Borstvoeding kan nogal een tijdrovend klusje zijn. Hoe fijn het ook is als het lukt, je baby goed drinkt en alles soepel loopt, het blijft toch elke dag tijd en energie van je vragen. Als je dan ook nog oudere kinderen om je heen hebt, is het soms zoeken. Hoe verdeel je de aandacht tussen de kinderen?

Samen bijtanken

Het kan heel fijn werken om de voedingen niet als onderbreking in je activiteit te zien, maar als terugkerend rustmoment. Zoals koffiepauzes of meditatie-apps die je periodiek herinneren dat je even gas terug mag nemen.

Maak van de borstvoeding een knus moment

Staak alles – waar mogelijk – en maak de voeding knus. Voor je baby, voor jezelf en voor je oudere kind. Kruip in een knoedeltje op de bank! Misschien kun je standaard een stapeltje voorleesboeken naast de bank/stoel/je meest gebruikte voedingsplek klaarleggen. Of houd fijne luisterboeken paraat. Zo associeert je oudere kind de voeding van de baby al snel met iets positiefs. Een momentje bijtanken met mama!

Onze lievelingsluisterboeken vind je hier.

Borstvoeding als eetmoment 

En hoe zit het met jullie eten? De baby ligt lekker te sabbelen. Maak er een gewoonte van om meteen ook zelf te eten en drinken. Zelf heb je sowieso extra energie nodig. Heb je meer kinderen (die niet meer aan de borst zijn), dan helpt het vast en zeker ook in het plezier rondom de voedingen. Drinkt mijn babybroer of -zus? Jippie, dan mag ik nu ook iets!

Omdat het moment dat je gaat voeden zich vaak nogal plotseling aandient, is het wel zo handig om voorbereid te zijn. Een kan water, schaaltjes met fruit, noten of wat je dan ook graag knaagt kun je maar vast klaar hebben staan.

Verheugen op de voeding

Nog een manier om met je oudere kind samen te werken tijdens de voedingen van de jongste, is om een vaste activiteit te bedenken die je elke keer kunt doen tijdens het voeden. Is er een spelletje waar je oudste dol op is? Iets waar je door de dag heen niet aan toe komt, maar wat prima kan tijdens het voeden? Samen raadsels doen, liedjes zingen, of toegewijd publiek zijn voor de kunsten van je kind? Of houdt je kind van tekenen, kleuren of kleien, en kun je dit telkens tijdens de voeding aanbieden? Zo kan er een fijn ritueel ontstaan tussen jullie, waarbij de voeding van de jongste gaat voelen als een speciaal moment voor de oudste en jou.

Fotografie Nina Olivari

Lees ook

Het nieuwe borstvoedingboek | Kleintjes & Van Velthuizen

Wat baby’s nodig hebben | Visscher

Van borstvoeding naar tandemvoeden: twee kinderen aan de borst

Samen voeden is gewoon fijn

Yes! Regeldagen!

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0