Clustervoedingen: happy hour voor je baby

door Femke van Roozendaal

Happy hour. Dat ken je vast nog wel uit de tijd dat je geen oppas nodig had om een avondje weg te gaan: aan het begin van de avond zijn de drankjes tegen een gereduceerde prijs. Met je vrienden in de kroeg, bij elkaar zijn en veel drinken in korte tijd, daarna vaak in een rustiger tempo nog wat drankjes, en dan knock out naar bed.

Zo’n happy hour wil je baby eigenlijk ook. Hij is moe van de dag, heeft veel te verwerken en hij wil niet alleen zijn. Hij wil het liefst aan jou vastgeplakt blijven en het lijkt alsof hij de hele avond wil drinken. Clustervoeden noemen ze dat ook wel. Ik noem clustervoeden vaak happy hour, omdat de baby eerst vaak drinkt, om daarna voor een paar uur een flinke slaap te maken.

Onzeker over je borsten

Als moeder kun je behoorlijk onzeker worden van zo’n onrustig babytje dat om voedingen blijft vragen. Naarmate de dag vordert en de voedingen sneller achter elkaar zijn, voelen je borsten steeds soepeler. Die soepele borsten (door moeders ook weleens omschreven als ‘leeg’ of ‘theezakjes’) en die onrustige baby lijken een onhandige combinatie. Maar dat is het niet.

Gratis ebook baby

Dit wil je weten als je een baby krijgt

Ook als je baby uit een fles drinkt, kun je clustervoeden

Laat je niet onzeker maken. Je hebt ’s avonds echt nog steeds genoeg melk en je baby heeft meestal echt geen razende honger als hij zo onrustig doet. Wat je baby wil, is alle prikkels van de dag verwerken, een plekje geven en tot rust komen. Dat kan hij nog niet alleen. Daarvoor heeft hij zijn mama of papa nodig. Wat de meeste baby’s dan nodig hebben, is om veel bij je te zijn, vaak kleine beetjes te drinken en tussendoor kleine slaapjes te doen, in jouw veilige armen.

Je baby drinkt geen grote hoeveelheden melk, maar hij drinkt kleine beetjes calorierijke vette melk. Daarmee legt hij een bodempje voor de nacht. Na een paar uur zo ‘mama-getankt’ te hebben, zie je vaak dat baby’s een langer stuk slapen. Net zoals jongelui na een stevige happy hour doen.

Zuigen ontspant

En met dat vele drinken drinkt hij ook een hoop spanning van zich af. Zuigen is een manier om met spanning om te gaan, net als nabijheid en lichaamscontact. Rondjes lopen met je baby door de kamer is ook een manier om troost en comfort te geven. Veel relaxter voor jullie allebei is om je met je baby op de bank te nestelen. Jij lui onderuit op de bank, voeten op de bank, wat lekkers te drinken en eten erbij, de afstandbediening, een boek, je telefoon, etc. bij de hand en dan je baby op je borst en laat het voed/slaap/relax-avondje maar beginnen.

Ook als je baby uit een fles drinkt, kun je clustervoeden. Gebruik een trage speen, gun je baby veel korte en langere pauzes tijdens het drinken (het flesje blijft warm genoeg als je het ergens tegen je aan legt).

Deze fase van onrust, of je baby’s ‘eerste stageperiode’ duurt vaak tot een maand of drie; niet voor niets wordt er weleens gesproken over het vierde trimester van de zwangerschap. Geef je baby de tijd om de overgang van buik naar wereld op zijn eigen tempo te maken.

Het is intensief als hij jullie zo nodig heeft ’s avonds en er lijkt soms geen eind aan te komen. Maar voordat je het weet is het voorbij. Dan slaapt je baby opeens niet meer zo rustig op je buik, maar piept dat hoofdje telkens omhoog als hij wat hoort of ziet. En als hij dan ’s avonds op kinderbedtijd in bed ligt, denk je misschien wel met enige weemoed terug aan hoe gezellig en bijzonder het eigenlijk was toen je baby’tje zo lekker op je buik lag te slapen. Je hebt hem daarmee een onbetaalbare veilige en geborgen start gegeven.

Meer weten? Volg de borstvoedingscursus van Kiind!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Welke leerstijl bij borstvoeding heb jij?

Welke leerstijl bij borstvoeding heb jij?

We waren er enorm van onder de indruk. Dat zoiets natuurlijks niet volledig vanzelf ging. Nee, wij moesten het echt leren om borstvoeding te geven. En dat geldt voor vrijwel alle vrouwen. Maar iedereen leert anders. Ken je de leerstijlen van Kolb? De denker,...

Column: Groot kind aan de borst

Column: Groot kind aan de borst

Ongeveer acht jaar geleden zag ik op televisie een documentaire over Attachment Parenting. Ik was net bevallen en kon mezelf helemaal vinden in de gedachtegang van de ouders in de documentaire. Samen slapen, borstvoeding geven en je kind dragen waren dingen die ik...

Kindvriendelijke restaurants, waar je gezond en lekker kunt eten

Kindvriendelijke restaurants, waar je gezond en lekker kunt eten

Veel mensen gaan minder uit eten zodra ze kinderen krijgen, maar tenzij het vanwege de kosten is, hoeft dat helemaal niet. Zelf ben ik van mening dat uit eten gaan een van de facetten is van een rijke pedagogische omgeving. Net als spelen met andere kinderen, meegaan...

Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt...

Docu Vleesverlangen: geef je je kinderen wel of geen vlees?

Docu Vleesverlangen: geef je je kinderen wel of geen vlees?

‘Ja, nou, ik had nu eigenlijk tijd maar toch weer niet. Kunnen we het over een half uurtje nog eens proberen?’ … ‘Ik zet nét mijn fiets op slot, nog 5 minuten! Ik bel jou wel!’ Documentairemaker Marijn Frank heeft het druk. Eenmaal op haar bank geploft belt ze me...

Fulltime kolven als draagmoeder – Pauline deed het

Fulltime kolven als draagmoeder – Pauline deed het

Pauline van Berkel gaf haar kinderen jarenlang borstvoeding. Later zette ze als draagmoeder nog twee kinderen op de wereld. En ook zíj kregen borstvoeding. Pauline vertelt.  Nog 2 liter. Toen ik 4,5 jaar geleden als draagmoeder beviel van Emma, viel het fulltime...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0