Column: Feestmalen

door Gastauteur

Vorig jaar vertelde ik al over de verschillen tussen een Roemeense en een Nederlandse kerst, maar er is een punt waarop de twee wel degelijk overeenkomen: met kerst wordt er veel en lekker gegeten. Wat gelijk het startsein is om te gaan piekeren over de oeroude vraag: wat eten we met kerst?


Die stopt niet totdat ze genoeg eten heeft voor de hele straat

In tegenstelling tot de Roemenen die graag traditioneel koken met de feestdagen, zetten de Nederlanders bij voorkeur geen Nederlands eten op het kerstmenu. Er zijn maar weinig mensen die hutspot of erwtensoep serveren op eerste of tweede kerstdag. Liever koken we uitgebreid liflafjes en serveren we meerdere gangen aan een mooi gedekte tafel. Een jaar geleden werd de ‘wat eten we met kerst?’-vraag door mijn schoonmoeder gesteld. Na het afstrepen van alles wat het in ieder geval niet ging worden kwam het idee om iets te eten dat wij erg lekker vinden en niet in Roemenie kunnen krijgen. Het werd boerenkoolstamppot met worst. In een chique jasje, met meerdere pannen en stamppotvariaties en lekker veel rookworst. We hebben heerlijk gegeten die kerst, maar iedere keer als ik mensen vertelde wat er op het menu had gestaan keken ze me wat glazig aan. Boerenkool heeft blijkbaar net zo’n hoog kerstgehalte als een paaseitje. Hier is dat juist andersom. Dat je de rest van het jaar uit eten gaat in Italiaanse, Franse, Chinese, Griekse of Indiase restaurants is prima, maar met kerst eet je gewoon Roemeens. En dan het liefst gekookt door je moeder. Die zet de hele tafel vol met alles wat ze ooit heeft leren koken van haar moeder plus nog wat speciale feestgerechten en stopt niet totdat ze genoeg eten heeft voor de hele straat. Plus aanhang. Iedereen schuift aan, kletst en eet ondertussen waar hij of zij zin in heeft.

Roemeens eten met de kerst is voor ons trouwens geen optie om de simpele reden dat ik nauwelijks Roemeens kan koken. Een feit dat ons de nodige problemen gaat opleveren mochten wij ooit in een ander land dan Roemenië willen gaan wonen. Ons jongste gezinslid is namelijk gek op alles wat de Ardeleaanse keuken te bieden heeft. Hij krijgt op de crèche warm eten voor de lunch en heeft zodoende al uitgebreid kennisgemaakt met gerechten als tocanita (stoofpot/stoofvlees) en sarmala (rijst en gehakt opgerold in druiven- of koolbladeren). Nu eet ik ook graag Roemeens, maar zo ver als onze kleine veelvraat ga ik nog niet. Mamaliga (polenta, een soort van maïsbrij) eet ik alleen als het echt niet anders kan, maar in combinatie met zure room, kaas en een gebakken ei is het een van de lievelingsgerechten van onze dreumes. En voor gebakken kippenlevertjes hoef je mij pas wakker te maken op het moment dat ik hopeloos verdwaald en uitgehongerd in een woestijn lig te bedenken of ik eerst mijn linkerarm of mijn rechterbeen zal gaan opeten. Mijn zoon begint echter al te applaudisseren als de levertjes de pan in gaan. Opmerkelijk genoeg trekt hij dan juist bij het Roemeense kerstbrood zijn grens. Zijn eerste snee cozonac, een zoet brood dat met Pasen en Kerst gegeten wordt, gooide onze bijna-peuter na een hap resoluut in de prullenbak. Gebakken ingewanden van een kip; ja graag, maar cake-achtig brood met rozijnen; nee dank u. Raar kind.

Goed, bij gebrek aan spliterwten en boerenkool eten we dus geen Hollandse kost en bij gebrek aan tijd en kennis ook geen overvloed aan Roemeense streekgerechten. Maar wat dan wel? En zo malen we door. Ik ga denk ik maar voor een tafel vol met kleine hapjes a la José. Met een beetje van al onze lievelingsgerechten, aangevuld met wat smakelijke suggesties uit het Kiind Vega kerstdiner. En dankzij mijn zwager, die dit jaar de kerst bij ons door brengt en op wiens verjaardag er altijd gegourmet wordt, eten we op tweede kerstdag dan toch nog typisch Nederlands.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

6 Pietvriendelijke Sinterklaasverhalen

6 Pietvriendelijke Sinterklaasverhalen

Het sinterklaasfeest kun je al jaren geen onschuldig kinderfeest meer noemen. Aan de kinderen zal het niet liggen. Zij houden zonder vooroordeel van de Sint en alle Pieten. Zo, daar zijn we het over eens. Dan wordt het nu tijd om met nieuwe beelden te werken....

Opvoedtips van Eva: ‘Mijn kind speelt nooit alleen’

Opvoedtips van Eva: ‘Mijn kind speelt nooit alleen’

Hi Eva Mijn kind kan niet alleen spelen. Zolang ik me met hem bezighoud, is het het gezelligste kind van de wereld. Samen knutselen, samen bouwen, samen kleuren, samen wandelen, fietsen of wat dan ook, het maakt eigenlijk niet uit wat we doen als we het maar samen...

Column: Vaderen doe je samen

Column: Vaderen doe je samen

'Zo-hee, vette actie!. Ja, coole skills! Kom op, ga er op af!' Als ware voetbalsupporters stuiteren Noek en zijn logeer-vriendje op de bank. Maar we kijken niet naar Ajax-Feijenoord vanmiddag. Op de meest regenachtige dag van de zomervakantie hebben we de beamer te...

Jana werkt als freelancer met haar kinderen om zich heen

Jana werkt als freelancer met haar kinderen om zich heen

Beeldmaker Jana Boekholt werkt vanuit huis. Welke keuzes maakte ze om haar kinderen zonder opvang op te voeden, en toch balans in werk en zorg te houden? Hoe is jouw balans in werk en zorg? Ik werk als stylist en fotograaf voor verschillende tijdschriften en merken....

Marie Kondo het strafstoeltje je huis uit

Marie Kondo het strafstoeltje je huis uit

Een kind op een strafstoeltje zetten geeft het kinderbrein eenzelfde gevoel als fysieke pijn, blijkt uit onderzoek. Hoe zinvol is deze populaire opvoedmethode dan eigenlijk? ‘Bentley, kijk me aan’, zegt mijn vriendin tegen haar tweejarig zoontje. ‘Als je de tv nu niet...

Column: Decemberzorgen

Column: Decemberzorgen

De decembermaand is bij uitstek een maand vol cultuur en tradities en brengt dus een aantal toekomstige dilemma’s mee voor ons. Want welke tradities uit Nederland zijn zo leuk dat we ze per se mee willen geven aan onze mini-expat en welke lokale tradities zijn...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0