Column: Opruimen als acceptatie van je leven

door Miranda Huibers

Toen mijn man overleed, sliep ons kind nog bij ons op de kamer, in een co-sleeper. De babykamer was deels af, maar verder kwam dat wel als hij op zijn eigen kamer zou slapen. Van uitstel komt afstel, zeker in deze situatie, en eerlijk gezegd heeft het me heel lang ook niet geïnteresseerd. Veel dingen die na de verhuizing (toen alles nog goed was) bleven liggen, zijn inmiddels opgeknapt door vrienden, maar die kinderkamer lukte maar niet. Tot ik er ineens genoeg van had.

Weg met de troep

Ik had er genoeg van dat de peuter in een rommelige kamer sliep, en eigenlijk had ik gewoon genoeg van alles wat een troep was in dit huis. Het werd tijd dat dit huis niet meer het huis was van het gezin dat niet meer compleet is, maar een thuis werd voor de peuter en mij. Alsof ik ineens het licht zag gooide ik vuilniszakken met niet meer te gebruiken troep weg en zette dat wat nog wel bruikbaar was op facebook om gratis af te halen. Alles wat langer dan een jaar niet was aangeraakt kon weg. En dat was nogal wat. Zeker op zolder.

Metamorfose

Ik had er twee vrije dagen voor genomen deze maand, waarop de peuter bij het kinderdagverblijf was zodat ik m’n handen even helemaal vrij had. Aan het eind van die eerste vrije dag haalde ik de peuter op en vertelde hem onderweg naar huis dat de huiskamer veranderd was en dat zijn slaapkamertje opgeruimd was. Nieuwsgierig als hij is wilde hij direct gaan kijken en zodra we de huiskamer inliepen leek het alsof hij in een huismetamorfoseprogramma zat. Nadat hij de deur opendeed en naar binnen liep, was zijn eerste reactie ‘ooohh mooi!’. Hoe kinderen je je kunnen verbazen. Ik hield direct nog meer van hem.

Dit is mijn leven

Er zijn in die twee jaar tijd behoorlijk wat dingen blijven liggen. Ik dwaalde rond, vluchtte, zocht wanhopig naar het gezinsgevoel dat ik met de vader van mijn kind had gewild. Maar niks vulde de leegte. Tot de acceptatie insloeg. Het is niet het leven wat ik wilde, maar wel een leven wat ook mooi is en waarin ik weer gelukkig kan zijn. En dat dat enorm bijdraagt aan de band tussen de peuter en mij merk ik direct. Zelfs in die hardnekkige nee-fase gaat alles ineens veel makkelijker.

Verder lezen

Grip op de chaos, de zeven sleutels tot een opgeruimd leven

Ik had je nog zoveel willen zeggen

Column: Eeuwig ontspullen

Grensoverschrijdende peuters: de echte oorzaken – Janet Lansbury

Miranda Huibers is moeder van Shane, werkt als freelance tekstschrijver, fotograaf en social media manager. In haar columns schrijft ze over haar leven als jonge weduwe.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Geld moet rollen

Column: Geld moet rollen

Noek zit aan de tafel zijn geld te tellen. 'Nog 5 euro,' zegt hij, 'dan heb ik 60 euro. En dan kan ik die speciale Pokémondoos uit Engeland bestellen.' Ik bijt op mijn tong. Klaar om 'Maar je zou toch sparen voor een nieuwe telefoon?' te zeggen. Of, nog erger: 'Dat is...

Oeps foutje – maak je tijdschriftenrijtje netjes

Oeps foutje – maak je tijdschriftenrijtje netjes

Daar ging iets mis! Het is de bedoeling dat je alle 4 de ruggen van het tijdschrift samen een mooi geheel worden en dat er weer Kiind staat. Dat is dit jaar jammerlijk mislukt. Kijk maar: (En hieronder vind je De Grote Oplossing!)...

Kolven buitenshuis – het kan echt overal!

Kolven buitenshuis – het kan echt overal!

Kolven buitenshuis. Er is iets geks mee aan de hand: het vinden van een plekje om te kolven is een ware zoektocht, en toch kan  het uiteindelijk overal. De redactie heeft zelf allerlei kolfsessies meegemaakt, dus wij vroegen aan onze lezers: ‘Wat is de gekste plek...

Column: Feestbeesten

Column: Feestbeesten

Onze kinderen zijn geen feestbeesten. Wanneer we in een situatie zijn waarin meerdere mensen in een ruimte aanwezig zijn en zich met elkaar bemoeien (doorgaans 'Partijtje' of 'Feestje' genoemd), dan zijn de reacties als volgt:De Zevenjarige trekt zich terug in zijn...

Wichtelen, een lief gebaar op donkere dagen

Wichtelen, een lief gebaar op donkere dagen

Vind jij de winter, ondanks de feestdagen, een donkere en soms zelfs sombere tijd? In Scandinavische landen komt er in de winter een Wichtelmannetje op bezoek. Speciaal om een lichtpuntje te brengen in de donkere tijd. Lichtpuntjes in de vorm van wat liefdevolle...

Een kleuter is geen leerling

Een kleuter is geen leerling

Het lijkt wel een epidemie: de druk op ons leven lijkt jaar na jaar toe te nemen. Druk op het werk, druk in ons gezin, druk in ons hoofd. En dan zijn er ook nog allerlei verleidingen uit de digitale hoek. Toch is dit niet iets van de laatste tijd. Ook jaren geleden...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0