Column: Onbetaalbare moederfiets

door Tirza van Schie
column tirza

‘40.’
‘20.’
‘30.’
‘25.’
‘Deal.’

Er zat een sleuteltje in het slot met een rood fluwelen strik eraan

Zojuist heb ik bij een fietszaakje mijn uitgewoonde moederfiets verpatst voor 25 euro. Hij was natuurlijk veel meer waard, die fiets.

Er konden twee kinderen tussen de 3 en 6 jaar achterop, want hij had een verlengde bagagedrager. Twee zitjes zaten erop bevestigd, dus je kon je kinderen zó achterop hijsen.

Het voorste zitje zat lekker dicht bij het zadel, dus het kind dat vooraan zat kon bij vermoeidheid tegen je rug rusten. En bij koud weer kon het zijn handen onder je trui wurmen, zodat je warme buik van zijn koude handen schrok. Of het kon zijn armen om je middel slaan en de handen in je jaszakken frummelen.

Er was altijd ruzie om dat plekje.

Aan de voorkant zat een heel breed, groot stuur. Als je daar nóg een kinderzitje hing, kon daar de jongste zitten. Die kon dan luidkeels en met volle borst zingen van ‘in de maneschijt, in de maneschijt!’, omdat ze de originele tekst niet helemaal begrepen had en zo graag zong, voorop de fiets. Toevallige voorbijgangers draaiden lachend hun hoofd om, als wij voorbij kwamen fietsen.

Aan de voorkant van die fiets hing een flinke rieten mand, daarin paste met gemak een lieve, langharige, fluweelzachte dwergteckel, die zachtjes jankte als oudste te ver vooruit fietste en dus de roedel niet compleet bleef.

Er zat een stevige dubbele standaard op, zodat je veilig drie kinderen, een teckel en dan ook nog een boodschappentas erop kon tillen, zonder dat hij omviel. Wat me in het begin (toen ik nog dacht dat moeders best op studentikoze omafietsjes konden blijven rijden) nog wel eens overkwam.

Er zat een sleuteltje in het slot met een rood fluwelen strik eraan. Ooit door de herfstwind uit de blonde krullen van mijn dochter geblazen en door mij nog net op tijd, al fietsend, uit de lucht geplukt.

De versnellingen gaven verlichting als mijn kuiten brandden van het langdurige trappen met een te zware vracht, en de koplamp verlichtte in de winter de nog donkere ochtenden waarop ik ze, stil en nog slaperig, naar school reed.

Okee. De remkabels moesten vervangen, de versnellingen waarschijnlijk ook. De binnen- en buitenbanden waren aan vervanging toe en de ketting was ietwat roestig, maar die fietsenmaker wist duidelijk niet waar hij het over had.

25 euro  is een schijntje.

Tirza van Schie vormt een huishouden met haar man, vier kinderen en haar tien jaar oudere, maar verstandelijk eeuwig zevenjarige zus. Ze publiceert versjes en blogjes op lentezoet.nl en heeft nu ook haar echte versjesboek in de winkels (ehhh… in onze webwinkel!) liggen.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Geld moet rollen

Column: Geld moet rollen

Noek zit aan de tafel zijn geld te tellen. 'Nog 5 euro,' zegt hij, 'dan heb ik 60 euro. En dan kan ik die speciale Pokémondoos uit Engeland bestellen.' Ik bijt op mijn tong. Klaar om 'Maar je zou toch sparen voor een nieuwe telefoon?' te zeggen. Of, nog erger: 'Dat is...

Column: Weer een kaarsje op de taart

Column: Weer een kaarsje op de taart

De laatste maand van zoonlief als vierjarige is alweer aangebroken. En dan betekent dat het niet lang meer duurt voordat hij officieel leerplichtig wordt. Geen vakanties buiten de vakantieperioden om, geen smokkeldaagjes, gewoon dagelijks verplicht naar school.Wat is...

Column: Knutselkind

Column: Knutselkind

Ik had gehoopt op een knutselkind. Zo’n joch dat met permanente verfvlekken onder zijn nagels en eeuwige restjes lijm in zijn haren een spoor van aandoenlijke kunstwerken achter zou laten. Hele dagen aan de keukentafel, hij met een doos vol waskrijt en honderd...

6 Pietvriendelijke Sinterklaasverhalen

6 Pietvriendelijke Sinterklaasverhalen

Het sinterklaasfeest kun je al jaren geen onschuldig kinderfeest meer noemen. Aan de kinderen zal het niet liggen. Zij houden zonder vooroordeel van de Sint en alle Pieten. Zo, daar zijn we het over eens. Dan wordt het nu tijd om met nieuwe beelden te werken....

Column: Voorleven, zo de ouden zongen

Column: Voorleven, zo de ouden zongen

We laten onze thuisgeprinte kaartjes scannen en we mogen naar binnen. Rijksmuseum, here we come! Thijn en Noek lopen ieder met een iPod en volgen de aanwijzingen op van het digitale familiespel, dat ons belooft een aantal geheimen van het museum te zullen verklappen....

Jana werkt als freelancer met haar kinderen om zich heen

Jana werkt als freelancer met haar kinderen om zich heen

Beeldmaker Jana Boekholt werkt vanuit huis. Welke keuzes maakte ze om haar kinderen zonder opvang op te voeden, en toch balans in werk en zorg te houden? Hoe is jouw balans in werk en zorg? Ik werk als stylist en fotograaf voor verschillende tijdschriften en merken....

0