Het boerenleven in de stad

door Sandii Zachte

Een eigen boomgaard, twee geiten, tien kippen en kinderen die in hun overall in het beekje naast de boerderij spelen: het is de droom van menig ouder. Toch wonen er veel meer mensen in steden dan op het platteland. Wellicht omdat de stad ook vele voordelen heeft. Je leven op de kop zetten en vertrekken naar een hutje op de hei is niet altijd wenselijk of mogelijk. Die boomgaard kun je in de stad wel vergeten, maar wat is er wel mogelijk? Het is een uitdaging om het stadse leven toch zo groen en zelfvoorzienend mogelijk te maken. Dus ga als heuse stadsboer met je klompen op de bakfiets.


Benader het hutjeopdeheigevoel in de grote stad dankzij het stappenplan

Drukte

Als je in de stad woont ben je van alle biogemakken voorzien dus in die zin is er geen noodzaak om terug naar de natuur te gaan. Toch is het niet vreemd dat steeds meer mensen die behoefte voelen; er wordt veel van mensen gevraagd. We vinden het normaal dat beide ouders werken (acht uur per dag), daar ook naartoe reizen (een uur), maar we willen ook tijd hebben voor onze kinderen (zes uur), en voor vrienden (een uur) en het liefst eigenlijk ook nog voor elkaar (twee uur). Bovendien hebben we naast ons werk nog last van hobby’s (een uur) en sport (anderhalf uur exclusief douchen) terwijl we ook moeten bijhouden wat er op internet (een uur) en de televisie (de hele avond) gebeurt. Als we ook een keer slapen (acht uur) proberen we dagen te maken van vijvendertigeneenkwartuurprecies. Dat gaat niet en dat frustreert ons, dus moeten we ook nog een uur uittrekken om te ontstressen.

Asfalt

Een andere reden dat men naar een hutje op de hei wil, is de weidse natuur die in de stad ontbreekt. Het is allang bekend dat we rustig worden van groen om ons heen. En zeker voor kinderen is het belangrijk om veel buiten te zijn omdat ze zich daardoor beter kunnen ontspannen en concentreren en ‘s avonds rustiger in slaap vallen. Aangezien asfalt en beton wat minder uitnodigen tot buitenspelen dan weilanden en slootjes, zul je als stadsbewoner creatief naar de mogelijkheden moeten kijken.

Benader het hutjeopdeheigevoel in de grote stad dankzij het stappenplan:

Stap 1: Wees tevreden

Meer rust vereist dat je tevreden kunt zijn met wat je hebt. Misschien zijn die verre reizen, grote televisieschermen en dure auto’s wel helemaal niet zo belangrijk als je eerst dacht. Het is tegenwoordig bijna een vanzelfsprekendheid dat je alles kunt doen wat je wilt doen, wat een zorgwekkende ontwikkeling lijkt. Bedenk wat je nou écht nodig hebt en kijk dan kritisch naar de rest van je wensen.

Stap 2: Werk dicht bij huis

Forensen reizen dagelijks heel wat af, wat stress oplevert en tijd kost. Op internet zijn al meerdere initiatieven gestart op het gebied van banenruil, en woningruil is ook mogelijk. Kijk in hoeverre je dichter bij je werk kunt wonen, of hoe je je werk richting je huis kunt halen.

Stap 3: Onderhoud een moestuin

Heb je een tuintje of een balkon? Ja? Ga moestuinieren. Nee? Neem een volkstuin en ga moestuinieren. Voor kinderen is het een waardevolle ervaring om plantjes van het zaadje af groot te zien worden, te proeven van de kruiden en de plantjes te verzorgen. Het is leuk het samen met je kinderen te doen en het werkt heel ontspannend. Bovendien beweeg je bij het werk in de tuin ook genoeg, dus je kunt ‘s avonds tevreden naar bed in plaats van naar de sportschool.

Stap 4: Ga naar de boer

Het voordeel van de stad is dat er platteland omheen ligt. Ergens. En dat er op dat platteland boeren wonen. Zo kun je verse melk die nog rauw is bij de melkboer halen. Thuis kun je er – zelfvoorzienend als je bent – boter, karnemelk of kaas van maken. Neem onderweg ook wat verse eitjes van blije kippen mee, als je zelf niet genoeg ruimte voor een paar kippen hebt.

Stap 5: Doe de apparaten weg

Zeg je kabelabonnement op. Programma’s die je echt interessant vindt kun je op internet terugkijken. Zo houd je een hoop tijd over voor leuke activiteiten ‘s avonds.

