Cadeautjes maken met het wichtelmannetje

door Gastauteur

Veel mensen hebben in de winter last van heftige of minder heftige winterdips, er wordt verlangend uitgekeken naar de lente en opgezien tegen de verplichtingen tijdens de feestdagen. Juist daarom is het zo heerlijk om elkaar in deze donkere dagen te verwennen met kleine lieve attenties.

Vorige maand schreven we al over hoe je een feest ook tot een feest om van te genieten en naar uit te kijken maakt, deze maand geven we ideeën hoe je anderen blij kunt maken met een kleinigheidje.

Wichtelmannetjes op bezoek

In Scandinavische landen komt er in de adventstijd een Wichtelmannetje op bezoek. Dat huiskaboutertje weet wel dat de mensen in de koude donkere dagen van de adventstijd extra verlangen naar wat lichtpuntjes en dat de belevenis: ‘er is aan me gedacht’ warmte en licht aan de mensen geeft.

Het gaat om kleine attenties waar je iemand echt blij mee maakt; een bed opmaken met een mooie bloem op het kussen, de fiets van je broer binnen zetten omdat hij daar zo’n hekel aan heeft, een huishoudelijke taak overnemen, een mooie steen of een lief briefje stiekem in een jaszak stoppen, een boterham in de lunchtrommel in de vorm van een hartje snijden of een mooi kaarsje naast een bord laten branden als de ontvanger ‘s avonds thuiskomt.

Hoe kan je wichtelen?

Als je wilt wichtelen kan je dat op allerlei manieren doen, je begint met Sint Maarten, het begin van de grote adventstijd, of op eerste adventsdag (dit jaar zondag 29 november, vier zondagen voor kerstmis) maar natuurlijk ook op een ander moment. Je kunt lootjes trekken met je gezin, maar je kunt ook zelfstandig besluiten te wichtelen. Zeker als je kinderen nog klein zijn is het leuk om een klein kaboutertje te maken en deze achter te laten op bijvoorbeeld het opgemaakte bed. Degene die het kaboutertje vindt weet dan dat er voor hem gewichteld is en mag daarna zelf een lieve verrassing bedenken en het kaboutertje zo weer doorgeven aan de volgende. Het is wel de bedoeling dat je stiekem wichtelt, aan het eind van de wichteltijd -Kerstmis- kun je als je lootjes hebt getrokken wel aan elkaar vertellen voor wie je gewichteld hebt.
Je kunt ook simpele kaboutertjes maken, een kaartje erbij waarop staat wat wichtelen is en zo mensen in je omgeving verrassen met iets liefs en misschien wel inspireren om ook te gaan wichtelen!

Kerstmis

Na het voor kinderen zo belangrijke Sinterklaasfeest gaat iedereen uitkijken naar Kerstmis. In de tijd waarin de commercie dankbaar gebruik maakt van deze feesten is het soms moeilijk om daarin je eigen weg te vinden en Kerstmis meer te maken dan lekker eten en cadeautjes onder de boom.

Kerstcadeautjes maken met kinderen

In de adventstijd kan het heel erg leuk zijn om met je gezin of misschien wel hele familie toe te leven naar Kerstmis en kleine cadeautjes te maken voor anderen. Veel kinderen vinden het heerlijk om dingen te maken en met een beetje begeleiding kunnen zelfs peutertjes al hele leuke bruikbare cadeautjes maken waar echt plezier aan zal worden beleefd. De kinderen zullen met aandacht en liefde voor hun broer of zus een cadeautje maken en het gekregen cadeautje wordt des te meer gewaardeerd.

Om inspiratie op te doen volgen hierna allerlei cadeau-ideeën. Veel kun je al met peuters doen, het meeste met kleuters. Als het een beetje lastig blijkt te zijn kan je natuurlijk altijd een handje helpen. Een middagje samen met een van je kinderen aan het werk voor een ander is reuze gezellig! Als er nog iets bijgekocht moet worden is het voor je kind heel speciaal om als het al een beetje donker wordt de stad in te gaan, met al die mooie kerstversiering, en samen met mama of papa op stap om voor een ander wat te kopen.
Pak het cadeautje samen mooi in en leg het dan onder de kerstboom. Je kind zal waarschijnlijk apetrots zijn en heel graag zijn cadeautje zelf willen geven.

Beschrijvingen cadeautjes

Boekenlegger

Laat je kindje een mooie tekening maken. De beschrijving om er een boekenlegger van te maken vind je hier. Bij een peuter doe je dat nog voor hem, grotere kinderen hebben hier weinig tot geen hulp bij nodig.

