Brief aan mijn pasgeboren baby

door Drees Koren
Anouk Pross fotografie

Welkom lieve baby, lieve, lieve, lieve baby,

Ik zou het wel uit kunnen schreeuwen, maar ik ben er stil van.

Wauw. 

Daar ben je dan. 

Wat een bijzonder moment. Een paar minuten geleden was je er nog niet. Of nee, dat klopt niet. Je was er natuurlijk de hele tijd al. Zeker een maand of negen zijn wij al bij elkaar. Verbonden, verbonden door liefde, verbonden door leven, verbonden door onze lichamen.

Gisteren was je net zo levend als nu, en net zo aanwezig als vandaag. 

Mijn verlangen groeide om je te zien, om je tegen mijn hart te drukken en om je te ruiken

Gratis Ebook baby

Dit wil je weten als je een baby krijgt!

Ik ken je natuurlijk al lang. Ik ken je bewegingen, ik heb ze op de voet gevolgd. Ik ken je temperament, en ik weet het als je slaapt. Bewust en onbewust zijn we samen gegroeid. Met elke gram die jij aankwam, deed ik dat ook. Elke ontwikkeling gebeurde in mij, en in zekere zin was het dus ook mijn ontwikkeling. Terwijl mijn buik steeds dikker werd, en jij steeds meer ging lijken op de baby die je nu bent, groeide mijn verlangen om je te zien. Om je tegen mijn hart te drukken en om je te ruiken. 

En nu is het dus zo ver. 

Jij bent het.

Ik herken je meteen, maar toch zie je er anders uit dan ik me had voorgesteld. Meer, hoe zeg je dat? Meer jezelf. Echt een eigen ik-je. Wat ben je mooi, wat ben je onbeschrijfelijk mooi. 

Ik neem je bij mij. Kom in mijn armen. Ik breng je naar mijn hart. We zijn nog steeds verbonden. Mijn bloed stroomt in jouw aderen. Mijn DNA zit in jouw genen, en andersom. De navelstreng is als een brug tussen binnen en buiten de buik. 

Kom maar bij mij.

Maak je geen zorgen, het is goed. Ik ben het, mama. Je bent bij mij en ik blijf bij jou. Ik laat je niet in de kou, ik zal je beschutten tegen het licht, en ik bescherm je tegen andere mensen. 

Ik weet dat jij mij nodig hebt, net zoals ik jou nodig heb. Ik zie dat je bevestiging zoekt. De natuur begeleidt jou naar mijn borst. Die zal ik je geven. Je lijfje weet de weg. Luister maar naar je eigen wijsheid, lieve baby, dan lukt het. 

Je beentjes drukken je omhoog. Je mondje opent zich vol verwachting. Overspoeld door ontzag, bewondering, maar ook oneindig vertrouwen, aanschouw ik dit wonder. Aanschouw ik jou. 

Ondertussen reageert mijn lichaam automatisch. Mijn onderbuik herinnert mij eraan dat het einde van de reis nabij is. Mijn tepels lijken te zwellen en reiken bijna onzichtbaar naar je uit. 

Je hapt aan. Je drinkt. En drinkt. Een diepe zucht. Van jou of van mij? 

Ik kan mijn ogen niet van de jouwe afhalen. Het is alsof je door me heen kijkt, recht mijn hart in. Als een omhelzing van onze blikken. En dan besef ik het: wij blijven voor altijd verbonden. Ook als je straks je ogen sluit om tevreden in slaap te vallen en nog ver, ver daarna, ik zal hier zijn, voor jou.

Welkom, lieve baby. 

X mama 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Tips voor een sterke darmflora na een keizersnede

Tips voor een sterke darmflora na een keizersnede

De aanleg van een sterke darmflora start tijdens de geboorte. Als je een keizersnede ondergaat, is er iets extra's nodig om je baby te helpen. Wat helpt de darmflora na een keizersnede? Nienke Gottenbos, bekend als de Groene Vrouw en de Poepdokter weet dit...

40 dagen kraamtijd. Lieve moeder, neem die rust maar

40 dagen kraamtijd. Lieve moeder, neem die rust maar

Journalist Drees Koren schreef voor editie Thuis een pleidooi voor rust, knuffels en zelfliefde.  Lieve vrouw, Gefeliciteerd met je geboorte. Met de geboorte van je baby, maar ook met die van jezelf. Ja, het is waar: je bent opnieuw geboren. Of je nu voor het eerst...

Bouwen van een baby: zwanger willen worden

Bouwen van een baby: zwanger willen worden

Gezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens het bouwen van een baby vooral! Marit Verwer schrijft hier een reeks over. Deel 1: voeding in voorbereiding op een zwangerschap. (Lees ook deel 2: Voeding tijdens de zwangerschap en deel 3: Voeding tijdens de...

Foliumzuur of folaat – wat is het verschil?

Foliumzuur of folaat – wat is het verschil?

Folaat en foliumzuur zijn verschillende vormen van vitamine B11. Hoewel er een duidelijk verschil tussen de twee bestaat, worden de namen vaak door elkaar gebruikt. Eigenlijk is er veel verwarring over foliumzuur en folaat, zelfs onder professionals. Het is echter...

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Ina Heijnen is bedrijfsdoula, Birthlight yogadocent en ze schreef het boek Spuug op je blouse. In onderstaand artikel reageert ze op het interview met gynaecoloog Bas Veersema in de Volskrant van 7 februari 2020.  Heb je ooit een neushoorn op haar rug zien baren?...

Column: Het moederlijf

Column: Het moederlijf

Voor mijn zwangerschap vond ik mijn lichaam best oké. Maar ik stond er niet bij stil hoe mooi mijn lichaam eigenlijk was. Meestal zie je dat pas achteraf, weet ik nu. Na een periode die mij veel te lang duurde werd ik zwanger. In het begin vroeg ik regelmatig aan mijn...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0