Brief aan mijn pasgeboren baby

door Drees Koren
Anouk Pross fotografie

Welkom lieve baby, lieve, lieve, lieve baby,

Ik zou het wel uit kunnen schreeuwen, maar ik ben er stil van.

Wauw. 

Daar ben je dan. 

Wat een bijzonder moment. Een paar minuten geleden was je er nog niet. Of nee, dat klopt niet. Je was er natuurlijk de hele tijd al. Zeker een maand of negen zijn wij al bij elkaar. Verbonden, verbonden door liefde, verbonden door leven, verbonden door onze lichamen.

Gisteren was je net zo levend als nu, en net zo aanwezig als vandaag. 

Mijn verlangen groeide om je te zien, om je tegen mijn hart te drukken en om je te ruiken

Gratis Ebook baby

Dit wil je weten als je een baby krijgt!

Ik ken je natuurlijk al lang. Ik ken je bewegingen, ik heb ze op de voet gevolgd. Ik ken je temperament, en ik weet het als je slaapt. Bewust en onbewust zijn we samen gegroeid. Met elke gram die jij aankwam, deed ik dat ook. Elke ontwikkeling gebeurde in mij, en in zekere zin was het dus ook mijn ontwikkeling. Terwijl mijn buik steeds dikker werd, en jij steeds meer ging lijken op de baby die je nu bent, groeide mijn verlangen om je te zien. Om je tegen mijn hart te drukken en om je te ruiken. 

En nu is het dus zo ver. 

Jij bent het.

Ik herken je meteen, maar toch zie je er anders uit dan ik me had voorgesteld. Meer, hoe zeg je dat? Meer jezelf. Echt een eigen ik-je. Wat ben je mooi, wat ben je onbeschrijfelijk mooi. 

Ik neem je bij mij. Kom in mijn armen. Ik breng je naar mijn hart. We zijn nog steeds verbonden. Mijn bloed stroomt in jouw aderen. Mijn DNA zit in jouw genen, en andersom. De navelstreng is als een brug tussen binnen en buiten de buik. 

Kom maar bij mij.

Maak je geen zorgen, het is goed. Ik ben het, mama. Je bent bij mij en ik blijf bij jou. Ik laat je niet in de kou, ik zal je beschutten tegen het licht, en ik bescherm je tegen andere mensen. 

Ik weet dat jij mij nodig hebt, net zoals ik jou nodig heb. Ik zie dat je bevestiging zoekt. De natuur begeleidt jou naar mijn borst. Die zal ik je geven. Je lijfje weet de weg. Luister maar naar je eigen wijsheid, lieve baby, dan lukt het. 

Je beentjes drukken je omhoog. Je mondje opent zich vol verwachting. Overspoeld door ontzag, bewondering, maar ook oneindig vertrouwen, aanschouw ik dit wonder. Aanschouw ik jou. 

Ondertussen reageert mijn lichaam automatisch. Mijn onderbuik herinnert mij eraan dat het einde van de reis nabij is. Mijn tepels lijken te zwellen en reiken bijna onzichtbaar naar je uit. 

Je hapt aan. Je drinkt. En drinkt. Een diepe zucht. Van jou of van mij? 

Ik kan mijn ogen niet van de jouwe afhalen. Het is alsof je door me heen kijkt, recht mijn hart in. Als een omhelzing van onze blikken. En dan besef ik het: wij blijven voor altijd verbonden. Ook als je straks je ogen sluit om tevreden in slaap te vallen en nog ver, ver daarna, ik zal hier zijn, voor jou.

Welkom, lieve baby. 

X mama 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Ina Heijnen is bedrijfsdoula, Birthlight yogadocent en ze schreef het boek Spuug op je blouse. In onderstaand artikel reageert ze op het interview met gynaecoloog Bas Veersema in de Volskrant van 7 februari 2020.  Heb je ooit een neushoorn op haar rug zien baren?...

Column: Toch twee hartjes?

Column: Toch twee hartjes?

Ik ben zwanger! De dagen zijn een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten. Na vier jaar over de tweede te hebben gedaan, met enkele vroege miskramen en een vervelende cyste, is deze derde, snelle zwangerschap een cadeautje! Elf zenuwslopende – blijft het deze...

HypnoBirthing helpt je rustig te bevallen

HypnoBirthing helpt je rustig te bevallen

Toen ik zwanger was wist ik het zeker: de geboorte van mijn baby zou een mooie ervaring worden. Na 9 maanden van geluk en veel leren over de geboorte was ze daar. Het mooiste meisje van de wereld. Thuis geboren in bad. Voorspoedig en snel. Het heeft mijn leven...

8 tips om naar je lichaam te luisteren in je zwangerschap

8 tips om naar je lichaam te luisteren in je zwangerschap

Je lichaam weet hoe het moet baren. Daar heeft het geen cursus of instructieboekje voor nodig. Integendeel. Maar je moet nog wel even leren luisteren naar wat dat wijze lichaam van jou te zeggen heeft. Hoe dan? Doula en masseur Loes Madern geeft tips. Naar je lichaam...

Wat zijn fijne bevalhoudingen?

Wat zijn fijne bevalhoudingen?

Bevallen is bewegen. Je baby is op reis naar buiten, en dat vraagt om een subtiele samenwerking met jouw lichaam. Omdat je baby tijdens de geboorte door verschillende gebieden komt, kan het enorm helpen wanneer jij tijdens dit proces ook verschillende houdingen...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0