Een scala aan broodrecepten

door Christel Rengers

Wat ruikt er nu lekkerder dan een vers gebakken brood? Zelfs in supermarkten worden broden ter plekke afgebakken, omdat mensen zich prettig voelen wanneer deze heerlijke geur zich door de winkel verspreid. Zelf je brood bakken is gemakkelijk, leuk en rustgevend om te doen en levert ook nog eens supervers brood op. Kinderen vinden het meestal erg leuk om te helpen met het kneden van het brood. Om je een beetje op gang te helpen vind je hier een aantal lekkere recepten. We hebben met verschillende ingrediënten gewerkt, zodat er voor ieder wat wils is en je nog eens iets nieuws kunt proberen.

 

Speltbrood

Ingrediënten
400 gr. Speltmeel
1 tl zout
halve eetlepel karwijzaad of wat gebroken lijnzaad
half zakje instant gist (7 gr.)
1 el olijfolie
1 tl honing
3 dl warm water

Meng meel en zout in een kom en roer de gist er door. Maak in het midden een kuiltje en voeg de olie en honing toe. Voeg daarna het water beetje bij beetje toe. Als het deeg te nat is kun je meel toevoegen, maar wanneer je het water voorzichtig met kleine beetjes toevoegt zie je al snel of het voldoende is. Kneed dit vijf a tien minuten stevig door met de hand.

Vervolgens laat je het deeg afgedekt een uur rijzen op een warme plek. Druk daarna alle lucht er uit en duw het in de gewenste vorm. Je kunt het zelf plat en rond maken, maar ook in een broodvorm bakken. Wil je een broodvorm gebruiken vet deze dan van te voren in. Je kunt ook een ingevette taartvorm gebruiken. Maak dan een paar lichte sneden met een mes op de bovenkant van het brood.
Dek het brood af en laat het nogmaals een uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven vlak voordat de rijstijd voorbij is voor op 200 graden. Bak het brood daarna 45 minuten in de oven totdat de korst lichtbruin is. Karwij geeft een heel specifieke smaak aan het brood, het hoort er van oudsher in. Maar je kunt het natuurlijk ook weglaten. Of er zelf ingrediënten zoals noten, zaden en dergelijke aan toevoegen.


Kinderen vinden het meestal erg leuk om te helpen met het kneden van het brood

Focaccia

Ingrediënten
250 g bloem
half zakje gedroogde gist (3,5 g)
40 ml olijfolie
lauw water
potje zongedroogde tomaten in olie klein gesneden
handvol zwarte olijven gehalveerd
1 theelepel grof zeezout
1 eetlepel verse of gedroogde rozemarijn

Meng bloem en gist in een kom of schaal. Voeg ongeveer 20 ml olie, 125 ml lauw water en een theelepel zout toe en kneed dit tot een soepel deeg. Kneed de tomaten en olijven er door en maak er een bal van. Door de olie in de tomaten wordt het brood straks extra lekker smeuïg. Leg de bal op een met bloem bestoven aanrecht. Bestrijk het met een eetlepel olie, dek af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een plat brood van ongeveer 1 cm dik. Vet een bakplaat in met een eetlepel olie en leg het deeg erop. Laat het deeg 30 minuten afgedekt rijzen en verwarm de oven dan voor op 250 °C. Prik met je vinger diepe kuiltjes in het deeg. Bestrooi het dan met wat zeezout, rozemarijn en de rest van de olie. Bak het brood lichtbruin in 20 minuten.

Heerlijk om gewoon zo op te eten of met geitenkaas en tomaten of gegrilde paprika. Maar ook als bijgerecht bij soep of een groentestoofpotje om mee te dippen.

 

Glutenvrij brood

Ingrediënten
200 g bruine rijstebloem
200 g aardappelzetmeel
100 g sojabloem
1 tl zout
1 zakje gist (7 g)
1½ tl honing
1 tl olijfolie
400 ml warm water
1 tl zuiveringszout
2 tl wijnsteenpoeder

Zeef de rijstebloem, aardappelzetmeel en sojabloem boven een kom, samen met het zout. Een kwart van het mengsel zet je apart. Roer door de rest de gist en maak in het midden een kuiltje. Giet de honing en olijfolie in het kuiltje, samen met het warme water. Meng alles goed door elkaar tot er een dik, zacht deeg ontstaat. Dek de kom af en zet deze 30 minuten op een warme plek. Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C.

