In navolging van haar boek ‘100% gifvrij leven’, schreef Julia Kang een boek gericht aan ouders. Over het gezond voeden en opvoeden van je kind. Dat begint al in de zwangerschap: welke voeding heeft invloed op je baby? Én in de voorbereiding van het kinderkamertje. Het schijnt dat de gifstoffen uit het vrolijke verfje op de muur pas na een maand of drie vrijkomen, rond de tijd dat de baby geboren wordt.
Het boek over ons soms-best-wel-rare voedingspatroon
Gelukkig is het niet een en al doemdenkerij: Kang waarschuwt voor de gevaren van gifstoffen in voeding en omgeving, maar geeft ook alternatieven. Een groot gedeelte van het boek gaat over ons soms-best-wel-rare voedingspatroon: twee keer brood, een koekje tussendoor en een berg pasta/rijst/aardappelen is natuurlijk heel eenzijdig. Kang pleit daarom voor het innoveren van eetgewoonten. Iets waar wij van Kiind Magazine ons goed in kunnen vinden (zie bijvoorbeeld het voedingsplan voor kinderopvang).
Ontbijten met fruit -al dan niet met hagelslag over de banaan, dagelijks mét shake, lunchen op z’n Koreaans, en dineren met veel groenten met natuurlijke smaakmakers. Zoals Kang stelt: onze focus ligt in het algemeen op de macronutriënten (‘hoeveel eiwitten, vet en koolhydraten mag ik?’). De micronutriënten (de onmisbare vitamines en mineralen) worden een beetje vergeten.
Ook staat er een stuk in over de farmaceutische industrie. Als je last van een hoge bloeddruk hebt, raad ik af om het te lezen. Hoewel je na het lezen misschien wat langer nadenkt voordat je het eerste beste medicijn tegen je kwaal gaat slikken.
Het boek leest gemakkelijk weg – al vind ik dat het een scherpere eindredactie had verdiend -is vlot geschreven en zo nu en dan ook zeer persoonlijk. Achterin staan handige recepten voor een gezonder leven. Als je wilt weten wat je eigenlijk niet wilt weten, maar toch ook wel weer wel -och, het leven kan zo ingewikkeld zijn-, lees je dit boek!
Natuurlijk en gezond (op)voeden | Julia Kang | ISBN 9789082030105