Bevallingsverhaal: Verrassing bij de geboorte

door Gastauteur
bevalling laetitia

Bij een derde zwangerschap weet je wat je kunt verwachten. Toch kan de baby voor een verrassing bij de geboorte zorgen! Of liever: de geboorte zelf kan verrassend zijn. Laetitia uit België ervaart haar bevalling als heel bijzonder.

Zwanger van ons derde kindje. Meisje of jongen? Geen idee. We houden van de verrassing bij de geboorte. Dit is mijn laatste zwangerschap.

Niet dat ik het bij drie kinderen wil houden, nee, dat niet. Als alles goed gaat, dan zouden we ook graag een kindje willen adopteren. We dromen van een lekker groot gezin, met gezellige drukte en mét diversiteit.

Deze derde zwangerschap is dus heel speciaal. Dit wordt niet mijn laatste kind, maar wel mijn laatste zwangerschap en bevalling. Ik geniet er intens van want ik voel me goed als ik zwanger ben. Dit leventje draag ik extra bewust in mij en alles voelt speciaal aan.

Vol vertrouwen

De bevalling ga ik vol vertrouwen tegemoet. Ik ben nieuwsgierig hoe het deze keer zal verlopen. Mijn eerste bevallingen zijn snel en vlot verlopen; kort en krachtig. Zou het deze keer ook zo soepel gaan? Of heel anders?

We zien wel; het is best spannend.

De oudsten zijn 9 dagen vóór de uitgerekende datum geboren en als ik aan 39 weken kom, word ik al ongeduldig.

‘Hé, lief mensje daar binnenin,’ denk ik, ‘ik zou je zo graag willen ontmoeten, alles staat hier voor je klaar, kom maar als je er klaar voor bent.’

Oh, ik verlang zó naar mijn baby! Zwanger zijn is leuk, maar die baby in je armen hebben is nóg zoveel beter…

Nog een paar dagen heb ik af en toe wat weeën die ik met enthousiasme verwelkom. Oefenweeën, valse weeën; ze stellen mijn geduld op de proef.

De bevalling begint

En dan is het zover. Middenin de nacht word ik rond 4 uur wakker. De avond ervoor had ik weer wat lichte contracties gehad, die weer weggeëbd waren. Maar nu komen ze zachtjes terug.

‘Hé, dat is fijn, lieve baby, ga je weer wat oefenen?’

Ik communiceer in gedachten met mijn kleintje en wieg zachtjes heen en weer. Ik ben zo blij dat die weeën weer beginnen, je weet maar nooit of het nu écht in gang schiet.

Na een half uurtje overweeg ik om mijn partner wakker te maken; ik ben zo opgetogen en wil dit met hem delen. Maar de weeën zijn zo zacht… Ik blijf dus lekker nog wat liggen en geniet van de deiningen in mijn lichaam.

Plots vloeit er water tussen mijn benen.

Dan maar toch mijn partner wakker maken!

‘Schat, de vliezen zijn gebroken, het gaat beginnen!’

Mijn geluk kan niet op – onze lieve kleine baby wil ter wereld komen, joepie!

Manlief vraagt of hij zijn vader al zou opbellen. Met de bevalling van onze dochter in gedachten zeg ik hem dat hij maar gauw belt want we weten dat het nu snel kan gaan.

Nu worden de weeën sterker.

Oef, ja, ik was even vergeten dat het toch wel stevig kon zijn!

De pijn wordt nu heel scherp, wat gebeurt er hier? Ik was zojuist nog blij dat de bevalling op gang is gekomen, maar nu is het wel heel intens. Als dit nog maar het begin is…

Hé, nu moet ik plots drukken?

Bel 112

We hadden een ziekenhuisbevalling in gedachten, dus een verloskundige hebben we nu niet bij de hand. Heel even ben ik in paniek, maar dan zeg ik aan mijn man:

‘Bel 112 maar, ons kindje zal hier geboren worden.’

Een tel later ben ik weer heel ontspannen. Ik beval gewoon thuis.