Zet weer eens lekkere koffie. Gewoon, met gekookt water en een filtertje. Maak tosti’s in een pan. Breng je televisie, koffiezetapparaat, drieineenbroodrooster, elektrische eierkoker, sapcentrifuge of ander overbodig apparaat naar de tweedehandswinkel en verwen jezelf met een zonnekoker. Met een zonnekoker kun je koken door de zon te gebruiken. Het apparaat (dat ook goed zelf te maken is), vangt optimaal zonlicht op en kan de maaltijd verwarmen. In de winter kun je het beste koken onder glas, dat is zuiniger dan andere manieren van koken volgens Milieu Centraal.

Stap 6: Ga volledig voor tweedehands

Er is de afgelopen honderd jaar zoveel geproduceerd, daarvan is nog heel veel moois in omloop. Scharrel je huisraad en kleding bijeen op de rommelmarkt, in de tweedehandswinkel en op een kledingruilbeurs. Angst voor een armoedige inrichting is ongegrond, zeker als je het bij een stijl houdt. ‘Vintage’ en ‘retro’ is hip.

Stap 7: Geef minder geld uit

Het is best simpel, als je minder uitgeeft, hoef je minder te werken en houd je meer tijd over voor de dingen die je ook graag doet. Zoals vanuit een luie stoel de groei van je tuinkers nauwlettend in de gaten houden. Of met je kinderen brood bakken, in het park spelen en de honden in het asiel uitlaten. Minder geld geef je uit door stap 1 tot en met 6 te doorlopen.

Er is meer geschreven over de Stadse Autarkie. Ik had veel aan de volgende boeken:
boekentip voedselintroductie Fred en Wilma in de Vinexwijk | Nienke Oosterbaan | ISBN 9789081091770
boekentip voedselintroductie Doe het zelf, Doe het groen | Kelly Coyne en Erik Knutzen | ISBN 9789020205190

Duurzaamheid op Kiind Magazine:

Zelfvoorzienend leven

Consuminderen met kinderen

Duurzaam voelt goed: textiel

Dagelijks duurzaam

Duurzaam leven en opvoeden

Milieubewustzijn

Meer weten?

rootsimple.com
levenvanhetland.nl
lowimpactman.wordpress.com

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Weekendtips van Liv: dino’s in december

Weekendtips van Liv: dino’s in december

Handig van Liv: zij geeft ieder weekend (bruikbare en onbruikbare) tips over wat er allemaal te beleven valt in Nederland! Ojee! In november hebben wij totaal geen aandacht geschonken aan dinovember! Stom? Nou nee hoor. Dinovember is uiteindelijk een slap aftreksel...

Lekker op blote voeten in de winter

Lekker op blote voeten in de winter

Kinderen en de natuur horen zo duidelijk bij elkaar. Voor hun ontwikkeling. Om te spelen, ontdekken, rond te scharrelen, vertrouwd te raken met alle elementen. Maar ook voor de opbouw van hun weerstand, aanvoer van vitamine D en kiezelzuur kunnen kinderen niet genoeg...

Doen: je kind dragen op vakantie

Doen: je kind dragen op vakantie

Je kind dragenis een van de handigste uitvindingen ooit. Het kan altijd en overal van pas komen. Maar op vakantie is het helemaal fijn en onmisbaar. Er zijn wel een paar dingen anders dan thuis. Draagconsulent Marloes de Graaf legt uit waar je op kunt letten bij het...

Achter de schermen bij het Kiindfestival

Achter de schermen bij het Kiindfestival

We kunnen natuurlijk steeds jubelen dat het Kiindfestival geweldig gaat worden, MAAR... Zo'n dag moet ook georganiseerd worden. En dat is heel leuk, en soms ook een hoop gedoe bij elkaar. Dus bij deze: 'Wat je normaal niet ziet van het Kiindfestival': een kijkje...

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Wat doe je met je kinderen tijdens die lange rit naar de camping in Frankrijk, Italië of Zuid-Limburg? Natuurlijk kunnen ze zich prima vermaken met de iPad of de dvd-speler. Jij hebt er dan geen omkijken naar en kunt je volledig overgeven aan je eigen gedachten (je...

Hoe relaxed is vakantie voor ouders eigenlijk?

Hoe relaxed is vakantie voor ouders eigenlijk?

Jippie het is zomervakantie! Tijd voor zon, zee, ijsjes en vooral lekker ontspannen. Dacht ik. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vakantie een grote stressfactor is. En dat geldt zowel voor de voorbereiding, de aanloop naar de bestemming en de reis zelf. Op het moment...

0