Citroenmaanzaadcake zonder geraffineerde suiker

door Gastauteur

Deze cake is lekker fris, niet te zoet en geheel plantaardig. De cake is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver. Verhit amandelmeel niet te vaak. Noten zijn rauw veel gezonder, bij verhitting oxideren ze. Dus neem er ook een handje noten bij!

Nodig:

  • 120 ml amandelmeel
  • 240 ml speltbloem
  • Snufje zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 3/4 tl bakingsoda
  • 240 ml amandelmelk*
  • 1 tl appelazijn
  • 60 ml ahornsiroop
  • 120 ml rijststroop
  • halve citroen
  • 80 ml koolzaadolie*
  • el maanzaad

Warm de oven voor op 180C.

Vet een vierkante brownievorm in of zet muffinvormpjes klaar.

Meng en zeef de amandelmeel met de (spelt)bloem, een snufje zout, de bakpoeder en de baking soda en zet apart.

Meng in een andere kom de amandelmelk, het appelazijn, de ahornsiroop, rijststroop, het sap en rasp van een halve citroen en de koolzaadolie.

Voeg nu langzaam de vloeibare ingrediënten bij de droge ingrediënten en blijf ondertussen roeren. Voeg als laatste een eetlepel maanzaad toe.

Je hebt nu een heel dun beslag, maar maak je geen zorgen. Dit gaat in de oven helemaal goed komen. Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Maak je muffins, dan kan het iets korter, afhankelijk van je oven.

*de amandelmelk is te vervangen door bijvoorbeeld sojamelk of rijstemelk.

*de koolzaadolie is te vervangen door kokosolie

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Niets kopen, een heel jaar lang

Niets kopen, een heel jaar lang

Ik was er klaar mee. Overal maar spullen om je heen. Dat gedoe waarbij je een kriebel voelt om iets te kopen, maar dat je verstandig wilt zijn. En het hele gezeur om de economie. Ik had ontdekt dat consumeren niet alleen een financieel lek is, maar ook een geheim...

Zoete kwarkbroodjes

Zoete kwarkbroodjes

Kwarkbroodjes zijn zo klaargemaakt: het deeg hoeft namelijk niet te rijzen en ze hoeven maar twintig minuutjes in de oven. Ze zijn zo heerlijk zoet dat wij ze liever zonder beleg als verantwoord tussendoortje eten. Ook bij het ontbijt of de lunch, met een...

Traktaties voor de bovenbouw

Traktaties voor de bovenbouw

  Vorig jaar kwam je nog weg met snoezige egelbroodjes of Rupsje Nooitgenoegfruitringen, maar helaas. Je kind vindt het niet stoer meer. Het chipszakjestijdperk is aangebroken. Of nee, houd hoop! Hieronder hebben we de stoerste, relatief...

Zomers ijsje met yoghurt en fruit

Zomers ijsje met yoghurt en fruit

Met fruit, yoghurt en wat creativiteit maak je ijsjes die niet alleen heerlijk smaken, maar die er ook nog eens prachtig uitzien! Daardoor zijn deze ijsjes ideaal voor op een feest of als je een barbecue organiseert: mooi om te zien en lekker zoet, maar wel...

Cannelloni en kaarslicht

Cannelloni en kaarslicht

Kook eens een uitgebreid romantisch dineetje en eet dat als de kinderen op bed liggen. Zorg dat je de dag ervoor een grote pan pasta of stamppot maakt zodat de kinderen daar nog wat van kunnen eten, zo heb je alle tijd om je op het diner te storten! Uitgebreid koken...

Speelklei: gekleurd zoutdeeg maken

Speelklei: gekleurd zoutdeeg maken

Als kind speelde ik vroeger al met zoutdeeg. Heerlijk kneden en vormen maken. Nu maak ik zelf zoutdeeg voor mijn kinderen, maar dan met een twist: kleur! Ingrediënten 100 gr zout 150 ml gekleurd water 200/225 gr bloem halve eetlepel zuiveringszout halve eetlepel olie...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0