Een boekenbak timmer je zo

door Jannie

Als je van boeken houdt en je kind wil stimuleren om zelf ook zo af en toe eens een boek te pakken, is het een idee om ergens in huis een leeshoekje in te richten. Een plek waar kinderen zich terug kunnen trekken met een boek, zodat ze ongestoord kunnen bladeren.

En wat is er nou leuker dan een heuse boekenbak waaruit ze hun favoriete boek kunnen kiezen? Het staat uitnodigend en zet aan tot spel.

Benodigdheden

Materiaal

2 vurenhouten meubelplaten van 120 x 20 x 1,8 (standaardmaten bouwmarkt)
24 schroeven 3,5 x 40 mm
4 schroeven verzonken 4,5×60 mm
4 poten naar keus. De gemiddelde kringloopwinkel heeft er bakken vol van liggen, maar de bouwmarkt heeft ook poten in het assortiment.

Gereedschap

zaag
accuboor
boortje 3 mm
schroefbitje of schroevendraaier
houtlijm
potlood en lineaal om af te tekenen

Download

Werktekening boekenbak in PDF


Wat is er nou leuker dan een heuse boekenbak waaruit ze hun favoriete boek kunnen kiezen?

Werkbeschrijving

Zaag de lange planken elk door de helft (dan heb je 4 planken van 60 x 20 x 1,8). Drie daarvan worden de zijkanten en de bodem van de bak. Zaag de vierde plank in twee stukken van 18,2 x 20 x 1,8, dit worden de uiteinden.

Schroef de lange zijkanten tegen de bodem aan met 5 schroeven per kant (zie tekening PDF). Het is handig om er wat houtlijm tussen te smeren. Schroef daarna de kopse kanten vast vanuit de bodem en zijkanten. De bak is nu klaar.

boekenbak tutorial

Voor de poten boor je in de bodem op de plek waar je de poten wil hebben vier gaten voor. Je schroeft daarna door de bodem de poten vast met een verzonken schroef. Gebruik ook hier weer wat houtlijm voor extra stevigheid.

Voordat je de bak gaat afwerken plamuur je eerst de schroefgaatjes met houtplamuur. Daarna schuur je alles op en kun je decoreren (lak, spuitverf, sjablonen).

Lak op het laatst alles af met een blanke lak ter bescherming van de verflaag en zodat je het gemakkelijker schoon kunt maken.

boekenbak tutorial

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Een knusse kinderkamer die uitnodigt tot slapen

Een knusse kinderkamer die uitnodigt tot slapen

Al slapen de meeste kleintjes vanaf hun geboorte het liefst in jouw armen, er komt een dag waarop je kind zin heeft om in een eigen kamer te slapen. Op welke dingen let je als je een toffe, speelse kinderkamer wil maken, die wel rustig genoeg is om lekker in naar...

Doe-het-zelf decembercadeaus

Doe-het-zelf decembercadeaus

December, in deze maand vliegen de folders met luxe cadeaus ons om de oren. Van glanzende stropdassen tot de meest exotische parfums en van massa´s speelgoed tot prachtig decoratiemateriaal. Het is allemaal geweldig die luxe, maar wij gingen zelf aan de slag! Want nog...

Speciaal voor kinderen: Maak een rariteitenkabinet!

Speciaal voor kinderen: Maak een rariteitenkabinet!

Vinden jouw ouders je soms een beetje raar? Moet je al die dingen die je op straat vindt meteen weggooien? Vinden ze dode beestjes vies? Lees dan vooral even door want wij weten hoe leuk het is om soms raar en vies en een beetje vreemd te zijn! Wij hebben een heel...

Een klaptent om mee te spelen

Een klaptent om mee te spelen

Maak deze geniaal-simpele ofwel simpel-geniale opklaptent zelf. Deze doe-het-zelfklus kan jij ook! Download de werkbeschrijving en ga aan de slag. Benodigdheden 4 geschaafde latten van 18 x 44 x 2700 mm (Kies voor FSC-hout. 'Mixed sources' betekent dat niet alle bomen...

Peuterkoekjes van graan, sesam en honing

Peuterkoekjes van graan, sesam en honing

Dit is een lekker koekjesrecept die niet al te zoet is en wel redelijk voedzaam. En uiteraard is het niet alleen voor peuters!   Ingrediënten: 400 gram volkorenmeel 2 el kaneel 250 gr roomboter 50 gram honing 20 gr sesamzaad   Bereidingswijze: Men neme een...

Rammelaar maken van vilt en hout

Rammelaar maken van vilt en hout

In het artikel over babyspel wordt uitgelicht dat baby's zintuiglijk zich snel ontwikkelen. Deze rammelaar speelt hierop in: het contrast van de materialen hout en wol prikkelt de tastzintuig, de belletjes vanbinnen zijn een aangename verrassing voor het gehoor....

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0