Bijvoeding: laat je baby kiezen

door Nienke Gottenbos

Eindelijk is het dan zo ver: je kindje is zes maanden en het is tijd voor de eerste hapjes.* Maar wat geef je nu het beste? En hoe presenteer je de eerste hapjes voor je baby?

* Waarom het beter is om te wachten met de eerste hapjes tot je kindje zes maanden is, lees je in het artikel ‘Wachten met Bijvoeding’ in dit lentenummer van Kiind

Bijvoeding zelf laten kiezen, zelf laten eten

Het is niet alleen interessant om te weten wat je kunt geven, maar ook hoe je dat het beste kunt aanbieden. Gelukkig hoef je dat niet helemaal zelf te verzinnen: de natuur heeft het al voor je bedacht. Baby’s die lichamelijk toe zijn aan bijvoeding, kunnen zelf rechtop zitten, het eten pakken en naar hun mond brengen. Zelf pakken en eten is ook de basis van het werk van Gill Rapley, wiens naam nu zelfs het werkwoord ‘rapleyen’ heeft opgeleverd. Het betekent niets meer dan dat je je kindje hele stukken van iets aanbiedt (bijvoorbeeld gekookte broccoli), en dat je baby zelf uitvogelt wat ze daarmee wil doen.

Baby’s die lichamelijk toe zijn aan bijvoeding, kunnen zelf rechtop zitten, het eten pakken en naar hun mond brengen

Het voordeel van deze ‘Rapley-methode’ is dat een baby in eerste instantie nog niet veel binnenkrijgt. Dat is goed, want de darmen moeten langzaam wennen aan ‘iets anders dan moedermelk’. Langzamerhand leert de baby zichzelf om de kokhalsreflex (die in eerste instantie nog voorin de mond zit) naar achteren te brengen en meer voeding echt binnen te krijgen. Geef haar ook de tijd voor dit proces!

Daarnaast kan een kindje op deze manier goed aangeven wanneer het genoeg is. Voer je hapjes splut vanaf een lepel, dan hebben sommige baby’s de neiging om ongeïnteresseerd hun mond open en dicht te doen – en zo kweek je onbedoeld een gewoonte van ‘mindless eating’. Eten ze zelf, dan weet je snel genoeg wanneer er echte interesse is en wanneer de eetpret voorbij is (dan belandt er namelijk meer broccoli op de grond dan in de mond).

Lekker en zinnig leesvoer: Poepdokter Junior

Wist je dat je je kindje zelfs kunt laten kiezen wat het wil eten?

In de jaren ‘30 van de vorige eeuw voerde dr. Clara Davis een interessant experiment uit met 15 baby’s. Ze zette ze dagelijks meer dan 30 gezonde voedingsmiddelen voor, en liet de baby’s zelf kiezen wat ze wilden eten. Bijzonder genoeg kozen de baby’s op een dag soms maar een of twee voedingsmiddelen (vrij eenzijdig dus), maar over een langere periode ontstond juist een heel gevarieerd en gezond patroon.

Kinderen van wie bekend was dat ze tekorten hadden, deden zich een paar dagen lang tegoed aan precies die producten die de tekorten aanvulden – en gingen dan door naar een ander voedingsmiddel. Terwijl het heel makkelijk was geweest voor de kinderen om een voorkeur te ontwikkelen voor twee of drie producten (en die continu te eten), gebeurde dat niet en kozen alle kinderen op de langere termijn een gevarieerd dieet. Ook mochten ze zelf aangeven hoeveel ze wilden eten, waarbij geen enkel kind te zwaar of te licht werd (het onderzoek liep zo’n zes jaar, met dezelfde kinderen).

Gezond kiezen

Hoewel het experiment al oud is en met een kleine groep baby’s is uitgevoerd, is het toch interessant om te zien dat baby’s blijkbaar instinctief kiezen voor wat ze nodig hebben. Er is wel een belangrijk aandachtspunt: dr. Davis bood alleen gezonde voedingsmiddelen aan. En hoewel daar ook ‘rare’ dingen tussen zaten zoals grijs zeezout of lamshersenen (ieuw), kwamen bewerkte, suikerrijke producten niet voor in het aanbod. De kinderen ‘moesten’ dus wel gezond kiezen. En daar zit natuurlijk wel iets in: zeker de eerste jaren bepaal jij als ouder wat een kind kan eten. Haal jij het niet in huis, dan is het dus geen optie. Dat geldt trouwens ook voor jezelf…

Dit artikelfragment van Nienke Gottenbos komt uit het artikel ‘Kindgeleid bijvoeden’, te lezen in het zomerse nummer WILD.

8 x meer fruit voor je kind

Fotografie Brechje Hoornstra

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Borstvoeding zien is belangrijk

Borstvoeding zien is belangrijk

Heb je je buik vol van de melfies? Heb je wel weer genoeg over borstvoeding gelezen? Hoofdredacteur Sandii Zachte vertelt waarom Kiind nog lang niet klaar is met dit onderwerp.  Beeldvorming  Hoe vaker je iets ziet, hoe normaler het wordt. Beeldvorming is zo...

Je baby voeden mag lekker bloot

Je baby voeden mag lekker bloot

Eten is veel meer dan alleen dat wat je in je mond stopt. Het is een mengeling van ingrediënten, presentatie, sfeer, gezelschap waarin je eet. Ga maar na. Op vakantie smaakt dat Franse kaasje veel lekkerder dan thuis, ook al heb je precies hetzelfde kaasje daar lokaal...

13 dingen die je kunt doen terwijl je borstvoeding geeft

13 dingen die je kunt doen terwijl je borstvoeding geeft

Ja, borstvoeding kost tijd. Veel tijd. Hoe besteed je die zo zinvol mogelijk? Dertien dingen die je kunt doen tijdens het voeden. Niets. Leun achterover, laat de oxytocine stromen en je meevoeren in die heerlijke wazige staat van zijn die je kunt ervaren tijdens de...

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Zijn voorkeuren voor smaken aangeboren of aangeleerd? Ongetwijfeld van allebei een beetje, maar ik wil je vertellen over onze aangeboren voorkeur voor gezond voedsel. Ja, ook die van jou. Baby's blijken heel goed in staat te zijn om een gevarieerd dieet voor zichzelf...

Paniek om de groeicurve

Paniek om de groeicurve

Groei is, samen met gedijen en ontwikkeling, een maat voor hoe een kind het doet, hoe gezond hij is. Groei wordt daar over het algemeen als belangrijkste factor uitgelicht. De ontwikkeling wordt door het consultatiebureau ook wel beoordeeld en genoteerd, maar daar...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0