Column: Schuldgevoel van een werkende moeder

door Miranda Huibers

Ik ben gelukkig. Maar écht. Het moest even duren, een jaartje of 2,5, maar dan heb je ook wat. De herinneringen zijn niet langer pijnlijk, maar mooi. Het gemis is niet langer rauw, maar eerder melancholisch en het besef dat ik dit heus alleen kan is eindelijk geland. Er is een last van me afgevallen. Daarmee gaat samen dat er ook weer normale werkdagen zijn, want ik kan me gewoon weer concentreren.

Knagend schuldgevoel

En dan komt dat knagende schuldgevoel van de werkende moeder ineens aanzetten. Want van 3 of 4 dagen werken in de week zou ik niet wakker liggen als Alex er nog was. Maar nu ik alleen ben zorgt dat ervoor dat de peuter dus ook 3 of 4 dagen per week opvang nodig heeft. Dat ik hem 3 of 4 dagen per week ’s ochtends wegbreng en dat we dus ook maar 3 of 4 dagen per week samen hebben. Maar dat zijn er al gauw minder, want ik werk ook wel eens ’s avonds en dan gaat hij uit logeren en is de ochtend samen ook weg.

Kortom: Het is een heel geregel. Er komen soms dagen bij en er worden soms dingen verschoven waardoor de vaste opvangdagen wel blijven staan, maar mijn werkdagen daar niet meer mee overeenkomen. Ik vraag me regelmatig af of ik hem niet tekort doe, of ik hem niet teveel heen en weer sleep tussen huizen en bedjes. Want natuurlijk doe ik dit niet alleen. Dat zou onmogelijk zijn. Er zijn opa’s, oma’s en er is een kinderopvang. Maar het zijn continu overwegingen en twijfels. Kan ik wel een dag extra werken? En kan ik wel die avond naar die verjaardag? Kan ik vandaag nog even op de koffie bij die ene vriendin of moet ik hem even de volle aandacht geven? Doe ik hem niet tekort? De ene keer vind ik dat het kan en de andere keer blijf ik thuis bij hem. Want het is m’n kind en ik ben de enige ouder die hij heeft.

Trots op ons

Dat is gewoon het feit waar ik het mee moet doen. Dat dat niet makkelijk is hoef ik vast niet uit te leggen. In een ideale wereld zou ik meer tijd doorbrengen met de peuter. Het zorgt ervoor dat ik heel bewust leef en heel bewust tijd met hem doorbreng. Ik ben verschrikkelijk trots op hem, maar ook op mezelf en vooral op ons samen. Want ik kan niet anders zeggen dan dat het goed gaat en dat hij gewoon een blij mannetje is, met alle peuterkuren die erbij horen. Soms sta ik met m’n handen in het haar en de helft van de tijd heb ik gewoon geen zin om dit alleen te doen. Maar we doen het toch maar. Dan maar met z’n tweeën in plaats van met z’n drieën.

Lees ook Ik had je nog zoveel willen zeggen, Een boom vol herinneringen.

Rouw bij kinderen

Waarom je niet in discussie hoeft met je peuter

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Hoera voor hormonen!

Hoera voor hormonen!

Ik ben er wel een beetje klaar mee dat we hormonen afdoen als iets waar je maar last van hebt. Natuurlijk, als je menstrueert, zwanger bent, ontzwangert, borstvoeding geeft, voel je je anders dan op andere moment. Maar er zit zo'n toffe kant aan! Dat mogen we wat mij...

Waarom yoga geknipt is voor moeders

Waarom yoga geknipt is voor moeders

Zonder yoga word ik gek. Nee echt. Ik heb het al vaak gedacht, en zelfs mijn lief stuurt me al sinds lang naar mijn yogales, juist op de dagen dat ik vind dat er ab-so-luut geen tijd voor is. Blijkbaar is het voor mijn gezin ook belangrijk dat ik naar yoga blijf gaan....

Moederschap: ode aan de rommel

Moederschap: ode aan de rommel

Een baby én je huis én jezelf op orde? Vergeet het maar. Hoeft ook niet! Omarm je nieuwe imperfecte zelf. Je bent zo al goed genoeg. Rommel is onbelangrijk ‘Sinds ik moeder ben, kom ik nooit meer aan stofzuigen toe!’ Met een treurig gezicht zat mijn buurvrouw aan mijn...

Nieuw thuis: je baby maakt een gezin van jullie

Nieuw thuis: je baby maakt een gezin van jullie

Als stel breng je ieder je tradities mee uit je gezin van herkomst. Eenmaal zwanger sta je op het punt om een nieuwe gezinscultuur te creëren. Hopelijk smelt het leuk samen, maar het kan ook flink botsen. Goed nieuws: de botsingen ontstaan niet doordat je slechte...

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Dat bevallen niet altijd gaat zoals je voor ogen hebt, ervaarde Kiindmaker Drees bij de geboorte van haar vierde kind. ‘In plaats van een serene, krachtige badbevalling met het hele gezin erbij, werd ik in het ziekenhuis ingeleid. Ik beviel krampachtig, onder dreiging...

Nina Pierson: zo zorg je voor jezelf in je zwangerschap

Nina Pierson: zo zorg je voor jezelf in je zwangerschap

Voor jezelf zorgen klinkt hartstikke logisch (en dat is het ook), maar gaat in de praktijk helemaal niet vanzelf. Dat heeft ook te maken met waar wij als vrouw vandaan komen. Zo zegt Nina Pierson, cool mens en auteur van Mama’en:...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0