Cadeau-inspiratie voor de feestdagen

door Christel Rengers

Het is voor velen van ons best een opgave ieder jaar. Want wat geef je jouw schatten van kinderen die stiekem al zoveel hebben? Je wil graag dat ze er wat aan hebben, dat het aanzet en inspireert tot eindeloos durend spelen en je wil misschien ook graag dat het duurzaam en groen is. Daarom onze cadeau-inspiratie met een handige leidraad:

‘Iets duurzaams waar je lang mee speelt

Iets handgemaakt of van lokale teelt

Iets warms om te beschermen tegen kou

Een belevenis waaruit blijkt: ik hou van jou’

 

Zing hem een paar keer onder de douche, zodat het als een mantra blijft hangen en je het gemakkelijk kunt oprakelen wanneer je cadeaus aan het uitkiezen bent. Om duidelijk te maken wat we bedoelen en om je te inspireren hebben we wat voorbeelden bedacht. Hier komen ze.

1. Iets duurzaams waar je lang mee speelt

Duurzaam speelgoed kost soms wat meer, maar gaat een stuk langer mee. In tegenstelling tot een goedkope(re) hype waar ze snel op uitgekeken zijn. Denk aan degelijk houten speelgoed zoals een treinbaan (kun je in de loop van de jaren verder aanvullen), een keukentje, winkeltje, blokken, garage of een setje doeken, knijpers en stokken om zelf tenten mee te bouwen. Kies bij voorkeur speelgoed wat tegen een stootje kan met een open einde zodat ze er eindeloos mee kunnen spelen.

Speelgoed met een open einde betekent zoveel als dat het meerdere dingen tegelijk kan zijn. Een houten autootje kan bijvoorbeeld ambulance, politiewagen, brandweer, taxi of raceauto zijn. En pop met vereenvoudigde ogen en een mond kan blij, verdrietig, boos of bang zijn. Je kind kan er zelf een verhaal bij bedenken, geïnspireerd op wat hem op dat moment bezig houdt. Het hoeft ook niet per se nieuw te zijn. Omdat houten speelgoed zo duurzaam is, ziet het er tweedehands vaak nog goed uit. En in een tweedehands keukentje kun je net zo lekker koken als in een nieuwe.

2. Iets handgemaakt of van lokale teelt

Denk hierbij aan een handgemaakte pop (naar het evenbeeld van je kind), poppendrager, lichttafel, zelfgemaakte muts, sjaal, verkleedkleren of een dekentje. Maak speelrijst of klei en verpak het in mooie potten of blikken. Kies voor (houten) speelgoed van een lokaal bedrijfje. Of doe regionaal gemaakte producten cadeau zoals een mix voor favoriete broodjes, lievelingsjam, notenrepen, diksap of appelchips uit de boomgaard in de regio.

Vertel zelf of via een gedichtje waar het vandaan komt en wie het gemaakt heeft. Sinterklaas heeft immers overal lieve helpers die hem van cadeaus voorzien. Een beetje voor de handliggend maar o zo waardevol zijn persoonlijke gedichten. Hierin beschrijf je eigenschappen van je kind, dingen die hij of zij het afgelopen jaar heeft meegemaakt, wensen voor het komende jaar of een klein plagerijtje. Leuk voor nu maar helemaal om later terug te lezen.

3. Iets warms om te beschermen tegen kou

Cadeautjes hoeven dus niet altijd speelgoed te zijn. Er is niets mis met praktische cadeaus. Een fijne (wollen) pyjama, jas, sokken, sloffen, das, wanten of muts in lievelingskleuren is iets waar ze elke dag van kunnen genieten. Wanneer je even zoekt vind je via marktplaats of kleine webshops nog weleens van die geweldige zelfgebreide (foute) kersttruien. Nostalgie ten top en nu weer helemaal hip. Pimp zelf een wollen deken door er mooie figuren of een lieve boodschap freestyle op te borduren. Fijne gedachte toch dat jouw kindje warm en geborgen slaapt onder een wollen deken waar je jouw liefde in verwerkt hebt. Wie weet wordt het wel een familiestuk!

