‘Mag ik de borst?’, vraagt mijn peuter met een zoet gezichtje. Drinken doet hij al een poosje niet meer, maar goede herinneringen heeft hij zeker, want de borst is onverminderd populair.

Borsten zijn handig, want er zit melk in. Melk tjokvol met alles wat precies jouw eigen kind goed kan gebruiken. Afgestemd op het uur van de dag, op het geslacht van de baby, op eventuele ziektes die via de melk geweerd kunnen worden. De lijst van briljante uitvindingen in moedermelk is eindeloos. En dan heb ik het nog maar over de melk zelf. Want die borsten zelf, die zijn pas geniaal. Voor wie nog twijfelt: het gaat om meer, zoveel meer, dan voeding.

Als zwangere voelde ik wel de wens om te ‘mogen’ voeden, samen met spanning: zou het gaan lukken? Je hoort zoveel verhalen van vergeefse pogingen – borstvoeden zou wel iets heel ingewikkelds zijn. In de kraamtijd werd ik enthousiast, zeg maar gerust bevlogen, over borstvoeding. Wat een veelzijdige manier om bij je kind te zijn. En, na wat oefenen en met de juiste begeleiding van je partner en een deskundige, eigenlijk zo eenvoudig om te doen. Met de borst geef je je kind precies wat hij nodig heeft.

Wat zit er dan nog meer in die borst, behalve voeding? Mijn zoon laat het me zien, juist nu hij – wat voeding betreft – van de borst af is. Een pindakaasmonster kun je hem gerust noemen. En een aardbeienmonster. Pannenkoeken zou hij van zijn leven niet meer inruilen voor de melk van vroeger, daar ben ik van overtuigd. Van melk zou hij lang niet zo opgetogen meer worden. Nee, de tijd van melk ligt achter hem.

De borsten zelf, die zijn pas geniaal

Maar oh, die borsten! Gevallen? Even bijkomen met een handje aan de borst. Moe? Chillen op schoot, met dat handje weer diep in mijn decolleté gestoken. Kan niet slapen? Keelpijn? Snotneus? De borst biedt rust om bij weg te dromen. In een spannende vreemde omgeving? Mama’s borst is the place to be!

De borst is dan ook volop aanwezig in zijn spel. Zijn lievelingsauto’s en knuffeltjes krijgen vaak de kans om ook even aan mijn borst te liggen. Mijn zoons eigen ‘borsten’ worden geregeld geshowd. Romper naar beneden, peuterhandje erin, en opgetogen klinkt het: ‘Kijk mama, ik heb ook een borst!’

De borst, dat is liefde, plezier, veiligheid, vertrouwen, rust. En oh ja, voeding.

14 april 2019 is het Borstvoedingsfestival! Wees erbij.

Liefde is belangrijker dan voeding

Clusteren op zijn hippies: make milk not war

Kolven buitenshuis – het kan echt overal!

Zorg voor altijd melk op voorraad met een goeie kolf. En lees meer zinnigs over Borstvoeding en je kraamtijd.

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0