Fleur je menu op met bloemen

door Sandii Zachte

Een tuin zonder bloemen is ietwat saai. En omdat wat bij mij op het moesbalkon groeit per se eetbaar moet zijn, kwam ik uit bij eetbare bloemen. Ik ging me maar eens verdiepen in de mogelijkheden en dat bleken er nog heel wat te zijn. Sommige bloemen geven een lekkere smaak af, zoals lavendel en roos, maar soms wil het oog eenvoudigweg ook wat. En dat geldt zeker voor kinderen. Een salade met bloemetjes oefent meer aantrekkingskracht op je kind uit dan een honderdsoortenblaadjesslasalade.

Bij eetbare bloemen kun je denken aan goudsbloemen, rozenblaadjes, lavendel, kamille, afrikaantje, heide, anjer, madeliefje, geranium, oostindische kers, viooltjes, jasmijn, paardenbloem, vlijtig liesje, begonia en de bloemen van salie, tijm, koriander, courgette, pompoen en aubergine. Eet geen bloemen van de bloemist, deze zijn vaak platgespoten met bestrijdingsmiddelen. Pluk kruiden en bloemen niet op plaatsen waar veel auto’s langs rijden. De uitstoot hiervan is ook puur vergif. Onderaan dit artikel vind je adressen van webwinkels die zaden van eetbare bloemen verkopen.

 

Voorgerecht: Oost-Indische kerssoep

Voor vier kommen:
1 liter bouillon
25 bloemen van de Oost-Indische kers

Trek een bouillon op je eigen manier. Mijn manier is met een potje, maar met verse kruiden is leuker. Zeef de bouillon als hij kookt. Hak twintig van de bloemen fijn en roer ze door de soep. De overige vijf bloemen zijn om te garneren.


Een salade met bloemetjes oefent meer aantrekkingskracht op je kind uit dan een honderdsoortenblaadjesslasalade

Tussengrapje: Bloemige vioolijsblokjes

Doe in elk vakje van een ijsblokvorm een mooi blad van een viooltje. Giet hier voorzichtig water op en laat het bevriezen. Stoere kinderen zullen de ijsblokjes zo op willen eten.

 

Hoofdgerecht: Pastasalade met kruid, onkruid en bloem

Voor vier personen:
400 gram pasta
50 gram brandnetelkaas
2 kleine tomaten
halve komkommer
100 gram ananas
20 gram kappertjes
25 gram zwarte olijven
10 paardenbloemen
2 zongedroogde tomaten
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel tijm
Kappertjes zijn bloemknopjes van de kappertjesplant. Brandnetel en paardenbloemen worden gezien als onkruid maar zijn goed eetbaar. Leg de paardenbloemen eerst een paar minuten in koud water om de bittere smaak te verminderen.

Kook de pasta en laat deze afkoelen. Meng ondertussen de olijfolie, honing, mosterd en tijm tot een dressing en zet deze weg. Snijd alle groenten, fruit en kaas in stukken en voeg ze toe aan de afgekoelde pasta. Hierna doe je de paardenbloemen die even in koud water gelegen hebben in de salade. Giet hier tot slot de dressing over.

In iedere salade kun je bloemetjes doen. Zie hier een gemengde salade met bloemetjes en een wortelsalade.

bloemen in je eten recept

Nagerecht: Lavendelijs

Roomijs kun je ook zonder ijsmachine maken, maar dit houdt in dat je regelmatig moet roeren terwijl het in de vriezer bevriest.

2 eierdooiers
35 g suiker
50 g honing
100 ml volle melk
100 ml slagroom
12 lavendelbloemen

Allereerst roer je de eierdooiers en de suiker door elkaar tot het romig wordt. Meng de slagroom met de honing. Kook de melk en meng hier de eiersuikermix doorheen, goed roeren tegen klontjes. Zodra het een beetje is ingedikt giet je het op de slagroom. Laat het mengsel afkoelen met acht van de lavendelbloemen er doorheen. Zeef het ijs en laat het bevriezen. Roer het ijs regelmatig vol geduld en aandacht tot het echt bevroren is. Serveer met de laatste vier lavendelbloemen. Eventueel kun je er rozenjam overheen druppelen.

Rozenjam

Je kunt jam maken van rozen. Sterker nog: dat smaakt héérlijk! Zorg er wel voor dat je onbespoten rozen gebruikt.

Recept voor 1 pot:
Ongeveer een halve liter rozenblaadjes (niet aangestampt)
1,5 dl water
150 gram suiker
1 el citroensap

Doe alle ingrediënten in een pan en breng dit aan de kook. Laat het inkoken op een zacht vuurtje. Klaar! Giet de jam in een superschoon, uitgekookt potje. Draai de pot om (wel eerst het deksel erop draaien) en laat het zo afkoelen.

Jasmijnthee

Uiteraard serveer je bloementhee bij de maaltijd. Leg drie schone jasmijnbloemen een theeglas en giet hier heet water op. Laat het goed trekken.

Vlierbloesemlimonade

Verwen je kinderen met echte vlierbloesemlimonade. Kijk op Kiind Magazine voor het recept. Of maak een vlierbloesemsnack!

Maak ook eens kruidenboter met bloemetjes
bloemen in je eten recept
Teel de eetbare bloemen zelf, zo weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen op de plant zitten. Koop je zaden bijvoorbeeld bij De Bolster.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Magisch toverstokje zelf maken

Magisch toverstokje zelf maken

Voor kinderen zit de wereld vol magie. Met dit schattige toverstafje is de magie compleet. Voor feeën en tovenaars! Begin met het maken van het stokje. Hiervoor neem je een lapje stof van ongeveer 15 bij 8 centimeter. Versier het eventueel met bandjes. Vouw het lapje...

Kinderboeken over familiezaken

Kinderboeken over familiezaken

‘Qualitytime’ met het gezin; hoe zie jij dat eigenlijk? Gaan jullie er graag op uit? Dan heb je vast gemerkt hoe duur dat vaak is. Toch hoeft dat niet, er is genoeg te bedenken wat niet veel geld kost. Ons motto: houd het simpel. De dierentuin is duur, ga eens een dag...

Oma’s recepten

Oma’s recepten

We maken graag gekke hippe nieuwe gerechten, maar willen oma's recepten niet vergeten. Cathelijne beschrijft de lekkerste. De recepten tot en met de rabarbersoep komen uit mijn boek ‘De smaak van verlangen’. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn ze opgeschreven door...

Het huishouden van oma: maak zelf schoonmaakmiddelen

Het huishouden van oma: maak zelf schoonmaakmiddelen

Ken je de emaille zand-, zeep- en soda-bakken van vroeger? Dat is even andere koek dan allesreiniger van een totaal mysterieuze chemische substantie. Toch kreeg oma ook het huis aan kant. Was zij nu een supervrouw? Had zij met 11 kinderen meer tijd om schoon te maken?...

Cannelloni en kaarslicht

Cannelloni en kaarslicht

Kook eens een uitgebreid romantisch dineetje en eet dat als de kinderen op bed liggen. Zorg dat je de dag ervoor een grote pan pasta of stamppot maakt zodat de kinderen daar nog wat van kunnen eten, zo heb je alle tijd om je op het diner te storten! Uitgebreid koken...

Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora's, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto...

0