Het boerenleven in de stad

door Sandii Zachte

Een eigen boomgaard, twee geiten, tien kippen en kinderen die in hun overall in het beekje naast de boerderij spelen: het is de droom van menig ouder. Toch wonen er veel meer mensen in steden dan op het platteland. Wellicht omdat de stad ook vele voordelen heeft. Je leven op de kop zetten en vertrekken naar een hutje op de hei is niet altijd wenselijk of mogelijk. Die boomgaard kun je in de stad wel vergeten, maar wat is er wel mogelijk? Het is een uitdaging om het stadse leven toch zo groen en zelfvoorzienend mogelijk te maken. Dus ga als heuse stadsboer met je klompen op de bakfiets.


Benader het hutjeopdeheigevoel in de grote stad dankzij het stappenplan

Drukte

Als je in de stad woont ben je van alle biogemakken voorzien dus in die zin is er geen noodzaak om terug naar de natuur te gaan. Toch is het niet vreemd dat steeds meer mensen die behoefte voelen; er wordt veel van mensen gevraagd. We vinden het normaal dat beide ouders werken (acht uur per dag), daar ook naartoe reizen (een uur), maar we willen ook tijd hebben voor onze kinderen (zes uur), en voor vrienden (een uur) en het liefst eigenlijk ook nog voor elkaar (twee uur). Bovendien hebben we naast ons werk nog last van hobby’s (een uur) en sport (anderhalf uur exclusief douchen) terwijl we ook moeten bijhouden wat er op internet (een uur) en de televisie (de hele avond) gebeurt. Als we ook een keer slapen (acht uur) proberen we dagen te maken van vijvendertigeneenkwartuurprecies. Dat gaat niet en dat frustreert ons, dus moeten we ook nog een uur uittrekken om te ontstressen.

Asfalt

Een andere reden dat men naar een hutje op de hei wil, is de weidse natuur die in de stad ontbreekt. Het is allang bekend dat we rustig worden van groen om ons heen. En zeker voor kinderen is het belangrijk om veel buiten te zijn omdat ze zich daardoor beter kunnen ontspannen en concentreren en ‘s avonds rustiger in slaap vallen. Aangezien asfalt en beton wat minder uitnodigen tot buitenspelen dan weilanden en slootjes, zul je als stadsbewoner creatief naar de mogelijkheden moeten kijken.

Benader het hutjeopdeheigevoel in de grote stad dankzij het stappenplan:

Stap 1: Wees tevreden

Meer rust vereist dat je tevreden kunt zijn met wat je hebt. Misschien zijn die verre reizen, grote televisieschermen en dure auto’s wel helemaal niet zo belangrijk als je eerst dacht. Het is tegenwoordig bijna een vanzelfsprekendheid dat je alles kunt doen wat je wilt doen, wat een zorgwekkende ontwikkeling lijkt. Bedenk wat je nou écht nodig hebt en kijk dan kritisch naar de rest van je wensen.

Stap 2: Werk dicht bij huis

Forensen reizen dagelijks heel wat af, wat stress oplevert en tijd kost. Op internet zijn al meerdere initiatieven gestart op het gebied van banenruil, en woningruil is ook mogelijk. Kijk in hoeverre je dichter bij je werk kunt wonen, of hoe je je werk richting je huis kunt halen.

Stap 3: Onderhoud een moestuin

Heb je een tuintje of een balkon? Ja? Ga moestuinieren. Nee? Neem een volkstuin en ga moestuinieren. Voor kinderen is het een waardevolle ervaring om plantjes van het zaadje af groot te zien worden, te proeven van de kruiden en de plantjes te verzorgen. Het is leuk het samen met je kinderen te doen en het werkt heel ontspannend. Bovendien beweeg je bij het werk in de tuin ook genoeg, dus je kunt ‘s avonds tevreden naar bed in plaats van naar de sportschool.

Stap 4: Ga naar de boer

Het voordeel van de stad is dat er platteland omheen ligt. Ergens. En dat er op dat platteland boeren wonen. Zo kun je verse melk die nog rauw is bij de melkboer halen. Thuis kun je er – zelfvoorzienend als je bent – boter, karnemelk of kaas van maken. Neem onderweg ook wat verse eitjes van blije kippen mee, als je zelf niet genoeg ruimte voor een paar kippen hebt.

Stap 5: Doe de apparaten weg

Zeg je kabelabonnement op. Programma’s die je echt interessant vindt kun je op internet terugkijken. Zo houd je een hoop tijd over voor leuke activiteiten ‘s avonds.

