6 zinnige boeken over gezonde voeding

door Sandii Zachte

Open de gemiddelde krant, het gemiddelde tijdschrift en je Facebook-tijdlijn en je wordt overspoeld door 1000 verschillende boeken en theorieën over voeding. Lastig om uit te kiezen, toch? Gelukkig zetten wij het even voor je op een rij. Wil je correcte, onderbouwde en betrouwbare informatie, dan heb je aan deze 6 boeken genoeg. Samen vertellen ze je samen bijna álles over voeding!

cover boek goed zoet

 

Goed Zoet – Nanne Hogeland

Geraffineerde suikers laten je bloedsuikerspiegel sterk schommelen. Je voelt je daardoor minder fit   dan zónder die gekke suikers. Hogeland heeft een bakboek gemaakt waar het water je van in de mond loopt. En het leukste is: al die taarten, gebak en koek zou je dagelijks kunnen eten! Daarnaast vertelt Hogeland over suiker en suikervervangers en over bloem en alternatieven. Interessante kost hoor!

Grootste verrassing voor mij: Er bestaan wel dégelijk suikervervangers waar je lijf prima mee om kan gaan.

Goed Zoet | Nanne Hogeland


Goh, restjes kaas kun je gewoon invriezen!

Gezond trakteren – Amber Albarda

Er staan flink wat gezonde traktaties op Kiind, maar we willen meer!               

In een gemiddelde schoolklas zitten zo’n dertig kinderen.

Dat is dus bijna elke week een traktatie. Laat die dan alsjeblieft niet al  te kleurstofbommig zijn. Albarda is erin geslaagd de lekkerste traktaties in een gezond jasje te steken. Of de gezondste traktaties in een lekkere jas, het is maar hoe je het bekijkt. Eerlijk is eerlijk, ik zou het bovengenoemde boek Goed Zoet er even bijpakken om de verschillende soorten suiker nog eens goed door te lezen en bijvoorbeeld de ahornsiroop te vervangen door iets anders. Een opluchting: niet vetarm, maar gewoon met een gezonde lepel kokosolie en dikke yoghurt!

Grootste verrassing voor mij: de dadelpops! Ik wil ze nu!

Gezond trakteren | Amber Albarda

Weg van de supermarkt – Gerrit Jan Groothedde

Ik ben niet zo weg van de supermarkt. Al sinds ik 20 ben, haal ik mijn boodschappen vooral op andere plaatsen dan daar.

De meeste producten zijn onzinnig en ongezond en qua versproducten hebben ze niet eens zo heel veel variatie.

En ik koop er altijd teveel snoep. Het vlees (zelfs bio) slaat helemaal nérgens op. Waarom zit er suiker in de cervelaat?

Weg van de supermarkt is het dagboek van Groothedde (alias Eetschrijver) over zijn zoektocht om zonder supermarkt toch aan eten te komen. In Almere. Dat dat niet meevalt, blijkt al gauw. Waar haal je crème fraîche? Koffiemelk? Olijfolie? In het boek gaat Groothedde op strooptocht voor producten die je normaal gesproken zonder nadenken en zonder moeite koopt. Tussendoor vind je vergelijkend warenonderzoek: wat is het verschil tussen supermarktbrood en echt brood? Tussen campinaboter en echte boter?

Groothedde doet natuurlijk wel moeilijk. Maar soms moet je een beetje moeilijk doen, geen verandering zonder moeilijkdoeners!

Het probleem met supermarkten is de enorme verschraling van het aanbod. Groothedde laat zien dat er in de afgelopen 50 jaar veel (nadelig) is veranderd. De diversiteit in kant-en-klaar is enorm, maar de diversiteit in ingrediënten is te triest voor woorden. En daardoor zijn echte boter, vlees, kaas en pasta inmiddels dure luxeproducten, terwijl ze vroeger doodnormaal voedsel waren. En we beginnen het gewoon te vinden dat er met eten geklooid wordt. Groothedde herinnert ons er aan dat het niet normaal is! En dat we er iets aan kunnen doen. Door weg te gaan van de supermarkt.

Grootste verrassing voor mij: Woehaa, het kán!

Weg van de supermarkt | Gerrit Jan Groothedde

Biobudget – Natasja Oehlen 

Goed en goedkoop, dat moet toch kunnen? Oehlen schrijft erover op haar website biobudget.nl en heeft haar beste artikelen gebundeld. Onbespoten voeding zou niet alleen voor de rijken moeten zijn. Haar boek is daarom een mooie aanvulling op Weg van de supermarkt. Ze deelt de beste tips over inkopen, bewaren, inmaken en zelf telen waardoor ook jij voedzaam en gifvrij kunt eten.

Grootste verrassing voor mij: restjes kaas kun je gewoon invriezen en ze later allemaal in een keer in de keukenmachine gooien. (Dat ik daar zelf nooit op gekomen was, verraste me ook.)

Biobudget | Natasja Oehlen

Eten uit de natuur – Michiel Bussink

Je kunt nog meer besparen! Ga met je kinderen op avontuur en struin naar besjes en zaden. ‘Is dat wel zo rendabel?’, hoor ik je denken. Als je het omrekent naar een uurtarief, vast niet. Maar het is wel leuk!

Bussink vertelt wat je waar kunt plukken én wat je er vervolgens mee kunt uitspoken. Sommige vruchten kun je gewoon eten, andere kun je beter eerst bewerken. Eetbare bloemen, zogenaamd ‘onkruid‘ en paddenstoelen zijn volop te vinden. In het dunne boekje lees je in een uurtje wat je wilt weten.

Grootste verrassing voor mij: Lijsterbessen zijn niet giftig! Wel efkes koken, tegen maagklachten.

Eten uit de natuur | Michiel Bussink

Eten voor de kleintjes – Stefan Kleintjes

Deze hoort natuurlijk zeker in de lijst te staan.

Hét boek over bijvoeding geven aan baby’s en peuters. Inmiddels een klassieker!

Grootste verrassing voor mij: dat nog niet iedereen het boek kent!

Eten voor de kleintjes | Stefan Kleintjes

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Boek: Vrije geboorte

Boek: Vrije geboorte

Terwijl op dit moment de verloskundige zorg alleen maar medischer dreigt te worden, lees ik in Vrije geboorte van Anna Myrte Korteweg waarom de geboortezorg beter een andere weg in kan slaan: met juist meer vertrouwen in de natuur. Van angst naar extase en van...

Recensie: Natuurlijk en gezond (op)voeden

Recensie: Natuurlijk en gezond (op)voeden

In navolging van haar boek ‘100% gifvrij leven’, schreef Julia Kang een boek gericht aan ouders. Over het gezond voeden en opvoeden van je kind. Dat begint al in de zwangerschap: welke voeding heeft invloed op je baby? Én in de voorbereiding van het...

Boek: Eten voor de kleintjes

Boek: Eten voor de kleintjes

Mensen houden van eten. Logisch: het is een basisbehoefte. We houden ook van slapen en poepen. Daarom is het zo raar dat strijd aan tafel in Nederland de normaalste zaak van de wereld lijkt. Kinderen zijn leergierig en willen heus graag allerlei smaken onderzoeken,...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0