simpel, en toch wordt er zo veel van je gevraagd. Overgave tijdens een gebeurtenis die je helemaal op zijn kop zet. Bij jezelf blijven terwijl je op onbekend terrein bent. Bevallen doe je niet vaak...

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Dat bevallen niet altijd gaat zoals je voor ogen hebt, ervaarde Kiindmaker Drees bij de geboorte van haar vierde kind. ‘In plaats van een serene, krachtige badbevalling met het hele gezin erbij, werd ik in het ziekenhuis...

De helende ervaring na een traumatische bevalling

De helende ervaring na een traumatische bevalling

We delen graag geboorteverhalen, omdat een goede voorbereiding je kan helpen bij je eigen bevalling, en omdat je bevalling sowieso een levensgebeurtenis van jewelste is. Elke bevalling is uniek. Vandaag de helende ziekenhuisbevalling van Sandra. Ik was net 24 weken...

Een bijna-relaxte badbevalling

Een bijna-relaxte badbevalling

Een jaar geleden werd mijn zoon geboren. Een heel jaar is al weer voorbij en hij kan al een klein beetje voetballen en is een grote fan van de reggaeklanken van Bob Marley. Het is echt een heerlijk mannetje met een betoverende lach. De bevalling van mijn zoon was...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0