Clustervoedingen: happy hour voor je baby

door Femke van Roozendaal

Happy hour. Dat ken je vast nog wel uit de tijd dat je geen oppas nodig had om een avondje weg te gaan: aan het begin van de avond zijn de drankjes tegen een gereduceerde prijs. Met je vrienden in de kroeg, bij elkaar zijn en veel drinken in korte tijd, daarna vaak in een rustiger tempo nog wat drankjes, en dan knock out naar bed.

Zo’n happy hour wil je baby eigenlijk ook. Hij is moe van de dag, heeft veel te verwerken en hij wil niet alleen zijn. Hij wil het liefst aan jou vastgeplakt blijven en het lijkt alsof hij de hele avond wil drinken. Clustervoeden noemen ze dat ook wel. Ik noem clustervoeden vaak happy hour, omdat de baby eerst vaak drinkt, om daarna voor een paar uur een flinke slaap te maken.

Onzeker over je borsten

Als moeder kun je behoorlijk onzeker worden van zo’n onrustig babytje dat om voedingen blijft vragen. Naarmate de dag vordert en de voedingen sneller achter elkaar zijn, voelen je borsten steeds soepeler. Die soepele borsten (door moeders ook weleens omschreven als ‘leeg’ of ‘theezakjes’) en die onrustige baby lijken een onhandige combinatie. Maar dat is het niet.

Gratis ebook baby

Dit wil je weten als je een baby krijgt

Ook als je baby uit een fles drinkt, kun je clustervoeden

Laat je niet onzeker maken. Je hebt ’s avonds echt nog steeds genoeg melk en je baby heeft meestal echt geen razende honger als hij zo onrustig doet. Wat je baby wil, is alle prikkels van de dag verwerken, een plekje geven en tot rust komen. Dat kan hij nog niet alleen. Daarvoor heeft hij zijn mama of papa nodig. Wat de meeste baby’s dan nodig hebben, is om veel bij je te zijn, vaak kleine beetjes te drinken en tussendoor kleine slaapjes te doen, in jouw veilige armen.

Je baby drinkt geen grote hoeveelheden melk, maar hij drinkt kleine beetjes calorierijke vette melk. Daarmee legt hij een bodempje voor de nacht. Na een paar uur zo ‘mama-getankt’ te hebben, zie je vaak dat baby’s een langer stuk slapen. Net zoals jongelui na een stevige happy hour doen.

Zuigen ontspant

En met dat vele drinken drinkt hij ook een hoop spanning van zich af. Zuigen is een manier om met spanning om te gaan, net als nabijheid en lichaamscontact. Rondjes lopen met je baby door de kamer is ook een manier om troost en comfort te geven. Veel relaxter voor jullie allebei is om je met je baby op de bank te nestelen. Jij lui onderuit op de bank, voeten op de bank, wat lekkers te drinken en eten erbij, de afstandbediening, een boek, je telefoon, etc. bij de hand en dan je baby op je borst en laat het voed/slaap/relax-avondje maar beginnen.

Ook als je baby uit een fles drinkt, kun je clustervoeden. Gebruik een trage speen, gun je baby veel korte en langere pauzes tijdens het drinken (het flesje blijft warm genoeg als je het ergens tegen je aan legt).

Deze fase van onrust, of je baby’s ‘eerste stageperiode’ duurt vaak tot een maand of drie; niet voor niets wordt er weleens gesproken over het vierde trimester van de zwangerschap. Geef je baby de tijd om de overgang van buik naar wereld op zijn eigen tempo te maken.

Het is intensief als hij jullie zo nodig heeft ’s avonds en er lijkt soms geen eind aan te komen. Maar voordat je het weet is het voorbij. Dan slaapt je baby opeens niet meer zo rustig op je buik, maar piept dat hoofdje telkens omhoog als hij wat hoort of ziet. En als hij dan ’s avonds op kinderbedtijd in bed ligt, denk je misschien wel met enige weemoed terug aan hoe gezellig en bijzonder het eigenlijk was toen je baby’tje zo lekker op je buik lag te slapen. Je hebt hem daarmee een onbetaalbare veilige en geborgen start gegeven.

Meer weten? Volg de borstvoedingscursus van Kiind!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Alcohol is in de zwangerschap ronduit schadelijk. Als je tijdens de zwangerschap zou drinken dan is de hoeveelheid alcohol in het bloed van je baby even hoog zijn als die van jou.  Maar bij borstvoeding ligt het anders. Lactatiekundige IBCLC Gonneke van...

Voeding fermenteren

Voeding fermenteren

Vroegâh, toen de lucht blauw en seks nog vies, was alles beter. Zelfs onze darmflora. Voordat we koelkasten hadden, vonden we andere manieren om voedsel lang houdbaar te maken. Fermentatie was één van die manieren, en onze gezondheid vaarde er wel bij. Fermentatie is...

Dorstlessers voor kinderen

Dorstlessers voor kinderen

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken? WATER Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of...

Donormelk, heel gewoon

Donormelk, heel gewoon

Borstvoeding is de meest logische voeding voor een pasgeboren baby. Je voorziet je kindje daarmee in alles waar het fysiologisch behoefte aan heeft en waar het natuurlijk of van nature op geprogrammeerd is. Er bestaan ook situaties waarin dit niet zo vanzelfsprekend...

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Een tweeling borstvoeding geven vraagt om andere trucjes dan een eenling. We vroegen tips aan lactatiekundigen Gonneke Veldhuizen-Staas en Stefan Kleintjes die Het nieuwe borstvoedingboek schreven. Voorbereiding Zoals met alles begint ook een tweeling borstvoeding...

Krijgt mijn baby genoeg melk?

Krijgt mijn baby genoeg melk?

Genoeg melk of niet? Hoe weet je of je baby genoeg melk binnenkrijgt? Het is een bekend fenomeen in ziekenhuizen. Pasgeboren baby’s die door gebrek aan kennis te snel worden bijgevoed met kunstvoeding, omdat zorgverleners denken dat de baby niet genoeg melk...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0