Borstvoeding is meer dan moedermelk

door Nelleke Bos

‘Mag ik de borst?’, vraagt mijn peuter met een zoet gezichtje. Drinken doet hij al een poosje niet meer, maar goede herinneringen heeft hij zeker, want de borst is onverminderd populair.

Borsten zijn handig, want er zit melk in. Melk tjokvol met alles wat precies jouw eigen kind goed kan gebruiken. Afgestemd op het uur van de dag, op het geslacht van de baby, op eventuele ziektes die via de melk geweerd kunnen worden. De lijst van briljante uitvindingen in moedermelk is eindeloos. En dan heb ik het nog maar over de melk zelf. Want die borsten zelf, die zijn pas geniaal. Voor wie nog twijfelt: het gaat om meer, zoveel meer, dan voeding.

Als zwangere voelde ik wel de wens om te ‘mogen’ voeden, samen met spanning: zou het gaan lukken? Je hoort zoveel verhalen van vergeefse pogingen – borstvoeden zou wel iets heel ingewikkelds zijn. In de kraamtijd werd ik enthousiast, zeg maar gerust bevlogen, over borstvoeding. Wat een veelzijdige manier om bij je kind te zijn. En, na wat oefenen en met de juiste begeleiding van je partner en een deskundige, eigenlijk zo eenvoudig om te doen. Met de borst geef je je kind precies wat hij nodig heeft.

Wat zit er dan nog meer in die borst, behalve voeding? Mijn zoon laat het me zien, juist nu hij – wat voeding betreft – van de borst af is. Een pindakaasmonster kun je hem gerust noemen. En een aardbeienmonster. Pannenkoeken zou hij van zijn leven niet meer inruilen voor de melk van vroeger, daar ben ik van overtuigd. Van melk zou hij lang niet zo opgetogen meer worden. Nee, de tijd van melk ligt achter hem.

De borsten zelf, die zijn pas geniaal

Maar oh, die borsten! Gevallen? Even bijkomen met een handje aan de borst. Moe? Chillen op schoot, met dat handje weer diep in mijn decolleté gestoken. Kan niet slapen? Keelpijn? Snotneus? De borst biedt rust om bij weg te dromen. In een spannende vreemde omgeving? Mama’s borst is the place to be!

De borst is dan ook volop aanwezig in zijn spel. Zijn lievelingsauto’s en knuffeltjes krijgen vaak de kans om ook even aan mijn borst te liggen. Mijn zoons eigen ‘borsten’ worden geregeld geshowd. Romper naar beneden, peuterhandje erin, en opgetogen klinkt het: ‘Kijk mama, ik heb ook een borst!’

De borst, dat is liefde, plezier, veiligheid, vertrouwen, rust. En oh ja, voeding.

14 april 2019 is het Borstvoedingsfestival! Wees erbij.

Liefde is belangrijker dan voeding

Clusteren op zijn hippies: make milk not war

Kolven buitenshuis – het kan echt overal!

Zorg voor altijd melk op voorraad met een goeie kolf. En lees meer zinnigs over Borstvoeding en je kraamtijd.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Mijn kind lijkt op mij. Toch?

Column: Mijn kind lijkt op mij. Toch?

'Hij lijkt sprekend op jou.' Dat heb ik jaren gehoord als het over Thijn ging. En ik zag het zelf ook. Vanaf het moment dat ik hem voor het eerst in mijn handen had. Ik herkende hem meteen. En al mijn onzekerheid over of ik wel wist hoe ik zo'n kleintje vast moest...

3 tips tegen huilen en overprikkeling bij je baby

3 tips tegen huilen en overprikkeling bij je baby

Je hebt voor het eerst je baby in handen. Hij is zó klein, zó kwetsbaar. Je neemt jezelf voor om als een leeuw over hem te waken. Maar dan word je onzeker: kun je je baby verwennen? Komt hij wel aan z'n rust toe? Deze 3 tips helpen je baby rust te krijgen, zodat je...

Met biologische kinderen ook nog adopteren?

Met biologische kinderen ook nog adopteren?

Laetitia uit België droomt van een kind adopteren. Ze vertelt in drie delen hoe ze dat heeft gedaan. Het was april 2010. We hadden net besloten dat we voor een derde kindje zouden gaan. We droomden van een groot gezin met wel vier kinderen en we waren al aardig op weg...

Autisme begeleiden met natuurlijk ouderschap

Autisme begeleiden met natuurlijk ouderschap

Autisme en natuurlijk ouderschap: het klinkt als een onlogische combinatie. Een kind met autisme vraagt om duidelijkheid, heel veel extra informatie geven die voor andere kinderen vanzelfsprekend is. Autisme begeleiden bestaat volgens de bestaande methodes, zoals Geef...

Enig kind: er komt geen tweede

Enig kind: er komt geen tweede

Het aantal gezinnen met 1 kind stijgt, is de conclusie van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Volgens hen groeit 1 op de 11 kinderen op als enig kind. De buitenwereld heeft er zo haar eigen mening over. Maar hoe is het in de praktijk: is het zielig voor een...

Column: Mijn knutselkoning

Column: Mijn knutselkoning

Zoonlief houdt van knutselen. Ik ben niet bepaald een knutselmoeder te noemen. Mijn creativiteit beperkt zich voornamelijk tot schrijven en schilderen. En zo nu en dan ervaar ik in beide een blokkade. Zoonlief kent dergelijke blokkades niet.Dus toen ik hem de vraag...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0