Een boekenbak timmer je zo

door Jannie

Als je van boeken houdt en je kind wil stimuleren om zelf ook zo af en toe eens een boek te pakken, is het een idee om ergens in huis een leeshoekje in te richten. Een plek waar kinderen zich terug kunnen trekken met een boek, zodat ze ongestoord kunnen bladeren.

En wat is er nou leuker dan een heuse boekenbak waaruit ze hun favoriete boek kunnen kiezen? Het staat uitnodigend en zet aan tot spel.

Benodigdheden

Materiaal

2 vurenhouten meubelplaten van 120 x 20 x 1,8 (standaardmaten bouwmarkt)
24 schroeven 3,5 x 40 mm
4 schroeven verzonken 4,5×60 mm
4 poten naar keus. De gemiddelde kringloopwinkel heeft er bakken vol van liggen, maar de bouwmarkt heeft ook poten in het assortiment.

Gereedschap

zaag
accuboor
boortje 3 mm
schroefbitje of schroevendraaier
houtlijm
potlood en lineaal om af te tekenen

Download

Werktekening boekenbak in PDF


Wat is er nou leuker dan een heuse boekenbak waaruit ze hun favoriete boek kunnen kiezen?

Werkbeschrijving

Zaag de lange planken elk door de helft (dan heb je 4 planken van 60 x 20 x 1,8). Drie daarvan worden de zijkanten en de bodem van de bak. Zaag de vierde plank in twee stukken van 18,2 x 20 x 1,8, dit worden de uiteinden.

Schroef de lange zijkanten tegen de bodem aan met 5 schroeven per kant (zie tekening PDF). Het is handig om er wat houtlijm tussen te smeren. Schroef daarna de kopse kanten vast vanuit de bodem en zijkanten. De bak is nu klaar.

boekenbak tutorial

Voor de poten boor je in de bodem op de plek waar je de poten wil hebben vier gaten voor. Je schroeft daarna door de bodem de poten vast met een verzonken schroef. Gebruik ook hier weer wat houtlijm voor extra stevigheid.

Voordat je de bak gaat afwerken plamuur je eerst de schroefgaatjes met houtplamuur. Daarna schuur je alles op en kun je decoreren (lak, spuitverf, sjablonen).

Lak op het laatst alles af met een blanke lak ter bescherming van de verflaag en zodat je het gemakkelijker schoon kunt maken.

boekenbak tutorial

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Verfrissende kinderboeken

Verfrissende kinderboeken

Na een koude winterdag met veel sneeuw en ijs - of gewoon een enorme plensbui, nestelen jullie je op de bank met een beker droommelk en een winters boek. Ninthe van zes en ik hebben vast wat boeken voor je uitgeprobeerd. Floortje leert schaatsen - Suzanne Buis, Cok...

Samen fikkie stoken: een kampvuur dat echt brandt

Samen fikkie stoken: een kampvuur dat echt brandt

Vuur spreekt tot de verbeelding. Een goed kampvuur is ideaal voor het met gloeiende wangen bakken van heerlijke broodjes. Of als gelegenheid om eindeloos liedjes bij te zingen, het liefst met gitaar natuurlijk. Maar ook, als de kinderen eenmaal slapen, kun je bij het...

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

De dagen worden korter en beginnen en eindigen in het donker. Alle feestelijkheden brengen gezelligheid en drukte met zich mee. Van Sint Maarten, naar Sinterklaas en uiteindelijk Kerst. Een heerlijke periode van veel binnen zijn en knisperende lucht buiten. En ook een...

Sinterklaas: De leukste rituelen bij het schoen zetten

Sinterklaas: De leukste rituelen bij het schoen zetten

Rituelen maken alles mooier. Ze zorgen ervoor dat je focust op samenzijn en gezelligheid in plaats van op de buit. Daarom vroegen we onze lezers naar hun eigen schoenzetrituelen. Laat je inspireren! Bij ons thuis mogen de kinderen iedere dag hun schoen zetten. Er komt...

Spelen in de regen is best tof!

Spelen in de regen is best tof!

Zelf sta je misschien niet te springen wanneer de regen met bakken uit de hemel komt vallen. Maar kinderen geven er doorgaans niet zoveel om en zien vooral mogelijkheden voor nieuw spel. En als het nog niet koud is, dan kun je er heerlijk in spelen. Hoera voor de...

Spaarkaartjes om te downloaden

Spaarkaartjes om te downloaden

Kinderen zijn gevoelig voor verzamelen. Stenen, takjes, blaadjes... het wordt allemaal je huis in gesleept. Ook marketingstrategen maken gebruik van deze gevoeligheid. In ons artikel Supermarkten Vol Spaaracties laten we de schaduwkant zien van gadgets die verzameld...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0