Meng het zuiveringszout en het wijnsteenpoeder met het bloemmengsel wat je apart had gezet en zeef dit boven het deeg. Meng langzaam tot het goed is door elkaar zit. Het deeg kan wat schuimen. Schep het deeg dan in een goed ingevette broodvorm. Bak het brood 25-30 minuten tot het lichtbruin is.

Dit recept is gebaseerd op een recept van allrecipes.nl.

 

Boekweitbrood

Ingrediënten
3,5 dl lauw water
7 gram gedroogde gist
1 theelepel suiker
550 gram boekweitmeel
10 gram zout
3 eetlepel olie

Los de gist op in het lauwe water en doe hier de suiker bij. Meng boekweitmeel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk de gistoplossing en de olie in het kuiltje. Kneed totdat er een soepel deeg ontstaat. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat een uur rijzen.

Bestrijk de bakvorm met wat olie of boter. Kneed het deeg nog een keer kort en doe het in de vorm. Dek het deeg weer af en laat het nog 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Bak het brood in 35-45 minuten gaar.

 

Gekleurd vlechtbrood

Ingrediënten
400 gr. Speltmeel
1 tl zout
half zakje instant gist (7 gr)
1 el olijfolie
1 tl honing
3dl warm water
Wat gehakte verse spinazie
Wat geraspte biet

Maak het deeg zoals beschreven bij het recept voor speltbrood. Maar deel het brood na de eerste rijstijd op in drie delen. Doe door een deel de gehakte spinazie en kneed dit goed, door een ander deel de geraspte biet en kneed ook dit goed. Het derde deel blijft zoals het is. Maak er drie losse slierten van. Vlecht deze in elkaar en leg het brood op de bakplaat.

Dek het brood af en laat het nogmaals een uur rijzen op een warme plek. Verwarm de oven vlak voordat de rijstijd voorbij is voor op 200 graden. Bak het brood daarna 45 minuten in de oven totdat de korst licht bruin is.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Boomblaadjes om te trakteren in de lente

Boomblaadjes om te trakteren in de lente

Frisgroene blaadjes in de lente, en rood/oranje/bruin/aubergine in de herfst. Als je een beetje handig bent met naaien, heb je de traktatie zo in elkaar geflanst! Benodigdheden: Restjes (groene) stof Garen Takken (snoeiafval, ik gebruikte takken van een hazelaar)...

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

‘Iiiiiiieeeeewwwww!’ Je hoort het al: we zitten aan tafel met drie minderjarigen. Nu is het niet zo dat ze niks lusten, integendeel. Nummer een is dol op alles waar tomatensaus in zit: pasta ballonaise, tomatensoep, mexicaanse bonentoestand, lasagne, ketchup - zolang...

Verrukkulukke pompoenpannenkoekjes

Verrukkulukke pompoenpannenkoekjes

Herfst, dús pompoen! Na een heleboel soepmaaltijden is een ander gerecht met pompoen wel verfrissend. Maak eens pompoenpannenkoekjes. Dat is per ongeluk niet eens zo ongezond. Ingrediënten 300 g pompoen 1 ei 125 g volkorenmeel 2 1/2 dl melk beetje roomboter...

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

De buitenspeelkeuken uit het artikel 'Een spannende ontdektuin', ook wel mud pie kitchen genoemd, is een grote hit! Veel ouders maakten een mud pie kitchen of hebben er een die ze graag willen delen met ons. Daarom hieronder een foto-overzicht van al die buitenkeukens...

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

De herfst is het verzamelseizoen bij uitstek voor peuters en kleuters. Als de herfsttafel klaar is, spinnenwebben en eikelpoppetjes gemaakt, de pannetjes van het keukentje vol zitten met kastanjesoep en eikeltjesprut, maak dan eens een herfstslinger. Verzamel als...

Review: online lieve kerstkaartjes knutselen

Review: online lieve kerstkaartjes knutselen

Allereerst: Ik ben fan van Greetz. Al heel wat jaren. De site heeft meermaals mijn ass gered waar het aankwam op vergeten verjaardagen. Hup de avond van te voren nog snel een kaartje kiezen en versturen, zo makkelijk. Zeker nu ze ook bloemen en gebak (ik kan de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0