Een scala aan broodrecepten

door Christel Rengers

Wat ruikt er nu lekkerder dan een vers gebakken brood? Zelfs in supermarkten worden broden ter plekke afgebakken, omdat mensen zich prettig voelen wanneer deze heerlijke geur zich door de winkel verspreid. Zelf je brood bakken is gemakkelijk, leuk en rustgevend om te doen en levert ook nog eens supervers brood op. Kinderen vinden het meestal erg leuk om te helpen met het kneden van het brood. Om je een beetje op gang te helpen vind je hier een aantal lekkere recepten. We hebben met verschillende ingrediënten gewerkt, zodat er voor ieder wat wils is en je nog eens iets nieuws kunt proberen.

 

Speltbrood

Ingrediënten
400 gr. Speltmeel
1 tl zout
halve eetlepel karwijzaad of wat gebroken lijnzaad
half zakje instant gist (7 gr.)
1 el olijfolie
1 tl honing
3 dl warm water

Meng meel en zout in een kom en roer de gist er door. Maak in het midden een kuiltje en voeg de olie en honing toe. Voeg daarna het water beetje bij beetje toe. Als het deeg te nat is kun je meel toevoegen, maar wanneer je het water voorzichtig met kleine beetjes toevoegt zie je al snel of het voldoende is. Kneed dit vijf a tien minuten stevig door met de hand.

Vervolgens laat je het deeg afgedekt een uur rijzen op een warme plek. Druk daarna alle lucht er uit en duw het in de gewenste vorm. Je kunt het zelf plat en rond maken, maar ook in een broodvorm bakken. Wil je een broodvorm gebruiken vet deze dan van te voren in. Je kunt ook een ingevette taartvorm gebruiken. Maak dan een paar lichte sneden met een mes op de bovenkant van het brood.
Dek het brood af en laat het nogmaals een uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven vlak voordat de rijstijd voorbij is voor op 200 graden. Bak het brood daarna 45 minuten in de oven totdat de korst lichtbruin is. Karwij geeft een heel specifieke smaak aan het brood, het hoort er van oudsher in. Maar je kunt het natuurlijk ook weglaten. Of er zelf ingrediënten zoals noten, zaden en dergelijke aan toevoegen.


Kinderen vinden het meestal erg leuk om te helpen met het kneden van het brood

Focaccia

Ingrediënten
250 g bloem
half zakje gedroogde gist (3,5 g)
40 ml olijfolie
lauw water
potje zongedroogde tomaten in olie klein gesneden
handvol zwarte olijven gehalveerd
1 theelepel grof zeezout
1 eetlepel verse of gedroogde rozemarijn

Meng bloem en gist in een kom of schaal. Voeg ongeveer 20 ml olie, 125 ml lauw water en een theelepel zout toe en kneed dit tot een soepel deeg. Kneed de tomaten en olijven er door en maak er een bal van. Door de olie in de tomaten wordt het brood straks extra lekker smeuïg. Leg de bal op een met bloem bestoven aanrecht. Bestrijk het met een eetlepel olie, dek af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een plat brood van ongeveer 1 cm dik. Vet een bakplaat in met een eetlepel olie en leg het deeg erop. Laat het deeg 30 minuten afgedekt rijzen en verwarm de oven dan voor op 250 °C. Prik met je vinger diepe kuiltjes in het deeg. Bestrooi het dan met wat zeezout, rozemarijn en de rest van de olie. Bak het brood lichtbruin in 20 minuten.

Heerlijk om gewoon zo op te eten of met geitenkaas en tomaten of gegrilde paprika. Maar ook als bijgerecht bij soep of een groentestoofpotje om mee te dippen.

 

Glutenvrij brood

Ingrediënten
200 g bruine rijstebloem
200 g aardappelzetmeel
100 g sojabloem
1 tl zout
1 zakje gist (7 g)
1½ tl honing
1 tl olijfolie
400 ml warm water
1 tl zuiveringszout
2 tl wijnsteenpoeder

Zeef de rijstebloem, aardappelzetmeel en sojabloem boven een kom, samen met het zout. Een kwart van het mengsel zet je apart. Roer door de rest de gist en maak in het midden een kuiltje. Giet de honing en olijfolie in het kuiltje, samen met het warme water. Meng alles goed door elkaar tot er een dik, zacht deeg ontstaat. Dek de kom af en zet deze 30 minuten op een warme plek. Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C.

