Cadeautjes maken met het wichtelmannetje

door Gastauteur

Veel mensen hebben in de winter last van heftige of minder heftige winterdips, er wordt verlangend uitgekeken naar de lente en opgezien tegen de verplichtingen tijdens de feestdagen. Juist daarom is het zo heerlijk om elkaar in deze donkere dagen te verwennen met kleine lieve attenties.

Vorige maand schreven we al over hoe je een feest ook tot een feest om van te genieten en naar uit te kijken maakt, deze maand geven we ideeën hoe je anderen blij kunt maken met een kleinigheidje.

Wichtelmannetjes op bezoek

In Scandinavische landen komt er in de adventstijd een Wichtelmannetje op bezoek. Dat huiskaboutertje weet wel dat de mensen in de koude donkere dagen van de adventstijd extra verlangen naar wat lichtpuntjes en dat de belevenis: ‘er is aan me gedacht’ warmte en licht aan de mensen geeft.

Het gaat om kleine attenties waar je iemand echt blij mee maakt; een bed opmaken met een mooie bloem op het kussen, de fiets van je broer binnen zetten omdat hij daar zo’n hekel aan heeft, een huishoudelijke taak overnemen, een mooie steen of een lief briefje stiekem in een jaszak stoppen, een boterham in de lunchtrommel in de vorm van een hartje snijden of een mooi kaarsje naast een bord laten branden als de ontvanger ‘s avonds thuiskomt.

Hoe kan je wichtelen?

Als je wilt wichtelen kan je dat op allerlei manieren doen, je begint met Sint Maarten, het begin van de grote adventstijd, of op eerste adventsdag (dit jaar zondag 29 november, vier zondagen voor kerstmis) maar natuurlijk ook op een ander moment. Je kunt lootjes trekken met je gezin, maar je kunt ook zelfstandig besluiten te wichtelen. Zeker als je kinderen nog klein zijn is het leuk om een klein kaboutertje te maken en deze achter te laten op bijvoorbeeld het opgemaakte bed. Degene die het kaboutertje vindt weet dan dat er voor hem gewichteld is en mag daarna zelf een lieve verrassing bedenken en het kaboutertje zo weer doorgeven aan de volgende. Het is wel de bedoeling dat je stiekem wichtelt, aan het eind van de wichteltijd -Kerstmis- kun je als je lootjes hebt getrokken wel aan elkaar vertellen voor wie je gewichteld hebt.
Je kunt ook simpele kaboutertjes maken, een kaartje erbij waarop staat wat wichtelen is en zo mensen in je omgeving verrassen met iets liefs en misschien wel inspireren om ook te gaan wichtelen!

Kerstmis

Na het voor kinderen zo belangrijke Sinterklaasfeest gaat iedereen uitkijken naar Kerstmis. In de tijd waarin de commercie dankbaar gebruik maakt van deze feesten is het soms moeilijk om daarin je eigen weg te vinden en Kerstmis meer te maken dan lekker eten en cadeautjes onder de boom.

Kerstcadeautjes maken met kinderen

In de adventstijd kan het heel erg leuk zijn om met je gezin of misschien wel hele familie toe te leven naar Kerstmis en kleine cadeautjes te maken voor anderen. Veel kinderen vinden het heerlijk om dingen te maken en met een beetje begeleiding kunnen zelfs peutertjes al hele leuke bruikbare cadeautjes maken waar echt plezier aan zal worden beleefd. De kinderen zullen met aandacht en liefde voor hun broer of zus een cadeautje maken en het gekregen cadeautje wordt des te meer gewaardeerd.

Om inspiratie op te doen volgen hierna allerlei cadeau-ideeën. Veel kun je al met peuters doen, het meeste met kleuters. Als het een beetje lastig blijkt te zijn kan je natuurlijk altijd een handje helpen. Een middagje samen met een van je kinderen aan het werk voor een ander is reuze gezellig! Als er nog iets bijgekocht moet worden is het voor je kind heel speciaal om als het al een beetje donker wordt de stad in te gaan, met al die mooie kerstversiering, en samen met mama of papa op stap om voor een ander wat te kopen.
Pak het cadeautje samen mooi in en leg het dan onder de kerstboom. Je kind zal waarschijnlijk apetrots zijn en heel graag zijn cadeautje zelf willen geven.

