Column: Opruimen als acceptatie van je leven

door Miranda Huibers

Toen mijn man overleed, sliep ons kind nog bij ons op de kamer, in een co-sleeper. De babykamer was deels af, maar verder kwam dat wel als hij op zijn eigen kamer zou slapen. Van uitstel komt afstel, zeker in deze situatie, en eerlijk gezegd heeft het me heel lang ook niet geïnteresseerd. Veel dingen die na de verhuizing (toen alles nog goed was) bleven liggen, zijn inmiddels opgeknapt door vrienden, maar die kinderkamer lukte maar niet. Tot ik er ineens genoeg van had.

Weg met de troep

Ik had er genoeg van dat de peuter in een rommelige kamer sliep, en eigenlijk had ik gewoon genoeg van alles wat een troep was in dit huis. Het werd tijd dat dit huis niet meer het huis was van het gezin dat niet meer compleet is, maar een thuis werd voor de peuter en mij. Alsof ik ineens het licht zag gooide ik vuilniszakken met niet meer te gebruiken troep weg en zette dat wat nog wel bruikbaar was op facebook om gratis af te halen. Alles wat langer dan een jaar niet was aangeraakt kon weg. En dat was nogal wat. Zeker op zolder.

Metamorfose

Ik had er twee vrije dagen voor genomen deze maand, waarop de peuter bij het kinderdagverblijf was zodat ik m’n handen even helemaal vrij had. Aan het eind van die eerste vrije dag haalde ik de peuter op en vertelde hem onderweg naar huis dat de huiskamer veranderd was en dat zijn slaapkamertje opgeruimd was. Nieuwsgierig als hij is wilde hij direct gaan kijken en zodra we de huiskamer inliepen leek het alsof hij in een huismetamorfoseprogramma zat. Nadat hij de deur opendeed en naar binnen liep, was zijn eerste reactie ‘ooohh mooi!’. Hoe kinderen je je kunnen verbazen. Ik hield direct nog meer van hem.

Dit is mijn leven

Er zijn in die twee jaar tijd behoorlijk wat dingen blijven liggen. Ik dwaalde rond, vluchtte, zocht wanhopig naar het gezinsgevoel dat ik met de vader van mijn kind had gewild. Maar niks vulde de leegte. Tot de acceptatie insloeg. Het is niet het leven wat ik wilde, maar wel een leven wat ook mooi is en waarin ik weer gelukkig kan zijn. En dat dat enorm bijdraagt aan de band tussen de peuter en mij merk ik direct. Zelfs in die hardnekkige nee-fase gaat alles ineens veel makkelijker.

Verder lezen

Grip op de chaos, de zeven sleutels tot een opgeruimd leven

Ik had je nog zoveel willen zeggen

Column: Eeuwig ontspullen

Grensoverschrijdende peuters: de echte oorzaken – Janet Lansbury

Miranda Huibers is moeder van Shane, werkt als freelance tekstschrijver, fotograaf en social media manager. In haar columns schrijft ze over haar leven als jonge weduwe.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Peuters willen borstvoeding (en wees gerust: pubers niet)

Peuters willen borstvoeding (en wees gerust: pubers niet)

In geen enkel pedagogisch artikel over de ontwikkeling van het kind, in welk boek dan ook, maar zelfs, in welk onderzoek dan ook, lees ik iets over de combinatie van peuters, gedrag en borstvoeding. En dat terwijl er allang wetenschappelijke consensus is over de...

Project Humanae: Een mens is niet zwart of wit

Project Humanae: Een mens is niet zwart of wit

Een tijdje terug volgde mijn zoon via de Museum Jeugduniversiteit een college in het Museon in Den Haag. Precies op dat moment was fotografe Angélica Dass daar aanwezig voor haar project Humanae. Schoonheid van de huid Wat Humanae precies is en waarom Angélica dit...

‘Eén, twee, in de maat’, over leren en schoolsystemen

‘Eén, twee, in de maat’, over leren en schoolsystemen

Ik vermoed dat iedere ouder het wel kent. De vraag: 'Kan die van jou al lopen?' Inclusief de meelevende blikken als je vertelt dat de jouwe nog niet loopt… Al vanaf het moment van zwangerschap lijkt er een soort wedstrijd te ontketenen tussen ouders onderling over hoe...

Borstvoeding bij warm weer: wel of geen water geven?

Borstvoeding bij warm weer: wel of geen water geven?

Zes maanden exclusief borstvoeding geven, hoe zit dat eigenlijk in de zomer? Wanneer de dagen langer en warmer worden of er een tropische vakantie op de planning staat, slaat misschien de twijfel toe. Krijgt je baby wel voldoende vocht binnen? Zelf heb je immers ook...

Kinderboekentips van Kiind aan Sinterklaas!

Kinderboekentips van Kiind aan Sinterklaas!

Er worden veel mooie kinderboeken gemaakt, maar eigenlijk ook best veel stomme. De redactie van Kiind vindt tussen de bomen het bos voor je.  Marije kiest 'Een boek' van Hervé Tullet. 'Een fantastisch interactief boek met simpele handelingen. Een magisch boek wat...

Column: Halsoverkop

Column: Halsoverkop

“Mam, ik wil graag met Sam afspreken!” Mijn zoon rent met blozende wangen op me af, zijn klasgenoot in zijn kielzog. “Oh, dat lijkt me heel gezellig. En wil je dan bij Sam spelen, of komt Sam bij ons?” “Sam bij ons!” “Vind jij dat ook een goed idee, Sam?” “Ja!” “En...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0