Een boekenbak timmer je zo

door Jannie

Als je van boeken houdt en je kind wil stimuleren om zelf ook zo af en toe eens een boek te pakken, is het een idee om ergens in huis een leeshoekje in te richten. Een plek waar kinderen zich terug kunnen trekken met een boek, zodat ze ongestoord kunnen bladeren.

En wat is er nou leuker dan een heuse boekenbak waaruit ze hun favoriete boek kunnen kiezen? Het staat uitnodigend en zet aan tot spel.

Benodigdheden

Materiaal

2 vurenhouten meubelplaten van 120 x 20 x 1,8 (standaardmaten bouwmarkt)
24 schroeven 3,5 x 40 mm
4 schroeven verzonken 4,5×60 mm
4 poten naar keus. De gemiddelde kringloopwinkel heeft er bakken vol van liggen, maar de bouwmarkt heeft ook poten in het assortiment.

Gereedschap

zaag
accuboor
boortje 3 mm
schroefbitje of schroevendraaier
houtlijm
potlood en lineaal om af te tekenen

Download

Werktekening boekenbak in PDF


Wat is er nou leuker dan een heuse boekenbak waaruit ze hun favoriete boek kunnen kiezen?

Werkbeschrijving

Zaag de lange planken elk door de helft (dan heb je 4 planken van 60 x 20 x 1,8). Drie daarvan worden de zijkanten en de bodem van de bak. Zaag de vierde plank in twee stukken van 18,2 x 20 x 1,8, dit worden de uiteinden.

Schroef de lange zijkanten tegen de bodem aan met 5 schroeven per kant (zie tekening PDF). Het is handig om er wat houtlijm tussen te smeren. Schroef daarna de kopse kanten vast vanuit de bodem en zijkanten. De bak is nu klaar.

boekenbak tutorial

Voor de poten boor je in de bodem op de plek waar je de poten wil hebben vier gaten voor. Je schroeft daarna door de bodem de poten vast met een verzonken schroef. Gebruik ook hier weer wat houtlijm voor extra stevigheid.

Voordat je de bak gaat afwerken plamuur je eerst de schroefgaatjes met houtplamuur. Daarna schuur je alles op en kun je decoreren (lak, spuitverf, sjablonen).

Lak op het laatst alles af met een blanke lak ter bescherming van de verflaag en zodat je het gemakkelijker schoon kunt maken.

boekenbak tutorial

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak een windgong van schelpen en takken

Maak een windgong van schelpen en takken

Stel, je loopt de komende zomer lekker op het strand. Zon, zee, wind, spelende kinderen en.. schelpen! Raap ze op en neem ze mee, want dan heb je meteen nog een leuke activiteit voor in de vakantie. Van de mooiste schelpjes kun je namelijk een muziekinstrumentje in je...

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Traditioneel komen er met kerst extra grote porties vlees op tafel, maar ook vegetariërs willen graag een lekkere feestmaaltijd. Kiind gaat de uitdaging aan en stelt een feestelijk vegetarisch diner samen dat ook verstokte vleeseters uitstekend zal smaken. Het diner...

Naai een buiten-de-lijntjesrok

Naai een buiten-de-lijntjesrok

Matchen. Dingen die bij elkaar passen. Overal zien we het, in het interieur (waar vaak twee of drie dezelfde potjes voor de ramen staan) maar ook in onze kleding. Als het op elkaar is afgestemd of bij elkaar past is het goed. In de kledingwinkels hangt de kleding mooi...

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Bij feest hoort gebak! Wij geven graag gezonde suggesties. Zo kun je toch iets feestelijks op tafel zetten, zonder je kind bloot te stellen aan een overdaad aan suiker, zout en witmeel. Deze keer: zoete gierstsoufflé!   Vanaf 1 jaar, zonder honing vanaf 8-9...

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten zijn leuk voor kinderfeestjes, maar ook om samen met je kind en misschien een vriendje te doen tijdens de vakantie of zomaar een vrije dag.Een speurtocht voorbereiden kost vaak heel wat tijd, zeker de eerste keren. Daarom helpt Kiind je op...

Een week zonder geld

Een week zonder geld

Het is zondag en ik besluit om een week geen geld uit te geven. Zoiets moet je kort van tevoren bedenken, anders ga je hamsteren. De reden hiervoor is tweeledig; ik ben het zat om krap te zitten met mijn geld en ik heb wel zin om even te consumnietsen. Ik ben...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0