Column: puppy met de baard in de keel

door Tirza van Schie

Sven is veertien en heeft de baard in de keel. Daardoor klínkt het alsof je met een veertigjarige houthakker praat. In het echt is hij een uit de kluiten gewassen pup.

Hij noemt me al jaren moesje, maar nu hij zoveel langer is dan ik ben én een zware bromstem heeft, klinkt zijn moesje gemoedelijker dan ooit.

Soms krijgt hij zijn veters niet los. Doordat hij zijn nagels bijt, heeft hij niks meer om mee te peuteren, dus moeilijke veter-knopen zijn De Vijand. Dan staat hij ineens mopperend naast me en vraagt:

‘Móeeesjuhhh… kun je me hélpen… ik krijg mijn veters niet los.’

Dan knapt mijn hart en draait mijn buik om. Omdat de stem van een grote woeste houthakker de hulpeloosheid van mijn slungelige tienerzoon zo vreemd verpakt. Als een vertraagde echo uit een ver verleden, toen ik nog dagelijks zijn veters strikte.

Omdat we op vakantie naar Noorwegen gingen, maakte Sven een playlist met liedjes.

‘Luister moesje,’ zei hij. ‘Luister wat ik heb voor die lijers…’ en hij liet me de liefste lullaby-liedjes voor onderweg horen, verzameld voor zijn zusjes. Zachte pling-plong windgong-tonen die de meisjes mee zouden voeren naar dromenland, als het vertrek te vroeg was of de reis te lang. Zijn zusjes zijn bijna negen en gaan al naar groep vijf. Toen Sven zelf ooit naar groep vijf ging, vond ik hem een Reus en mijn Super Grote Zoon. Ik denk niet dat ik toen nog slaapliedjes voor onderweg had. Maar Sven is net zo gevoelig voor uit de kluiten gewassen pups als ik.

Lange reis

‘Hoe doe je dat?’ vroeg ik ooit aan mijn moeder, ‘hoe rijd je naar zuid Frankrijk met kleine kinderen?’

En ze zei dat het vroeger makkelijker was, dat er geen kinderzitjes waren en dat een auto vol mensen en knapzakken veel plekjes en holletjes kent waar een kind zich kan oprollen.

Ze had gelijk. Zodra de autostoeltjes de autodeur uitgingen, rolden de kinderen zich, met gordel en al, in en om elkaar als een stel pups in een mandje.

Ik rol mezelf ook nog steeds graag op als we reizen, en als we dan met zijn allen tegen elkaar aan liggen te ronken, tussen chipskruimels, snoeppapiertjes, rugtassen, rondslingerende flesjes prik en uitgetrokken schoenen, in die kenmerkende tien-uur-met-zijn-allen-in-één-auto-lucht, ben ik soms zomaar ineens hartstikke blij.

Want ik hou van pups. Vooral als ze een pling-plong playlist hebben en de baard in de keel.

Meer lezen

Zo overleef je de autoreis naar je vakantiebestemming

Muziek maken met je gezin

Op reis met je zelfgemaakte knuffels

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Veranderkracht in coronatijd

Veranderkracht in coronatijd

Een mens gaat eigenlijk vrij slecht op verandering. Groot en klein. Zo hadden wij een poos de deur van de inbouwkoelkast niet vastzitten aan het buitendeurtje. We moesten steeds twee deuren openen voor een simpele handeling. Op een goede dag klaarden we deze klus....

Van bewegen leer je meer

Van bewegen leer je meer

Jaren geleden liep ik stage in het speciaal onderwijs. De kleuterjuf aldaar vertelde dat zij de kinderen de eerste weken van het schooljaar zitles gaf. Wat betekende dat de kinderen moesten leren om stil in de kring te kunnen zitten. Veel vierjarigen bleken dat (nog)...

Hoe leert je baby praten?

Hoe leert je baby praten?

Hoera! Je kind zegt zijn eerste woordje! De brabbelfase is voorbij. Wat kun je trots zijn als je dreumes ´papa´ of ´mama´ zegt. Een belangrijke mijlpaal is bereikt. In dit artikel zal ik vertellen hoe de taalontwikkeling verloopt bij kinderen tussen de 1 en 2,5 jaar....

Niks mis met poppenmoeders (j/m/x)!

Niks mis met poppenmoeders (j/m/x)!

In deze geëmancipeerde tijden kun je meisjes niet meer afschepen met een keukentje en een poppenhoek. Bouwen zullen ze, en boompje klimmen! Meisjes mogen steeds meer wild en woest. Ze hoeven niet meer vader-en-moedertje te spelen en poppenmoeder te zijn. Maar mógen ze...

Hoogbegaafde kinderen versnellen niet

Hoogbegaafde kinderen versnellen niet

Hoogbegaafde kinderen denken en leren sneller. Ze hebben een beter geheugen dan gemiddeld intelligente kinderen. Daarnaast kunnen ze onder andere heel goed de bestaande kennis met nieuwe kennis combineren en originele oplossingen bedenken. Een hoogbegaafde leerling...

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Stel:  je bent een kind en je hebt dyslexie. Iedereen om jou heen helpt jou om het makkelijker voor je te maken. Op school ondersteunen ze je door het geven van extra uitleg, je volgt een dyslexie-begeleidingstraject (elke week 50 minuten lezen met een dyslexiecoach)...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0