Achteroverliggend voeden heeft een mooie officiële naam: biological nurturing. Dat klinkt ingewikkeld en spannend. Is het niet. Integendeel. Het is wel heel tof.
WAT IS HET?
Achteroverliggend voeden is precies zoals het klinkt. Het is voeden terwijl je achterover ligt. Of achterover leunt, eigenlijk. Je hangt in standje Netflix op je bank of bed, terwijl je baby zich bedient van zijn portie moedermelk.
HOE WERKT HET?
Je baby is ter wereld gekomen met een aantal reflexen. Zoals de opstapreflex, de rooting reflex en de zuigreflex. Die zorgen er voor dat hij zelf zijn weg naar de borst kan vinden. Zelf? Ja, zelf. Jij hoeft niets te doen. Niets? Inderdaad, niets. Nou ja, je lichaam doet al heel veel, zonder dat je het direct merkt. Om je baby te helpen zijn weg naar de borst te vinden zijn je tepelhoven al tijdens de zwangerschap donkerder en groter geworden, als schietschijven waar hij op kan mikken. En ze ruiken, jammie, naar moedermelk, zodat hij alleen maar zijn neus hoeft te volgen.
Gratis minicursus borstvoeding
Tips om boobytraps te voorkomen
Het enige dat je moet kunnen, is zelf loslaten en vertrouwen
MAG IK EEN STAPPENPLAN?
Natuurlijk.
- Neem de baby als hij de eerste hongersignalen (zoals smakken, sabbelen of ‘zoeken’ met zijn hoofdje) begint te vertonen bij je. Als hij niet al bij je was, natuurlijk.
- Zorg dat in ieder geval één borst bloot is. Of twee. Hoe meer bloot, hoe beter.
- Kies een comfortabele plek op bank of bed, waar je je benen kunt strekken.
- Stapel eventueel zo veel kussens op als je nodig hebt.
- Leun relaxed achterover, zodat je half ligt en half zit. Standje bingewatchen dus.
- Leg de baby diagonaal op je buik, met het neusje in de buurt, aan de onderkant van jouw tepel.
- Met je ene arm ondersteun je de baby lichtjes onder zijn billen en met de andere eventueel schouders en nekje.
- Nu kan hij zelf de borst zoeken.
- Houd oogcontact, maar weersta de verleiding om hem in de juiste richting te duwen, of je borst richting zijn mond te bewegen.
- Je zult zien dat hij zelf een prachtige grote ‘hap’ neemt, zijn tong naar voren brengt en zich keurig netjes aanlegt. Dit noem je ook baby-led latching.
IS HET MOEILIJK?
Nee, het is supermakkelijk. Iedereen zonder medische afwijkingen kan het. Je baby kan het vanaf dag één, dankzij die hele handige reflexen natuurlijk. Misschien heb je wel eens gehoord van de zogenaamde breast crawl, waarmee pasgeborenen zich na de geboorte naar de borst worstelen? Ontdek meer over dit fantastische fenomeen via de hechte band of zoek op YouTube op ‘breast crawl baby’.
En jij kunt het, omdat je niets hoeft te doen. Het enige wat je moet kunnen, is zelf loslaten en vertrouwen dat je baby het echt zelf kan. Zucht even een paar keer en geef je over aan de ontspanning.
Prachtig om te zien hoe slim je baby is
Houd wel in de gaten of hij goed aangelegd is. Dat betekent bijvoorbeeld dat zijn lippen naar buiten gekruld zijn en dat jij geen pijn ervaart. Wil je het van A tot Z leren? Misschien is onze borstvoedingscursus dan iets voor je.
IS HET NUTTIG?
Ja. Jij kunt even bijkomen van alles waar je als moeder zo vreselijk druk mee bent (ongelofelijk toch, hoe druk je het kunt hebben met luiers, slaapjes, slokjes en sokjes?) en je baby leert zichzelf helemaal perfect aan te happen en te drinken.
HOEVEN WE ONZE BABY NOOIT MEER AAN TE LEGGEN?
In theorie niet. Dat is niet iets dat de moeder actief hoeft te doen. Maar misschien is het voor die momentjes dat je in de bus, speeltuin of de wachtkamer bij de tandarts wil voeden, wel handig dat jij en je baby een andere houding aannemen. Alhoewel? Als jij en je baby gewend zijn om achteroverleunend voeden als basishouding te hanteren, kan hij na een tijdje ook op openbare plekken, als jij meer rechtop zit, zelf zijn weg wel vinden.
WAT ALS JE BABY-LED LATCHING VERGELIJKT MET AANLEGGEN DOOR DE MOEDER?
Baby-led latching heeft veel voordelen. Je hoeft je borst niet in een specifieke positie te wringen. Je knijpt nergens in, zoals je dat wel doet als je de zogenaamde ‘hamburger’ maakt. Er is niet veel mis met die hamburger, maar als je het niet helemaal netjes doet, kun je toch melkkliertjes afknellen.
Je zoekt zelf, of eigenlijk samen, de meest comfortabele positie. Dat houdt in dat je niet krampachtig rechtop hoeft te zitten, zoals bij andere borstvoedingshoudingen. Hopelijk zorgt dat er automatisch voor dat je schouders laag blijven.
Het is heel erg prachtig en wonderlijk om te zien hoe slim je baby is. Het schept wederzijds vertrouwen. Misschien wel de basis voor jullie relatie voor de rest van je leven?
Altijd fijn om bij de hand te hebben is Het nieuwe borstvoedingsboek van Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen-Staas. Meer borstvoedingshoudingen vind je hier. In de online borstvoedingscursus gaan we niet alleen uitgebreid in op deze houding en andere houdingen, maar leer je ook alles over de breast crawl en hoe je kunt controleren of je baby goed drinkt.
Fotografie: Nina Olivari