Het boerenleven in de stad

door Sandii Zachte

Een eigen boomgaard, twee geiten, tien kippen en kinderen die in hun overall in het beekje naast de boerderij spelen: het is de droom van menig ouder. Toch wonen er veel meer mensen in steden dan op het platteland. Wellicht omdat de stad ook vele voordelen heeft. Je leven op de kop zetten en vertrekken naar een hutje op de hei is niet altijd wenselijk of mogelijk. Die boomgaard kun je in de stad wel vergeten, maar wat is er wel mogelijk? Het is een uitdaging om het stadse leven toch zo groen en zelfvoorzienend mogelijk te maken. Dus ga als heuse stadsboer met je klompen op de bakfiets.


Benader het hutjeopdeheigevoel in de grote stad dankzij het stappenplan

Drukte

Als je in de stad woont ben je van alle biogemakken voorzien dus in die zin is er geen noodzaak om terug naar de natuur te gaan. Toch is het niet vreemd dat steeds meer mensen die behoefte voelen; er wordt veel van mensen gevraagd. We vinden het normaal dat beide ouders werken (acht uur per dag), daar ook naartoe reizen (een uur), maar we willen ook tijd hebben voor onze kinderen (zes uur), en voor vrienden (een uur) en het liefst eigenlijk ook nog voor elkaar (twee uur). Bovendien hebben we naast ons werk nog last van hobby’s (een uur) en sport (anderhalf uur exclusief douchen) terwijl we ook moeten bijhouden wat er op internet (een uur) en de televisie (de hele avond) gebeurt. Als we ook een keer slapen (acht uur) proberen we dagen te maken van vijvendertigeneenkwartuurprecies. Dat gaat niet en dat frustreert ons, dus moeten we ook nog een uur uittrekken om te ontstressen.

Asfalt

Een andere reden dat men naar een hutje op de hei wil, is de weidse natuur die in de stad ontbreekt. Het is allang bekend dat we rustig worden van groen om ons heen. En zeker voor kinderen is het belangrijk om veel buiten te zijn omdat ze zich daardoor beter kunnen ontspannen en concentreren en ‘s avonds rustiger in slaap vallen. Aangezien asfalt en beton wat minder uitnodigen tot buitenspelen dan weilanden en slootjes, zul je als stadsbewoner creatief naar de mogelijkheden moeten kijken.

Benader het hutjeopdeheigevoel in de grote stad dankzij het stappenplan:

Stap 1: Wees tevreden

Meer rust vereist dat je tevreden kunt zijn met wat je hebt. Misschien zijn die verre reizen, grote televisieschermen en dure auto’s wel helemaal niet zo belangrijk als je eerst dacht. Het is tegenwoordig bijna een vanzelfsprekendheid dat je alles kunt doen wat je wilt doen, wat een zorgwekkende ontwikkeling lijkt. Bedenk wat je nou écht nodig hebt en kijk dan kritisch naar de rest van je wensen.

Stap 2: Werk dicht bij huis

Forensen reizen dagelijks heel wat af, wat stress oplevert en tijd kost. Op internet zijn al meerdere initiatieven gestart op het gebied van banenruil, en woningruil is ook mogelijk. Kijk in hoeverre je dichter bij je werk kunt wonen, of hoe je je werk richting je huis kunt halen.

Stap 3: Onderhoud een moestuin

Heb je een tuintje of een balkon? Ja? Ga moestuinieren. Nee? Neem een volkstuin en ga moestuinieren. Voor kinderen is het een waardevolle ervaring om plantjes van het zaadje af groot te zien worden, te proeven van de kruiden en de plantjes te verzorgen. Het is leuk het samen met je kinderen te doen en het werkt heel ontspannend. Bovendien beweeg je bij het werk in de tuin ook genoeg, dus je kunt ‘s avonds tevreden naar bed in plaats van naar de sportschool.

Stap 4: Ga naar de boer

Het voordeel van de stad is dat er platteland omheen ligt. Ergens. En dat er op dat platteland boeren wonen. Zo kun je verse melk die nog rauw is bij de melkboer halen. Thuis kun je er – zelfvoorzienend als je bent – boter, karnemelk of kaas van maken. Neem onderweg ook wat verse eitjes van blije kippen mee, als je zelf niet genoeg ruimte voor een paar kippen hebt.

Stap 5: Doe de apparaten weg

Zeg je kabelabonnement op. Programma’s die je echt interessant vindt kun je op internet terugkijken. Zo houd je een hoop tijd over voor leuke activiteiten ‘s avonds.