Beschrijvingen cadeautjes

Boekenlegger

Laat je kindje een mooie tekening maken. De beschrijving om er een boekenlegger van te maken vind je hier. Bij een peuter doe je dat nog voor hem, grotere kinderen hebben hier weinig tot geen hulp bij nodig.

Schattendoosje

Koop een klein houten doosje en zoek met je kind een mooie schat; dat kunnen een paar mooie schelpen van het strand zijn of een mooie steen uit het bos. Oudere kinderen vinden bijzondere stenen uit de winkel vaak ook heel mooi.
Dan mag je kind het doosje versieren. Dat kan met verf, met waskrijt, met glitters, je kan er stukjes vilt op plakken of gewoon stickers. Mogelijkheden te over.
Leg er een plukje wol in, steentje of schelp bovenop en je hebt een prachtig schattendoosje.
Dit kan je met peuters en oudere kinderen maken.

zelf cadeautjes maken

Kralendoos

Koop een houten theedoos met verschillende vakjes die goed afgesloten kan worden. Laat je kind deze mooi versieren. Ook hierbij kan je gebruik maken van allerlei materialen. Deze doos is een mooie oplossing voor rondslingerende kralen, maar als je kind nog geen kralen heeft kun je die er natuurlijk bij kopen. Met een ouder kind kun je ook kralen vilten voor in de doos. Natuurlijk kun je zo’n doos ook prima voor andere doeleinden gebruiken; een knutselkind vindt het misschien perfect om allerlei kleine frutsels in op te bergen, een verzamelaartje zal het een prima schattendoos vinden. Natuurlijk kan je er ook gewoon thee in doen en het zo aan een volwassene geven. Als je op de bodem vilt plakt heb je een hele chique sieradendoos wat het tot een waardevol cadeau voor volwassenen maakt.
Dit kan je met peuters en oudere kinderen maken.

Kralen vilten

Het enige wat je nodig hebt is wol en een warm sopje van groene zeep.
Neem een plukje wol, leg in het uiteinde een knoopje en rol het op tot een bolletje. Het mag nog veel te groot zijn, door het water wordt de kraal een stuk kleiner.
Dompel het bolletje dan onder in het sop, knijp erin zodat hij echt helemaal nat is. Dan ga je het in je handen rollen. Door de warmte en wrijving gaan de vezels van de wol in elkaar haken en ontstaat vilt. Dompel de kraal nog eens goed onder en wrijf goed, herhaal dat dan nog eens. Als je nu tevreden bent kun je de kraal laten drogen. Maak voordat de kraal droog en hard wordt een gaatje erin met een cocktailprikkertje.
Als de kralen droog zijn, kun je ze met textielstiften ook nog versieren.
Heel leuk om in de kralendoos cadeau te geven, maar voor een klein peuterbroertje of een lieve tante kan je er natuurlijk ook gewoon een armband of kettinkje van maken!
Dit is een leuk werkje voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd.

Babybal

Een heerlijk zacht cadeautje, voor baby’s en dreumesen en heel gemakkelijk te maken.
Eigenlijk doe je hetzelfde als bij het kralen vilten, alleen begin je met een grotere pluk wol. Draai er dan steeds meer wol omheen tot de bal groter is dan je hem eigenlijk wilt hebben. Dompel hem in je warme sopje en draaien maar weer, herhaal dat tot je tevreden bent.
Je kunt ook het eerste plukje wol om een belletje heen draaien om een echte rammelbal te maken. Een stippenbal maak je heel eenvoudig door kleine bolletjes wol in de bal te duwen en weer te draaien en wrijven tot het goed vast zit.
Dit cadeautje kun je maken met kleuters en oudere kinderen.

