Blootsvoets: de beste kinderschoen? Geen schoen!

door Gastauteur

Was dat maar mogelijk. Al in 1992 pleitten twee Indiase orthopeden¹ voor het blootsvoets gaan en staan van kinderen, zeker tot hun zesde jaar. Iedere volwassene weet bovendien dat spieren sterker worden door ze te gebruiken.
Gevoelsmatig weten we dan ook wel dat zodra ons kind gaat lopen en staan er niets beter is dan dit ‘schoenloos’ te laten gebeuren. Vaak trekken de kleintjes hun schoentjes zelf uit. Ouders hebben het beste met hun peuter voor, maar wat ís het beste? Hierover zijn de meningen behoorlijk verdeeld. En hoe leg je het op een begrijpelijke manier uit? Hieronder een poging.

De menselijke voet heeft 26 botjes die naast elkaar liggen. Dit in tegenstelling tot de meeste zoogdieren, die op hun voorvoet/tenen lopen. De voetbotjes zijn dan min of meer op elkaar gestapeld. Wij daarentegen lopen over onze hele voet. Dit betekent dat onze voetbotjes bijelkaar gehouden moeten worden. Daar is veel kracht voor nodig, zeker tijdens het lopen, omdat steeds één voet afwisselend ons hele gewicht moet dragen. Die stevigheid wordt geboden door de korte voetspieren. Deze worden daarbij geholpen door de banden aan de onderzijde van de voet.

Ook de peutervoet corrigeert automatisch

Maar we hebben nog een sterk draagmechanisme: de holte aan de binnenzijde van de voet: het geleng. De botjes liggen hier zo naast elkaar, dat er een natuurlijke romaanse boog ontstaat. Deze is heel sterk! Vroeger werden ze in de bouw boven ramen en deuren toegepast. Ook in de bruggenbouw komen we ze nog veelvuldig tegen. Kijk nu eens aan de binnenzijde van uw al wat langer gedragen schoenen: tien tegen één dat uw binnenzool daar juist lichter van kleur is. Conclusie: die natuurlijke boog doet ook daar haar werk, ze draagt uw lichaamsgewicht. De meeste deskundigen zijn het hier wel over eens.

blootvoets is het beste!

Je hoeft geen deskundige te zijn om je af te vragen waarom er dan toch ter hoogte van dit geleng in de meeste schoenen steun is aangebracht. Dat is net zo iets als een brug met het romaanseboogprincipe aan de onderzijde op te vullen om doorzakken te voorkomen. Ongetwijfeld stevig,maar bootjes kunnen er niet meer onderdoor! Een andere belangrijke taak is de ’vering’ van dit boogprincipe; zie het als schokdemping. Door het geleng ‘op te vullen’ ontneem je de voet haar schokdemping.

blootvoets natuurlijk!

Je hebt misschien wel van ‘proneren’ gehoord. Deze term wordt in iedere sportschoenenzaakgebruikt. Hiermee wordt het naar binnen kantelen van de voet bedoeld, met name tijdens de één-voetbelasting gedurende het (hard)lopen. Dit proneren is echter een natuurlijke beweging van de voet die zich normaal gesproken zelf herstelt gedurende de verdere afwikkeling van de voet. Daarbij verschilt iedere voet van vorm en mag je je afvragen of de steun voor iedereen wel op de goede plaats zit. Ook het voetbed is een steun, naar het model van onbekende voeten. Trouwens, waarvoor dient een bed? Juist!

Kijk, wanneer je naar het strand gaat, of naar de zandbak, wat voor afdruk je peuter met blote voeten achterlaat. Tien tegen één dat die ter hoogte van eerder genoemd geleng het minst diep is. Dus ook de peutervoet, die overigens nog een leven lang zal oefenen, corrigeert automatisch de pronatie.

Wat dan wel?
Zoals eerder aangegeven zijn de deskundigen het niet eens over wat de beste kinderschoen is. Helaas kunnen we ook niet meer zonder schoenen; onze straten, de vervuiling en de mode maken dit (haast) onmogelijk. Toch zijn er nog volop gebieden op aarde waar dit wel mogelijk is en laten daar nu ‘toevallig’ de beste hardlopers ter wereld vandaan komen!

De beste kinderschoen is een schoen die ‘de voet niet in de weg zit’, met een soepele zool, goed passend aan de bal van de voet en iets ruimte bij de tenen. Met zo min mogelijk steun. En zodra het kind thuis komt, lekker de schoentjes uit.

Peter W.B. Oomens is gepensioneerd posturologist (houdingsdeskundige) en doet onderzoek over posturologie.

____________
1 Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde. Orthopedie, J.A.N.Verhaar, pagina 1924, 1992, 136, nr 39

Meer bronnen:
J Bone Joint Surg Br. 1992 Jul;74(4):525-7. The influence of footwear on the prevalence of flat foot. A survey of 2300 children. Rao UB, Joseph B.
www.drbody.nl

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Deze rolmodellen wil jouw kind

Deze rolmodellen wil jouw kind

Rolmodellen zijn superbelangrijk. Waarom? in de woorden van Ellen Brudet: ‘Het eerste dat een kind nodig heeft in het leven, is herkenning.’ Herkenning legt de basis voor je gevoel van eigenwaarde. Zie je jezelf in de wereld, dan voel je je in die wereld thuis. Jij...

Tweetalig opvoeden, hoe werkt dat?

Tweetalig opvoeden, hoe werkt dat?

“Vang de snow!”, zegt Alexander. Alexander komt uit Engeland. Hij kan de dingen grappig zeggen. Maar daar moet je niet om lachen, je moet hem leren hoe het wel moet. “Sneeuw”, zegt Robin. “Sneeuw”, zegt Alexander. “Vang de sneeuw.”   Sjoerd Kuyper maakt in ‘Robin...

6 tips bij peuters met driftbuien

6 tips bij peuters met driftbuien

Elke peuter heeft driftbuien. Thuis. Buiten. Niet te vergeten de bekende driftbuien in de supermarkt. Een scenario dat elke ouder herkent en vreest. Driftbuien zijn niet persoonlijk, maar wel vervelend. Hoe begeleid je je kind in deze overweldigende emotie? 1. DOE...

Nieuws: Weer een reden waarom straffen een slecht idee is

Nieuws: Weer een reden waarom straffen een slecht idee is

Uit een onderzoek waarin honderd kinderen tien jaar lang werden gevolgd blijkt dat kinderen met stress, op latere leeftijd risico's slecht inschatten en niet goed leren van hun fouten. Zo blijkt maar weer dat het knuffelbeleid dat sommige (jeugd)zorginstellingen in...

Hoera voor kinderen met een sterke wil

Hoera voor kinderen met een sterke wil

Heb jij een kind met een sterke wil? We vroegen eens rond naar ervaringen van ouders. Want hoe gaat het in de praktijk? Wat zijn de mooie kanten van het hebben van een sterke wil? Wat leert je kind jou via dat gedrag? Een sterke wil? Goed nieuws! Lien Soms wou ik...

Laat je scharrelkiind op vrije voeten!

Laat je scharrelkiind op vrije voeten!

Vrijheid. Om te bewegen hoe je wil, waarheen je wil. Vond ik altijd vanzelfsprekend. Als er dit jaar íets voelbaar is geworden, is het wel hoe kwetsbaar vrijheid is. Hoeveel wij mensen over de aarde bewegen, en welke gevolgen dat kan hebben. Dat alles wat wij...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0