Zet weer eens lekkere koffie. Gewoon, met gekookt water en een filtertje. Maak tosti’s in een pan. Breng je televisie, koffiezetapparaat, drieineenbroodrooster, elektrische eierkoker, sapcentrifuge of ander overbodig apparaat naar de tweedehandswinkel en verwen jezelf met een zonnekoker. Met een zonnekoker kun je koken door de zon te gebruiken. Het apparaat (dat ook goed zelf te maken is), vangt optimaal zonlicht op en kan de maaltijd verwarmen. In de winter kun je het beste koken onder glas, dat is zuiniger dan andere manieren van koken volgens Milieu Centraal.

Stap 6: Ga volledig voor tweedehands

Er is de afgelopen honderd jaar zoveel geproduceerd, daarvan is nog heel veel moois in omloop. Scharrel je huisraad en kleding bijeen op de rommelmarkt, in de tweedehandswinkel en op een kledingruilbeurs. Angst voor een armoedige inrichting is ongegrond, zeker als je het bij een stijl houdt. ‘Vintage’ en ‘retro’ is hip.

Stap 7: Geef minder geld uit

Het is best simpel, als je minder uitgeeft, hoef je minder te werken en houd je meer tijd over voor de dingen die je ook graag doet. Zoals vanuit een luie stoel de groei van je tuinkers nauwlettend in de gaten houden. Of met je kinderen brood bakken, in het park spelen en de honden in het asiel uitlaten. Minder geld geef je uit door stap 1 tot en met 6 te doorlopen.

Er is meer geschreven over de Stadse Autarkie. Ik had veel aan de volgende boeken:
boekentip voedselintroductie Fred en Wilma in de Vinexwijk | Nienke Oosterbaan | ISBN 9789081091770
boekentip voedselintroductie Doe het zelf, Doe het groen | Kelly Coyne en Erik Knutzen | ISBN 9789020205190

Duurzaamheid op Kiind Magazine:

Zelfvoorzienend leven

Consuminderen met kinderen

Duurzaam voelt goed: textiel

Dagelijks duurzaam

Duurzaam leven en opvoeden

Milieubewustzijn

Meer weten?

rootsimple.com
levenvanhetland.nl
lowimpactman.wordpress.com

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het Kiindfestival was een feest voor het hele gezin!

Het Kiindfestival was een feest voor het hele gezin!

Het zwoegen en zweten was het ruimschoots waard toen we het feestje op 19 september eindelijk met julllie allemaal konden vieren! Nelleke Bos was ook op bezoek en schreef over het Kiindfestival. Leuker konden wij het niet zeggen! Wil je volgend jaar ook komen? Zorg...

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Femke van Veen van het Viltpaleis maakte voor Kiind een prachtige vilten paddestoel met beschrijving. Ook stelde zij voor de lezers van Kiind een pakketje samen zodat je zelf makkelijk aan de slag kunt!   Benodigdheden Witte merinowol, ongeveer 10 gram Rode...

7 gratis uitjes in de lente en zomer

7 gratis uitjes in de lente en zomer

Hoewel er ontzettend veel leuke activiteiten georganiseerd worden voor kinderen, kosten de meeste wel geld. En aangezien je vast geen geldboom op je rug hebt groeien is het wel zo prettig om ook wat gratis activiteiten achter de hand te hebben. Om samen te doen op een...

Column: Parijs is altijd een goed idee

Column: Parijs is altijd een goed idee

We stappen vanaf de roltrap van het metrostation recht de brandende zon in. Binnen vijf minuten is het kleine waterflesje wat we bij ons hadden leeg en zegt Roos dat ze 'echt niet meer kan lopen'. Zelfs de aanblik van de Eiffeltoren leidt haar aandacht maar even af....

Alles wat je moet weten over teken

Alles wat je moet weten over teken

De natuur ingaan is naast genieten ook oppassen geblazen. De teek maakt namelijk haar opmars in Nederland en deze kleine, spinachtige parasiet draagt steeds vaker bacteriën en virussen bij zich waar mensen en dieren flink ziek van kunnen worden. De bekendste door...

Column: Zoveel wensen: op vakantie met consent

Column: Zoveel wensen: op vakantie met consent

Er was een tijd dat we stoere wandeltochten maakten door de bergen. We sjouwden met onze kinderen en een gehuurde ezel door prachtige natuur, zetten onze tent op in het midden van niets en genoten van het uitzicht en de vrijheid. En als we wat minder zin hadden in...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0