4. Een belevenis waaruit blijkt: Ik geef om jou!

Behalve tastbare cadeaus kun je ook herinneringen cadeau geven. Denk aan kaartjes voor een geweldig theaterstuk waarvan je gewoon weet dat je kind ervan zal genieten. Of maak zelf een kaartje waarop je de belevenis schrijft die je samen gaat doen. Bijvoorbeeld een bezoekje aan een (natuur) speeltuin, dierentuin of museum. En wat dacht je van een winterpicknick in de natuur met voor onderweg wat warms om te drinken. Ga een middagje schaatsen op de ijsbaan, paardrijden bij de manage, zet een speurtocht uit in het bos of waai lekker uit op het strand.

Niet alle cadeaus zijn tastbaar

Je kunt het ook dichter bij huis houden. Maak een tegoedbon voor een keertje ontbijt op bed, samen koekjes bakken, ontbijt pannenkoekjes smikkelen, pepernoten-chocolade-rotsjes maken. Of laat ze een keertje heel laat opblijven, als dat is waar ze het vaak over hebben. Waar het om gaat is dat je je verdiept in je kind en iets probeert te bedenken waarvan je weet dat ze er blij van worden. Ikzelf zie het als liefde die je tastbaar maakt en aan elkaar geeft. Je zegt immers: ik zie jou. Belevenissen cadeau doen kan gemakkelijk een geliefde traditie worden waar je kind het hele jaar naar uitkijkt.

En uiteindelijk is dat toch waar de feestdagen om gaan. Verwonderen, vol verwachting zijn, liefde, samenzijn én langgekoesterde wensen die in vervulling gaan.

Meer lezen

Elk seizoen een dik pak inspiratie op je mat? Neem dan een gezellig abonnement op Kiind.

Duurzaam kerstpakket maken voor je kind

Uit de natuur, 50 cadeautips om zelf te maken

Het hele jaarfeesten, Lisa Wade en Daan Rot

 

Beeld: Sylvana Teekens (van die hele mooie Kleine Schobbejakjes ja)

Een knus Sinterklaasfeest zonder liegen

Sinterklaas: De leukste rituelen bij het schoen zetten

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Sabbelkinderen

Column: Sabbelkinderen

Ik heb sabbelkinderen. En hoe handig dat ook was tijdens de eerste maanden borstvoeding, na een paar jaar mag het wel wat minder. Ik kan mij de eerste keer dat mijn dochter een speentje in haar mond had nog herinneren. Ze was een maand of twee en ze was aan het...

Column: Remigratie

Column: Remigratie

Op ochtenden dat mijn man onze peuter uit bed haalt, herhaalt zich vrijwel altijd hetzelfde ritueel. Mijn zoon, die graag wil dat ik ook uit bed komt, loopt naar mijn nachtkastje en pakt als eerste mijn bril. Vervolgens doet hij verwoede pogingen deze bril bij mij op...

Column: Kont spoelen (over een vluchteling in je huis)

Column: Kont spoelen (over een vluchteling in je huis)

Met een klein rubberen bootje vaar je de grote wilde zee over, niet wetende of je überhaupt de overkant zal halen. De reis is levensgevaarlijk en achterblijven is geen optie, want in je land is het oorlog. Samen met mijn kinderen kijk ik naar het journaal. We praten...

Als Passend Onderwijs niet werkt

Als Passend Onderwijs niet werkt

School heeft grote impact op het prille kinderleven. Als ouder troost je je grote moeite om een passende school te vinden voor je kind. Toch blijft het in hoge mate een gok: zal het klikken met de leerkracht? Blijkt er vaak een invaller te zijn? Komt mijn kind tot...

Column: Black Sabbath, Frank Sinatra en Gangnam Style

Column: Black Sabbath, Frank Sinatra en Gangnam Style

Lang geleden, de kleurenfotografie bestond nét en na een jaar of tien waren alle herinneringen overtrokken met een doffe rode waas, was mijn moeder volksdansjuf. Er stond een indrukwekkende rij lp’s met dansmuziek in de kast, en soms, als onze broertjes...

Recept voor een succesvol smartphone-dieet

Recept voor een succesvol smartphone-dieet

‘Mam, luister nou eens! Ik zei iets tegen je, maar je hoorde mij niet. Je zit alweer op je telefoon te kijken.’ Verschrikt kijk ik op van mijn smartphone. Ik merk dat onze vijftienjarige zoon mij iets verwijt. Langzaam dringt het tot mij door. Of ik naar hem wil...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0