Geurzakjes

Knip uit vilt of andere wat stevige stof twee keer een figuurtje; bijvoorbeeld een hartje of ster.
Maak met de festonsteek (hier beschreven) de twee figuurtjes op elkaar bijna dicht, vul ze dan met lavendel en je hebt een heerlijk geurzakje voor in de kledingkast!
Dit cadeautje kun je maken met wat grotere peuters die wel houden van een precies werkje en met oudere kinderen.

Mobile

Zoek een mooie tak of koop een houten ring, daaraan ga je de figuurtjes die je maakt bevestigen. Kies weer een figuurtje uit en knip dat twee keer uit vilt, festoneer ze op elkaar en vul het een beetje op met wol. In het midden boven bevestig je een mooi lint of bijna onzichtbaar draadje. Daarmee maak je het vast aan de tak of ring. Maak genoeg figuurtjes en hang ze op verschillende hoogtes tot je vindt dat de mobile klaar is!
Dit cadeautje kun je maken met al wat grotere peuters die wel houden van een precies werkje en met oudere kinderen.

zelf cadeautjes maken

zelf cadeautjes maken

zelf cadeautjes maken

Kerstboomversiering

Dit is ook weer een variant op de hierboven beschreven figuurtjes. Maak een lusje van een draadje zodat je bijvoorbeeld het sterretje in de kerstboom kunt hangen. Je kunt er ook nog lintjes, pailletjes enzovoort op vastnaaien om het nog mooier te maken!
Je kunt ook een lintje door een aantal figuurtjes heen laten lopen om een mooi slingertje te maken. Op de foto zie je hoe je dat doet.
Dit cadeautje kun je maken met al wat grotere peuters die wel houden van een precies werkje en met oudere kinderen.

Hengelspel

Knip uit vilt visjes, zeesterren, zeepaardjes en wat je nog meer kan bedenken. Festoneer er steeds twee op elkaar met een paperclip in het bekje. Maak er eventueel een kraal of pailletje als oogje op. Neem een (bamboe)stokje en maak daar met een visdraadje een klein magneetje aan vast.
Eventueel kun je er nog een blauwe lap als zee bij geven.
Voor een nog eenvoudigere variant knip je figuren uit papier. Die kleurt je kindje mooi, schuif er een paperclipje op, maak het hengeltje en vissen maar!
Ook dit is een cadeau voor peuters met geduld en grotere kinderen.

Kabouterfamilie

Hier vind je de beschrijving voor deze schattige kabouters.
Je kunt ze geven in een mooi mandje, maar de kinderen kunnen natuurlijk ook een houten doosje mooi versieren. Voor echte kerstkabouters naai je sterretjes op de jasjes!
Het is heel eenvoudig te maken, vanaf een jaar of vier kunnen kindjes dit al helemaal zelf, met wat begeleiding kunnen grotere peuters het ook al.

Fotolijstjes

Een geweldig cadeau voor trotse oma’s en opa’s; een zelfversierd fotolijstje met een foto van de kleinkinderen.
Koop blankhouten fotolijstjes en laat je kind deze versieren. Ook hier kan je weer alle kanten op; verf, krijt, vilt, pailletjes, glitters, veertjes, verzin het maar. Mooie foto van het kind erin en klaar is je cadeau. Dit cadeautje kun je zelfs met dreumesen maken!

Persoonlijk dienblad

Koop een houten dienblad en laat leuke foto’s afdrukken. Laat je kind het dienblad mooi verven of krijten en beplak het daarna met foto’s. Bij de betere hobbyzaak is een krasvaste spray te koop; spray dit erover en dit lieve cadeau gaat lang mee.
Ook dit cadeau kun je al met je dreumes maken.

