Overstappen op biologische producten zou je als consument sterker moeten gaan overwegen, schrijft de The Telegraph. Want pesticiden blijken gevaarlijker dan tot nog toe was gedacht.
Pesticiden en de hersenontwikkeling
Onderzoek, gepubliceerd door het Europese parlement, waarschuwt voor beschadiging aan de hersenen. De grootste risicogroepen zijn kinderen en zwangere vrouwen. Bij beschadigingen moet je denken aan een verlaging van het IQ en een negatieve invloed op de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast vermoedt men steeds meer dat de chemicaliën ook kanker en vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken. Volgens het rapport is er van minstens 100 verschillende pesticiden bekend dat zij nadelige neurologische effecten hebben bij volwassenen. Men stelt dat daarom aangenomen moet worden dat deze pesticiden ook negatieve effecten kunnen hebben op het nog groeiende kinderbrein.
Pesticiden negatieve effecten op het nog groeiende kinderbrein
De onderzoekers raden aan het eten van bespoten fruit en groenten te verminderen. Dat geldt in het bijzonder voor zwangere vrouwen en kinderen. De onderzoekers maken zich in het bijzonder zorgen over het zogenoemde ‘cocktail effect’. Want we worden niet aan een paar stoffen blootgesteld, maar aan meerdere tegelijk. De precieze invloed van een dergelijke cocktail is nog onvoldoende bekend, zo schreven we eerder al. Want een lage dosis stoffen die los van elkaar geen effect hebben, kunnen dat gecombineerd ineens wel hebben.
Biologisch boeren voor een gezond voedselsysteem
Dat biologische producten minder pesticiden en antibiotica bevatten, komt volgens de onderzoekers de algemene gezondheid alleen maar ten goede. Co-auteur professor Philippe Grandjean benoemt dat de blootstelling aan sommige pesticiden in Europa tegenwoordig hoger is dan in de Verenigde Staten. Daar hebben drie grote studies aangetoond dat de hersenfuncties van kinderen verminderen wanneer de moeder tijdens de zwangerschap blootgesteld is geweest aan pesticiden.
Meer biologisch boeren
Volgens Grandjean zouden we de hersenontwikkeling van onze kinderen niet moeten riskeren vanwege een soort kortzichtigheid over de voordelen van onze huidige voedselproductie. Beleidsmakers zouden de werkwijze van de biologische boeren meer moeten introduceren bij de agrarische sector. Daarnaast zouden we de biologische werkwijze moeten blijven onderzoeken voor de ontwikkeling van toekomstige gezonde voedselsystemen, zo stelt hoofdauteur en assistent Professor Axel Mie. Voor biologische boeren is dit natuurlijk bijzonder goed nieuws.
Altijd al eens willen zien hoe een bioboer te werk gaat? Op 17 en 18 juni kun je een kijkje komen nemen op het boerenbedrijf.
Meer lezen
Researchers recommend use of organic agricultural practices for human health