Nederland is een broodland. En op dat brood smeren we beleg. Gelukkig kun je enorm variëren in belegsoort want veel kinderen eten twee, en soms in het weekend drie keer per dag brood. In het artikel Op het brood bespraken we de meest gangbare belegsoorten uit de supermarkt. De conclusie was dat er niet erg veel gezonds te verkrijgen was. Vandaar dat we in dit artikel met maak-het-zelf-belegrecepten komen. De recepten zijn geschikt voor baby’s en interessanter te maken voor de geoefendere eters.
Yoghurtfruitmoes
Vanaf 9 maanden, afhankelijk van de precieze samenstelling
Allergie-info: bevat koemelkproducten. Tevens zijn sommige kinderen allergisch voor bepaalde fruitsoorten, zoals kiwi.
Dit is lekker en gezond broodbeleg. Fruit zorgt voor de vitamines, yoghurt bevat calcium, eiwitten, vetten, vitamines (A, B2, B6, B12, D en foliumzuur), zink en vocht.
100 gram vruchten zoals appel, banaan en kiwi of heerlijk zomerfruit als frambozen, aardbeien en bessen
50 gram yoghurt
Eventueel een paar blaadjes munt
Eventueel een snufje kaneel
Prak het fruit, doe er een paar eetlepels yoghurt bij. Als je (geraspte) appel gebruikt kun je er wat kaneel bij doen, ook bij banaan is dat lekker. Als je framboosjes neemt zijn een paar fijngehakte verse muntblaadjes lekker!
Tip: Bij een koemelkallergie kan de yoghurt vervangen worden door yoghurt op sojabasis.
Kleine kinderen krijgen vaak te weinig vetten binnen
Komkommerspread
Vanaf 9 maanden
Allergie-info: bevat koemelkproducten
1 wortel
1 komkommer
100 gram zonnebloempitten
6 eetlepels yoghurt
Dit is gezond broodbeleg omdat het naast groenten en yoghurt zonnebloempitten bevat, waar gezonde vetten in zitten.
Snijd de komkommer in de lengte door en snijd het centrum er uit. Dit is namelijk erg vochtig. Snijd de wortel en de komkommer in stukken. Doe deze ingrediënten en de zonnebloempitten in een keukenmachine en maal het geheel fijn. Roer hier de yoghurt doorheen.
Variatie: Voeg er eens bleekselderij aan toe. Dat maakt het nog frisser. Maar geef nitraatrijke groenten zoals bleekselderij niet vaker dan twee keer per week.
Tip: Bij een koemelkallergie kan de yoghurt vervangen worden door yoghurt op sojabasis.
Pindakaas of notenpasta
Vanaf 9 maanden
Allergie-info: bevat noten
100 gram noten: bijvoorbeeld hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, macademianoten, amandelen, pinda’s.
2 el sesamzaadjes
1 dl zonnebloem- of notenolie
Notenpasta’s zijn goed om als broodbeleg te eten omdat ze gezonde vetten bevatten. Verder zit er in noten omega-3. Dit is een essentieel voedingszuur.
Doe alles bij elkaar in een keukenmachine en hak het fijn. Als het erg dik is kun je er nog wat olie bij doen. Heerlijk op brood of als dipje.
Tip: macademianoten en amandelen zijn zeer vette, bijna vochtige noten. Als je deze gebruikt heb je wellicht minder olie nodig.
Kinderguacemole
Vanaf 6 maanden
Allergie-info: bevat koemelk
2 avocado’s
2 el yoghurt
1 tl citroensap
Kleine kinderen krijgen vaak te weinig vetten binnen. Volwassenen wordt verteld niet te veel vet te eten. Het vet uit avocado’s is echter erg gezond en voor jonge kinderen is volle yoghurt beter dan magere.
Plet de avocado’s met een vork in een kom en meng de yoghurt er doorheen. Om ervoor te zorgen dat de avocado’s niet snel bruin worden kun je een theelepeltje citroensap toevoegen. Hetzelfde effect bereik je overigens met andere citrusvruchten. Als de dip een paar uur van tevoren wordt gemaakt kun je het het beste in een afsluitbare plastic bak bewaren met de pit van de avocado er weer even in. Dit zorgt ervoor dat de guacemole er langer fris uitziet.
Variatie: Verrijkt met een teentje knoflook en een beetje peper is dit recept geschikt vanaf 18 maanden. Voor jezelf is een snufje zout misschien wel lekker
Tip: Bij een koemelkallergie kan de yoghurt vervangen worden door yoghurt op sojabasis.
Meer lezen op Kiind
http://kiind.nl/article47/