Column: Sorry

door Gastauteur

“Kijk eens, dat heeft hij meegenomen.” Ik zie aan de vaderblik in zijn ogen dat hij niet blij is met deze vondst in zoonliefs zakken. Een stuk groene klei en een tiental kraaltjes.
“Dat gaat hij dan maandag terugbrengen.” Ik word niet boos om deze actie van zoonlief. De wereld zit voor een kleuter vol verleidingen en ik kan me deze verleiding voor zoonlief goed voorstellen.
Niet veel later verschijnt zoonlief voor me.


“Wat had je meegenomen?” Een sip gezichtje staart me aan, een antwoord blijft uit. “Dat moet je maandag dan maar even teruggeven aan de juf. Dan doen we er een ‘sorry’-kaart bij.” Dikke tranen rollen over de wangen van mijn kleuter.
“Ik wist niet dat het niet mocht”, probeert zoonlief nog.
“Maar je weet toch dat het van de juf is?” Hij knikt met zijn hoofd. Verse tranen volgen. “Ben je verdrietig?”


Met lichte tegenzin maakt zoonlief een kaart

“Ja omdat ik het meegenomen heb.”
“Dat snap ik. Mama heeft dat toen ze zo klein was als jij ook wel eens gedaan, omdat ik iets zo mooi vond. Ik heb het toen ook weer teruggebracht. We maken dit weekend wel een mooie kaart voor de juf, dan kun je het maandag met kaart teruggeven.” Zoonlief snikt en knikt met zijn hoofd. “Dan schrijven we erop dat je probeert om het niet meer te doen en dat je het hebt gedaan omdat je het zo mooi vond.”
“Nee, omdat ik het zo leuk vond.”

Met lichte tegenzin maakt zoonlief een kaart. Door de stempels en stickers krijgt hij er gaandeweg meer lol in. Ik vind het belangrijk dat hij er plezier in heeft want ik merk aan alles dat hij een drempel over moet.

Mijn moeder brengt onze kleuter naar school. Ze is zo lief om ervoor te zorgen dat ze als eerste naar binnen kunnen en zo kan alles buiten de andere kinderen om aan de juf gegeven worden.
‘s Avonds brengt mijn moeder verslag uit. Zoonlief wilde van de spanning niet eten. De juf reageerde ontzettend lief. En zoonlief ging na zijn goede daad weer vrolijk spelen. Een last was van hem afgevallen.
En ik? Ik ben reuze trots op onze 4-jarige. Hij heeft me op de sorrykaart laten schrijven ‘ik zal het nooit meer doen’ en ik geloof hem!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Driftige peuter? Doe even niets

Driftige peuter? Doe even niets

Daar sta ik dan op een drukke weg met de autodeur open. Mijn krijsende zoontje van twee jaar dubbel te vouwen in zijn autostoeltje. Zijn hele lijf strekt hij uit. Zo krijg ik de gordel niet vast en ik moet door naar een volgende afspraak. 'Als je nou toch eens mee zou...

Column: Knutselkind

Column: Knutselkind

Ik had gehoopt op een knutselkind. Zo’n joch dat met permanente verfvlekken onder zijn nagels en eeuwige restjes lijm in zijn haren een spoor van aandoenlijke kunstwerken achter zou laten. Hele dagen aan de keukentafel, hij met een doos vol waskrijt en honderd...

Column: Het is zo’n dag

Column: Het is zo’n dag

Het is zo'n dag. Niets gaat vanzelf. Sterker nog: het voelt alsof ik de hele dag tegen de stroom in loop. Het begon al met die nacht. De nacht waarin de oudste dochter haar beertje even niet kon vinden, mijn zoontje een plas in zijn bed deed en de jongste dochter een...

Cadeau-inspiratie voor de feestdagen

Cadeau-inspiratie voor de feestdagen

Het is voor velen van ons best een opgave ieder jaar. Want wat geef je jouw schatten van kinderen die stiekem al zoveel hebben? Je wil graag dat ze er wat aan hebben, dat het aanzet en inspireert tot eindeloos durend spelen en je wil misschien ook graag dat het...

Column: Geen papa en mama meer

Column: Geen papa en mama meer

Het fulltime werken vergt zijn tol. Kindlief heeft een nieuwe manier gevonden om op het schuldgevoel van vader en moeder in te spelen. Als we hem alvast vooruit naar de woonkamer sturen om hem kort daarna, na bijvoorbeeld het uitruimen van de vaatwasser, te volgen,...

Te veilig gehecht? Dat kan niet!

Te veilig gehecht? Dat kan niet!

In de evolutie is hechting, de band tussen ouders en hun kinderen, een heel oud systeem. En hoe ouder een systeem, hoe belangrijker voor het bestaan als soort. Een mensenbaby wordt zo prematuur geboren dat hij nog jarenlange zorg van zijn ouders nodig heeft om te...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0