‘Kom maar, lief kind.’

Ik zet me instinctief op handen en knieën en wieg heen en weer. Een wee en even meepersen en daar is het hoofdje al. Ik zie de mooie spildraai van ons kleintje en aai zijn behaarde hoofdje.

Ik wacht even tot mijn ‘vroedman’ komt voelen of de navelstreng niet rond de nek van onze baby zit (want bij de bevalling van onze zoon was dat wél het geval). Alles is in orde en ik laat het lijfje los; het glijdt in de handen van mijn partner.

‘Het is een jongetje,’ fluistert mijn man. Onze zoon slaat zijn eerste kreet.

We liggen met z’n drietjes bij elkaar, amper 10 minuten na het breken van de vliezen. Het is exact 4u45. De ambulance is er (gelukkig) nog niet.

Mijn man en ik kijken elkaar aan. Dit is heel apart, heel intiem. Wellicht één van de sterkste momenten in ons leven. Het was niet voorzien om thuis te bevallen, hier hadden we ons niet op voorbereid, maar alles gebeurde zo oer-natuurlijk. We waren voorbereid op de verrassing van een jongen of een meisje. De verrassing die de geboorte zelf was, hadden we nooit bedacht.

Dit hebben wij samen gedaan en we zijn zo trots op elkaar. We kijken naar onze zoon die zo zacht en spontaan ter wereld kwam. Wat zijn we fier op hem!

Zal hij ook zo zacht en spontaan in het leven staan?

Lees ook:

Bevallen op eigen kracht, W. Schouten 

Vrije geboorte, A.M. Korteweg

Clustervoedingen: happy hour voor je baby

Met vertrouwen in het proces bevallen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

4 keer wat je wil weten over een stuitbevalling

4 keer wat je wil weten over een stuitbevalling

Op het moment dat je weet dat je baby in stuit ligt, ben je al ver in je zwangerschap. Wat kun je doen om jezelf en je baby de beste start te geven? 1 Onderzoek of versie mogelijk is Onderzoek de mogelijkheid tot versie in een aandachtige setting met twee...

Een bevalling met Doula-effect

Een bevalling met Doula-effect

Een doula is een soort bevallingscoach, ze speelt een ondersteunende rol bij de geboorte, ze helpt om de weeën te verlichten en om de moeder zelfvertrouwen te geven. Om de werking van een doula bij een bevalling uit te leggen, besloten we het woord te geven aan een...

Vol vertrouwen bevallen: de geboorte van Ids

Vol vertrouwen bevallen: de geboorte van Ids

Omdat bevallen het beste gaat als je in ontspanning en vol vertrouwen bent, delen we positieve geboorteverhalen. Dit kan je helpen om uit te zien naar jouw eigen bevalling, en te voelen: mijn lichaam is ervoor gemaakt, ik kan het! Vandaag het verhaal van Linda die...

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Ina Heijnen is bedrijfsdoula, Birthlight yogadocent en ze schreef het boek Spuug op je blouse. In onderstaand artikel reageert ze op het interview met gynaecoloog Bas Veersema in de Volskrant van 7 februari 2020.  Heb je ooit een neushoorn op haar rug zien baren?...

De misser van de vereniging tegen kwakzalverij

De misser van de vereniging tegen kwakzalverij

De vereniging tegen kwakzalverij heeft de KNOV een dubieuze prijs toegekend voor een 'onkritische houding' tegenover alternatieve behandelingen. Op flauwekul hoef je niet te reageren. Toch willen we hier nog een paar woorden aan besteden, omdat hun lukrake...

42 weken zwanger: Over tijd of precies op tijd?

42 weken zwanger: Over tijd of precies op tijd?

Wanneer ben je over tijd? Kun je wel over tijd zijn of is de baby per definitie op tijd, ook al heb je een zwangerschap van 43 weken? Is over tijd zijn gevaarlijk? ‘Er zijn maar weinig vrouwen die spontaan bevallen na week 42: De baby loopt gevaar, dus moet je worden...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0