Meng het zuiveringszout en het wijnsteenpoeder met het bloemmengsel wat je apart had gezet en zeef dit boven het deeg. Meng langzaam tot het goed is door elkaar zit. Het deeg kan wat schuimen. Schep het deeg dan in een goed ingevette broodvorm. Bak het brood 25-30 minuten tot het lichtbruin is.

Dit recept is gebaseerd op een recept van allrecipes.nl.

 

Boekweitbrood

Ingrediënten
3,5 dl lauw water
7 gram gedroogde gist
1 theelepel suiker
550 gram boekweitmeel
10 gram zout
3 eetlepel olie

Los de gist op in het lauwe water en doe hier de suiker bij. Meng boekweitmeel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk de gistoplossing en de olie in het kuiltje. Kneed totdat er een soepel deeg ontstaat. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat een uur rijzen.

Bestrijk de bakvorm met wat olie of boter. Kneed het deeg nog een keer kort en doe het in de vorm. Dek het deeg weer af en laat het nog 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Bak het brood in 35-45 minuten gaar.

 

Gekleurd vlechtbrood

Ingrediënten
400 gr. Speltmeel
1 tl zout
half zakje instant gist (7 gr)
1 el olijfolie
1 tl honing
3dl warm water
Wat gehakte verse spinazie
Wat geraspte biet

Maak het deeg zoals beschreven bij het recept voor speltbrood. Maar deel het brood na de eerste rijstijd op in drie delen. Doe door een deel de gehakte spinazie en kneed dit goed, door een ander deel de geraspte biet en kneed ook dit goed. Het derde deel blijft zoals het is. Maak er drie losse slierten van. Vlecht deze in elkaar en leg het brood op de bakplaat.

Dek het brood af en laat het nogmaals een uur rijzen op een warme plek. Verwarm de oven vlak voordat de rijstijd voorbij is voor op 200 graden. Bak het brood daarna 45 minuten in de oven totdat de korst licht bruin is.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak een diorama met natuurfiguren

Maak een diorama met natuurfiguren

Zou je weleens met je kinderen willen knutselen maar voel je je superoncreatief? Artie Farty is dan het boek dat je nodig hebt. Vol inspiratie om mee aan de slag te gaan. Bij deze een voorproefje: Een diorama! Leuk vanaf ongeveer vijf jaar. Een wattes? Dit dus:...

Column: Yoga is stom!

Column: Yoga is stom!

Het is vakantie. Kerstvakantie nog wel. Alle tijd van de wereld, zou je denken. Toch hebben we vandaag geen tijd om naar de dierentuin te gaan en dat is onoverkomelijk belachelijk - volgens mijn vijfjarige. Vanmiddag geef ik een workshop ouder-kindyoga en daar heb ik...

Magisch toverstokje zelf maken

Magisch toverstokje zelf maken

Voor kinderen zit de wereld vol magie. Met dit schattige toverstafje is de magie compleet. Voor feeën en tovenaars! Begin met het maken van het stokje. Hiervoor neem je een lapje stof van ongeveer 15 bij 8 centimeter. Versier het eventueel met bandjes. Vouw het lapje...

Gezonde lunchideeën: avocadoweek

Gezonde lunchideeën: avocadoweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

8 lekkere doe-dingen voor een vrije dag in de lente

8 lekkere doe-dingen voor een vrije dag in de lente

Kun je wel wat inspiratie voor de vrije (mid)dagen gebruiken? Met deze tips voor doe-dingen zijn de kinderen gegarandeerd een tijdje zoet. Voor sommige activiteiten heb je misschien alles zelfs al in huis. Voor de andere heb je misschien een paar dingetjes nodig. Met...

Wollige kerstversiering prikvilten

Wollige kerstversiering prikvilten

Heb je ook van die supervoorzichtige kinderen, omdat ze nou eenmaal al heul! groot zijn? Maak vilten kerstversiering met ze! Vilten is wol zo door elkaar gooien dat het van structuur verandert. Dat kan met water en zeep: bij prikvilten doe je het, de naam zegt het al,...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0