Zet weer eens lekkere koffie. Gewoon, met gekookt water en een filtertje. Maak tosti’s in een pan. Breng je televisie, koffiezetapparaat, drieineenbroodrooster, elektrische eierkoker, sapcentrifuge of ander overbodig apparaat naar de tweedehandswinkel en verwen jezelf met een zonnekoker. Met een zonnekoker kun je koken door de zon te gebruiken. Het apparaat (dat ook goed zelf te maken is), vangt optimaal zonlicht op en kan de maaltijd verwarmen. In de winter kun je het beste koken onder glas, dat is zuiniger dan andere manieren van koken volgens Milieu Centraal.

Stap 6: Ga volledig voor tweedehands

Er is de afgelopen honderd jaar zoveel geproduceerd, daarvan is nog heel veel moois in omloop. Scharrel je huisraad en kleding bijeen op de rommelmarkt, in de tweedehandswinkel en op een kledingruilbeurs. Angst voor een armoedige inrichting is ongegrond, zeker als je het bij een stijl houdt. ‘Vintage’ en ‘retro’ is hip.

Stap 7: Geef minder geld uit

Het is best simpel, als je minder uitgeeft, hoef je minder te werken en houd je meer tijd over voor de dingen die je ook graag doet. Zoals vanuit een luie stoel de groei van je tuinkers nauwlettend in de gaten houden. Of met je kinderen brood bakken, in het park spelen en de honden in het asiel uitlaten. Minder geld geef je uit door stap 1 tot en met 6 te doorlopen.

Er is meer geschreven over de Stadse Autarkie. Ik had veel aan de volgende boeken:
boekentip voedselintroductie Fred en Wilma in de Vinexwijk | Nienke Oosterbaan | ISBN 9789081091770
boekentip voedselintroductie Doe het zelf, Doe het groen | Kelly Coyne en Erik Knutzen | ISBN 9789020205190

Duurzaamheid op Kiind Magazine:

Zelfvoorzienend leven

Consuminderen met kinderen

Duurzaam voelt goed: textiel

Dagelijks duurzaam

Duurzaam leven en opvoeden

Milieubewustzijn

Meer weten?

rootsimple.com
levenvanhetland.nl
lowimpactman.wordpress.com

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Insectenhotel: herbergier in je eigen tuin

Insectenhotel: herbergier in je eigen tuin

Misschien heb je wel een vogelhuisje in de tuin of op het balkon. Het is nuttig om ook een insectenhotel te bouwen, waar bijen, hommels, sluipwespen (een vliegensoort) en lieveheersbeestjes kunnen overwinteren en de ruimte gebruiken als geboortehuis. Deze dieren zijn...

Boek: De moestuin van Madame Zsazsa

Boek: De moestuin van Madame Zsazsa

Het was Madamme Zsazsa die me leerde over vruchtwisseling. Ik kreeg daardoor het donkerbruine vermoeden dat haar moestuinboek me nog veel meer zou leren waar ik van te voren niet van wist dat ik het wilde leren. Dat er óók nog recepten van Dorien...

Wat is eigenlijk jóuw ideale vakantie?

Wat is eigenlijk jóuw ideale vakantie?

Ervaar jij op vakantie gaan als stressvol? Yes, vandaag beginnen we met de driedaagse Vakantieboost! De boost wordt gegeven door pedagoog Tischa Neve van Groot en Klein en mindfulnesstrainer Mirjam Hegger van Mindful Parents en je kunt de komende drie dagen elke dag...

Verhalen voorlezen

Verhalen voorlezen

Verhalen kun je al aan je kind vertellen vanaf de babytijd. Naast dat het erg leuk is, is het ook belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Verder is voorlezen ook goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Voor veel kinderen is voorlezen een rustpuntje...

Sjezen door het bos

Sjezen door het bos

‘Ik speel liever binnen, want daar zitten de stopcontacten’, volgens een jongen van een jaar of negen in het boek ‘Het Laatste Kind in het bos’ van de Amerikaanse auteur Richard Louv. Richard Louv brengt het opgroeien zonder natuur in verband...

Kiindfestival was een overdonderend succes!

Kiindfestival was een overdonderend succes!

Na vijf jaar digitaalmagazinen, hadden we zin om jullie in het echt te ontmoeten. En dan het liefst met een feestje. Vandaar: het Kiindfestival!   Met een groepje mensen (grotendeels zonder evenementenervaring, maar met een stoot energie!), de béste vrijwilligers...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0