Memory

Maak van mooi stevig karton een stuk of dertig vierkantjes. Ga dan per twee de kaartjes tekenen of verven. Je kunt met afbeeldingen werken, maar als dat nog moeilijk is voor je kind kan je ook met kleur en figuur werken, zoals een rode cirkel op een blauw kaartje, een geel vierkant op een rood kaartje. Doe het spel in een mooi doosje voor je het inpakt.
Dit is een wat lastiger cadeau, omdat het de bedoeling is dat er steeds twee dezelfde kaartjes zijn. Grote kleuters kunnen dat wel.

Haarspeldjes

Koop simpele haarspeldjes en ga die dan versieren. Je kunt er een vilten hartje, bloem of ander figuur op vastmaken. Daarop kun je bijvoorbeeld weer een paar kraaltjes naaien.
Dit cadeau-idee is geschikt voor grote kleuters en schoolkinderen.

Lantaarntje

Verzamel glazen potjes, de kleinere varianten. Maak wat behangerslijm aan en beplak de potjes met crêpe- of vliegerpapier. Het is heel mooi om onderaan met rood te beginnen, dan lichter rood, oranje, donkergeel, lichtgeel. Laat de laagjes mooi in elkaar overlopen en maak het geheel goed nat met de lijm. Dit kunnen hele kleine kinderen, van nog geen twee jaar, al.

Kaarsen

Versier een mooie kaars met kleine stukjes gekleurde bijenwas en maak het zo een hele bijzondere, persoonlijke kaars. Met honingraadvellen kunnen ze ook heel eenvoudig zelf een kaars rollen. Kleuters vinden dit erg leuk en met kaarsen zijn ook veel volwassenen erg blij.
Dit kun je met peuters en oudere kinderen maken.

zelf cadeautjes maken

http://kiind.nl/article265/

Zo blijft feestvieren leuk

Cadeaus om zelf te maken

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak een vilten hoes voor je fotomap

Maak een vilten hoes voor je fotomap

De meeste fotomapjes zijn niet echt mooi. Met deze hoesjes wordt elk mapje iets persoonlijks. De mapjes zijn bovendien heel handig om andere dingen in te bewaren. Denk aan gedroogde (bloem)blaadjes of stickerverzamelingen. Wij gebruiken de mapjes om kleine...

Verfrissende kinderboeken

Verfrissende kinderboeken

Na een koude winterdag met veel sneeuw en ijs - of gewoon een enorme plensbui, nestelen jullie je op de bank met een beker droommelk en een winters boek. Ninthe van zes en ik hebben vast wat boeken voor je uitgeprobeerd. Floortje leert schaatsen - Suzanne Buis, Cok...

Kinderboek: Het boek zonder tekeningen

Kinderboek: Het boek zonder tekeningen

'Kijk, dit boek zit zo in elkaar: Elk woord dat er staat moet ook echt gelezen worden. Het maakt niet uit welk woord het is.’ We lezen een bijzonder boek, een boek zonder tekeningen. Met als toepasselijke titel 'Het boek zonder tekeningen.' Je zou denken dat het saai...

Maak knollensoep én een lantaarn voor Sint Maarten

Maak knollensoep én een lantaarn voor Sint Maarten

In november zijn de knollen volop verkrijgbaar bij de boer en ook in de supermarkt. Wij maakten er een stevige soep van.Met het Sint Maartenfeest is het een traditie om lantaarns te maken; een lichtje in de donker wordende dagen. Dat kan van papier, maar ook heel goed...

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Het is een mooie zomerse avond en je eet lekker buiten, onder de vlier. Met je kinderen kun je een heerlijke vlierbloesemlimonade maken. De bloesem heeft iets aromatisch, het is net dat vleugje dat het hem doet. Deze limonade heeft wel echt overduidelijk een...

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Femke van Veen van het Viltpaleis maakte voor Kiind een prachtige vilten paddestoel met beschrijving. Ook stelde zij voor de lezers van Kiind een pakketje samen zodat je zelf makkelijk aan de slag kunt!   Benodigdheden Witte merinowol, ongeveer 10 gram Rode...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0