Als je van boeken houdt en je kind wil stimuleren om zelf ook zo af en toe eens een boek te pakken, is het een idee om ergens in huis een leeshoekje in te richten. Een plek waar kinderen zich terug kunnen trekken met een boek, zodat ze ongestoord kunnen bladeren.

En wat is er nou leuker dan een heuse boekenbak waaruit ze hun favoriete boek kunnen kiezen? Het staat uitnodigend en zet aan tot spel.

Benodigdheden

Materiaal

2 vurenhouten meubelplaten van 120 x 20 x 1,8 (standaardmaten bouwmarkt)
24 schroeven 3,5 x 40 mm
4 schroeven verzonken 4,5×60 mm
4 poten naar keus. De gemiddelde kringloopwinkel heeft er bakken vol van liggen, maar de bouwmarkt heeft ook poten in het assortiment.

Gereedschap

zaag
accuboor
boortje 3 mm
schroefbitje of schroevendraaier
houtlijm
potlood en lineaal om af te tekenen

Download

Werktekening boekenbak in PDF


Wat is er nou leuker dan een heuse boekenbak waaruit ze hun favoriete boek kunnen kiezen?

Werkbeschrijving

Zaag de lange planken elk door de helft (dan heb je 4 planken van 60 x 20 x 1,8). Drie daarvan worden de zijkanten en de bodem van de bak. Zaag de vierde plank in twee stukken van 18,2 x 20 x 1,8, dit worden de uiteinden.

Schroef de lange zijkanten tegen de bodem aan met 5 schroeven per kant (zie tekening PDF). Het is handig om er wat houtlijm tussen te smeren. Schroef daarna de kopse kanten vast vanuit de bodem en zijkanten. De bak is nu klaar.

boekenbak tutorial

Voor de poten boor je in de bodem op de plek waar je de poten wil hebben vier gaten voor. Je schroeft daarna door de bodem de poten vast met een verzonken schroef. Gebruik ook hier weer wat houtlijm voor extra stevigheid.

Voordat je de bak gaat afwerken plamuur je eerst de schroefgaatjes met houtplamuur. Daarna schuur je alles op en kun je decoreren (lak, spuitverf, sjablonen).

Lak op het laatst alles af met een blanke lak ter bescherming van de verflaag en zodat je het gemakkelijker schoon kunt maken.

boekenbak tutorial

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0