Schattendoosje

Koop een klein houten doosje en zoek met je kind een mooie schat; dat kunnen een paar mooie schelpen van het strand zijn of een mooie steen uit het bos. Oudere kinderen vinden bijzondere stenen uit de winkel vaak ook heel mooi.
Dan mag je kind het doosje versieren. Dat kan met verf, met waskrijt, met glitters, je kan er stukjes vilt op plakken of gewoon stickers. Mogelijkheden te over.
Leg er een plukje wol in, steentje of schelp bovenop en je hebt een prachtig schattendoosje.
Dit kan je met peuters en oudere kinderen maken.

zelf cadeautjes maken

Kralendoos

Koop een houten theedoos met verschillende vakjes die goed afgesloten kan worden. Laat je kind deze mooi versieren. Ook hierbij kan je gebruik maken van allerlei materialen. Deze doos is een mooie oplossing voor rondslingerende kralen, maar als je kind nog geen kralen heeft kun je die er natuurlijk bij kopen. Met een ouder kind kun je ook kralen vilten voor in de doos. Natuurlijk kun je zo’n doos ook prima voor andere doeleinden gebruiken; een knutselkind vindt het misschien perfect om allerlei kleine frutsels in op te bergen, een verzamelaartje zal het een prima schattendoos vinden. Natuurlijk kan je er ook gewoon thee in doen en het zo aan een volwassene geven. Als je op de bodem vilt plakt heb je een hele chique sieradendoos wat het tot een waardevol cadeau voor volwassenen maakt.
Dit kan je met peuters en oudere kinderen maken.

Kralen vilten

Het enige wat je nodig hebt is wol en een warm sopje van groene zeep.
Neem een plukje wol, leg in het uiteinde een knoopje en rol het op tot een bolletje. Het mag nog veel te groot zijn, door het water wordt de kraal een stuk kleiner.
Dompel het bolletje dan onder in het sop, knijp erin zodat hij echt helemaal nat is. Dan ga je het in je handen rollen. Door de warmte en wrijving gaan de vezels van de wol in elkaar haken en ontstaat vilt. Dompel de kraal nog eens goed onder en wrijf goed, herhaal dat dan nog eens. Als je nu tevreden bent kun je de kraal laten drogen. Maak voordat de kraal droog en hard wordt een gaatje erin met een cocktailprikkertje.
Als de kralen droog zijn, kun je ze met textielstiften ook nog versieren.
Heel leuk om in de kralendoos cadeau te geven, maar voor een klein peuterbroertje of een lieve tante kan je er natuurlijk ook gewoon een armband of kettinkje van maken!
Dit is een leuk werkje voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd.

Babybal

Een heerlijk zacht cadeautje, voor baby’s en dreumesen en heel gemakkelijk te maken.
Eigenlijk doe je hetzelfde als bij het kralen vilten, alleen begin je met een grotere pluk wol. Draai er dan steeds meer wol omheen tot de bal groter is dan je hem eigenlijk wilt hebben. Dompel hem in je warme sopje en draaien maar weer, herhaal dat tot je tevreden bent.
Je kunt ook het eerste plukje wol om een belletje heen draaien om een echte rammelbal te maken. Een stippenbal maak je heel eenvoudig door kleine bolletjes wol in de bal te duwen en weer te draaien en wrijven tot het goed vast zit.
Dit cadeautje kun je maken met kleuters en oudere kinderen.

Geurzakjes

Knip uit vilt of andere wat stevige stof twee keer een figuurtje; bijvoorbeeld een hartje of ster.
Maak met de festonsteek (hier beschreven) de twee figuurtjes op elkaar bijna dicht, vul ze dan met lavendel en je hebt een heerlijk geurzakje voor in de kledingkast!
Dit cadeautje kun je maken met wat grotere peuters die wel houden van een precies werkje en met oudere kinderen.

Mobile

Zoek een mooie tak of koop een houten ring, daaraan ga je de figuurtjes die je maakt bevestigen. Kies weer een figuurtje uit en knip dat twee keer uit vilt, festoneer ze op elkaar en vul het een beetje op met wol. In het midden boven bevestig je een mooi lint of bijna onzichtbaar draadje. Daarmee maak je het vast aan de tak of ring. Maak genoeg figuurtjes en hang ze op verschillende hoogtes tot je vindt dat de mobile klaar is!
Dit cadeautje kun je maken met al wat grotere peuters die wel houden van een precies werkje en met oudere kinderen.

zelf cadeautjes maken

zelf cadeautjes maken

zelf cadeautjes maken

Kerstboomversiering

Dit is ook weer een variant op de hierboven beschreven figuurtjes. Maak een lusje van een draadje zodat je bijvoorbeeld het sterretje in de kerstboom kunt hangen. Je kunt er ook nog lintjes, pailletjes enzovoort op vastnaaien om het nog mooier te maken!
Je kunt ook een lintje door een aantal figuurtjes heen laten lopen om een mooi slingertje te maken. Op de foto zie je hoe je dat doet.
Dit cadeautje kun je maken met al wat grotere peuters die wel houden van een precies werkje en met oudere kinderen.

Hengelspel

Knip uit vilt visjes, zeesterren, zeepaardjes en wat je nog meer kan bedenken. Festoneer er steeds twee op elkaar met een paperclip in het bekje. Maak er eventueel een kraal of pailletje als oogje op. Neem een (bamboe)stokje en maak daar met een visdraadje een klein magneetje aan vast.
Eventueel kun je er nog een blauwe lap als zee bij geven.
Voor een nog eenvoudigere variant knip je figuren uit papier. Die kleurt je kindje mooi, schuif er een paperclipje op, maak het hengeltje en vissen maar!
Ook dit is een cadeau voor peuters met geduld en grotere kinderen.

