Column: Mijn kind lijkt op mij. Toch?

door Jeroen de Jong
jeroen de jong

‘Hij lijkt sprekend op jou.’ Dat heb ik jaren gehoord als het over Thijn ging. En ik zag het zelf ook. Vanaf het moment dat ik hem voor het eerst in mijn handen had. Ik herkende hem meteen. En al mijn onzekerheid over of ik wel wist hoe ik zo’n kleintje vast moest houden waren verdwenen. Natuurlijk wist ik precies wat ik met dit mannetje aan moest.

Thijn deed het allemaal net zo gemakkelijk als ik vroeger. Daar was ik trots op. Want waar ik bij Noek graag een gebruiksaanwijzing had willen hebben, omdat ik hem helemaal niet begreep, hoefde ik met Thijn eigenlijk niets te doen. Ik hoefde alleen maar terug te voelen hoe iets voor mijzelf geweest was op zijn leeftijd en ik wist wat ik moest doen. Dacht ik.

Dat hij goed was in dansen had ik als teken kunnen zien dat hij toch minder op mij leek dan verwacht

Hoe ouder Thijn werd, hoe meer er begon te wringen. Dat hij goed was in dansen had ik als teken kunnen zien dat hij toch minder op mij leek dan verwacht. En dat hij op een gegeven moment echt wel klaar was met ‘In de ban van de ring’ en ‘Star Wars’ was toch ook echt een stap in een andere richting.

Maar nu hij zijn toetsweek aan het voorbereiden is, wordt het echt duidelijk. Ik zit met hem aan tafel en we oefenen Franse woordjes. En wat we ook doen, Thijn onthoudt ze nauwelijks. En daar snap ik niets van. Gewoon even stampen en dan ken je ze, denk ik. Ik hoefde hier vroeger één keer naar te kijken en dan haalde ik een 8. Maar Thijn blijft zuchten, raakt afgeleid, wordt kwaad en probeert opnieuw.  Na anderhalf uur zwoegen, klappen we het boek dicht en blazen we af met een chocolat chaud. Ik heb geen idee wat hij hier morgen nog van weet.

De volgende avond is het mijn beurt. Koffie, een rustig muziekje aan, kom maar op. Thijn komt met zijn boeken naar beneden. Techniek en natuurkunde staan op het programma. Thijn bladert door zijn boek, klapt het dicht en legt me dan in een paar zinnen uit hoe de motor van een auto werkt. Hij heeft het over verbranding, zuigers en compressie. Ik hoor het wel, maar ik sla niets op. Hij legt het me nog een keer uit. Maar mijn wazige blik verraadt waarschijnlijk dat er niets van blijft hangen.

Met een opgeruimd humeur pakt Thijn zijn tas in. ‘Wiskunde, aardrijkskunde en biologie gaan ook wel lukken’, zegt hij. Alle vakken die ik zo snel mogelijk heb laten vallen, gaan hem moeiteloos af. En terwijl ik bedenk dat ik nu wel een gebruiksaanwijzing voor Thijn zou kunnen gebruiken, vliegt Noek met al zijn stuiterenergie onverwachts om mijn nek. ‘Als volgend jaar de nieuwe Star Wars uitkomt, gaan we dan weer samen naar de bioscoop?’

Jeroen de Jong is vader van Thijn (2002), Noek (2005) en Roos (2008) en inspireert mannen de beste vader uit zichzelf te halen via praktijkvader.nl.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: De baby en de malloot

Column: De baby en de malloot

Na een gaar regelnachtje (baby drinkt vaak om productie op te krikken – met resultaat) en een voeding vanochtend is de kleine helemaal tevreden. Hij gaat languit en ontspannen over mijn schoot liggen. De gedachte komt in me op dat ik normaal gesproken nu als een...

Column: Niet meer uitslapen, wel gezellig ontbijten

Column: Niet meer uitslapen, wel gezellig ontbijten

Eén van de beste gezinsbeslissingen van vorig jaar was om de kinderen in het weekend niet meer ’s ochtends televisie te laten kijken. De iPod Touch en Nintendo DS zijn dan ook taboe. Kortom, er mag in het weekend niet meer worden gebeeldschermd ’s ochtends. We waren...

Column: Op zoek naar groei in hectiek

Column: Op zoek naar groei in hectiek

Iedereen met kinderen weet: alles is anders dan ervoor. En als je net zoals ik bent, probeer je ook de eerste jaren je ‘oude’ leven in stand te houden. Terwijl je tegelijkertijd van baan wisselt, een eigen bedrijf start, een huis koopt en een poging doet om uit te...

Opstaan! Rituelen in de ochtend

Opstaan! Rituelen in de ochtend

Opstaan! Het valt niet altijd mee. Waar kinderen doorgaans een hekel aan hebben, is de grens over moeten van iets ouds en vertrouwds naar iets nieuws. Dit kan van alles zijn: stoppen met spelen om aan tafel te gaan, van binnen naar buiten gaan, naar bed gaan of juist...

Als Passend Onderwijs niet werkt

Als Passend Onderwijs niet werkt

School heeft grote impact op het prille kinderleven. Als ouder troost je je grote moeite om een passende school te vinden voor je kind. Toch blijft het in hoge mate een gok: zal het klikken met de leerkracht? Blijkt er vaak een invaller te zijn? Komt mijn kind tot...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0