Kabouterfamilie

Hier vind je de beschrijving voor deze schattige kabouters.
Je kunt ze geven in een mooi mandje, maar de kinderen kunnen natuurlijk ook een houten doosje mooi versieren. Voor echte kerstkabouters naai je sterretjes op de jasjes!
Het is heel eenvoudig te maken, vanaf een jaar of vier kunnen kindjes dit al helemaal zelf, met wat begeleiding kunnen grotere peuters het ook al.

Fotolijstjes

Een geweldig cadeau voor trotse oma’s en opa’s; een zelfversierd fotolijstje met een foto van de kleinkinderen.
Koop blankhouten fotolijstjes en laat je kind deze versieren. Ook hier kan je weer alle kanten op; verf, krijt, vilt, pailletjes, glitters, veertjes, verzin het maar. Mooie foto van het kind erin en klaar is je cadeau. Dit cadeautje kun je zelfs met dreumesen maken!

Persoonlijk dienblad

Koop een houten dienblad en laat leuke foto’s afdrukken. Laat je kind het dienblad mooi verven of krijten en beplak het daarna met foto’s. Bij de betere hobbyzaak is een krasvaste spray te koop; spray dit erover en dit lieve cadeau gaat lang mee.
Ook dit cadeau kun je al met je dreumes maken.

Memory

Maak van mooi stevig karton een stuk of dertig vierkantjes. Ga dan per twee de kaartjes tekenen of verven. Je kunt met afbeeldingen werken, maar als dat nog moeilijk is voor je kind kan je ook met kleur en figuur werken, zoals een rode cirkel op een blauw kaartje, een geel vierkant op een rood kaartje. Doe het spel in een mooi doosje voor je het inpakt.
Dit is een wat lastiger cadeau, omdat het de bedoeling is dat er steeds twee dezelfde kaartjes zijn. Grote kleuters kunnen dat wel.

Haarspeldjes

Koop simpele haarspeldjes en ga die dan versieren. Je kunt er een vilten hartje, bloem of ander figuur op vastmaken. Daarop kun je bijvoorbeeld weer een paar kraaltjes naaien.
Dit cadeau-idee is geschikt voor grote kleuters en schoolkinderen.

Lantaarntje

Verzamel glazen potjes, de kleinere varianten. Maak wat behangerslijm aan en beplak de potjes met crêpe- of vliegerpapier. Het is heel mooi om onderaan met rood te beginnen, dan lichter rood, oranje, donkergeel, lichtgeel. Laat de laagjes mooi in elkaar overlopen en maak het geheel goed nat met de lijm. Dit kunnen hele kleine kinderen, van nog geen twee jaar, al.

Kaarsen

Versier een mooie kaars met kleine stukjes gekleurde bijenwas en maak het zo een hele bijzondere, persoonlijke kaars. Met honingraadvellen kunnen ze ook heel eenvoudig zelf een kaars rollen. Kleuters vinden dit erg leuk en met kaarsen zijn ook veel volwassenen erg blij.
Dit kun je met peuters en oudere kinderen maken.

zelf cadeautjes maken

http://kiind.nl/article265/

Zo blijft feestvieren leuk

Cadeaus om zelf te maken

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Recensie: Jij bent je brein

Recensie: Jij bent je brein

"Waarom ben jij een jongen en ik een meisje?". Kinderen zijn van zichzelf heel leergierig, en de waarom-fase is zo'n fase die een belangrijke stap is in de ontwikkeling van een peuter, zowel voor zijn begrip als voor zijn taal. Maar ook oudere kinderen zijn vaak...

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Kinderen krijgen is erg leuk, maar de rotzooi die je erbij krijgt, vind ik een stuk minder charmant. Lelijk speelgoed, stomme kindertelevisie, maar ook irritante kinderhitjes kunnen de pret goed drukken. Wat te kiezen: de hysterische elektropopliedjes of de...

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Wanneer je kinderen krijgt is het altijd handig om een goed gevulde EHBO-trommel te hebben. Tijdens het ontdekken van de wereld vallen er nu eenmaal soms gewonden. Daarnaast worden kinderen wel eens ziek en wil je misschien niet direct naar medicatie grijpen. Naast de...

Gezonde lunchideeën: Spinazieweek

Gezonde lunchideeën: Spinazieweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Prinsessenfeest als kinderpartijtje

Prinsessenfeest als kinderpartijtje

Een feestje organiseren rond een thema is vaak een groot succes. Het zorgt voor voorspelbaarheid voor de kinderen op zo’n drukke dag. Veel meisjes en een enkele jongen zouden graag een prinsessenfeest willen geven: voor een dag ben je een echte prinses! Tegelijkertijd...

Warme dranken voor koude dagen

Warme dranken voor koude dagen

Niets is rustgevender dan op een koude dag ’s middags even lekker in de kussens weg te kruipen met een kopje thee, of aan het einde van de dag gezellig met zijn allen een kopje koffie te drinken. Maar met een klein beetje extra moeite maak je van warme dranken iets...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0