Column: Tijd voor jezelf – hoe dan?

door Nelleke Bos

Het begon de eerste weken na de bevalling. Hoe sterk ik ook had verlangd naar het moederschap – en oh, wat heerlijk magisch prachtig was het om nu echt moeder te zijn! -, zo ingewikkeld vond ik ook meteen dat die baby de hele tijd bij me was.

Met de hele tijd bedoel ik: de. hele. tijd. Na een paar weken kwam mijn doula nog eens op bezoek en stelde me gerust: ‘In het begin kun je je baby een paar minuutjes tevreden los van jou laten liggen, misschien net lang genoeg om naar de wc te gaan of te douchen, als je geluk hebt. De tijd zal vanzelf een beetje langer worden. Het is vermoeiend, maar volkomen natuurlijk.’ 

De baby is geprogrammeerd om mijn lijf te voelen, en zich daarmee veilig te weten. Met die kennis kon ik er iets beter tegen dat ik niet langer 1 persoon was, maar 1-plus-1-minimensje. 

There is no such thing as a baby, there is always a baby and someone

~ Winnicott

De dagen dat ik in mijn eentje thuis was met de baby, vielen me zwaar. Als er lief bezoek was, of andere gezinsleden, werd alles een stuk lichter. Dan was het ineens prima om urenlang een beetje rond te hangen met een baby aan of op me.

Tijd voor jezelf, wat is dat?

Na verloop van tijd waren er veel momenten van berusting, overgave en ook frustratie. Zo was ik gewend, al jaren lang, om elke ochtend te starten met een zonnegroet en meer van dat soort yoga-moves. Ik geloof dat het maar liefst twee jaar moederschap kostte om die eigen ruimte weer te claimen.

Ik speel ukelele als mijn kind moet poepen

Een paar trucjes had ik inmiddels wel geleerd: liever douchen mét mijn baby dan niet douchen. Liever yoga mét mijn baby dan geen yoga.

De echte ruimte voor mezelf kwam eigenlijk pas toen ik geen borstvoeding meer gaf – en dat is een goed bewaard geheim, want als echte borstvoedingsfan praat ik liever over de voordelen van borstvoeding dan de nadelen. Sinds mijn borsten weer van mij zijn, kan de rest van mij ook weer vaker los van mijn kind functioneren.

Lekker lezen: Op zoek naar het verloren geluk, Relax mama.

Eigen-tijd-tips

Hoe vind je nu tijd voor jezelf terug, die voor het moederschap zo vanzelfsprekend was? Mijn persoonlijke top drie van tips is als volgt:

  • grijp het moment
  • combineer
  • heb geduld

Grijp het moment als je het herkent. Zoet spelende kinderen? Ik duik in mijn krant/dagboek/op mijn yogamat. Elke minuut is meegenomen.

Combineer: heel vaak is het niet of-of maar en-en in het ouderschap. We leven in een cultuur waarin de behoeftes van het kind centraal staan, maar we kunnen onszelf als ouders niet opbranden ten behoeve van de kinderen. Wij mogen zelf ook opladen. Stel je voor, straks geven we aan onze kinderen een totaal verkeerd voorbeeld mee: dat van uitgeputte leeggelopen ouders. Dat gaan zij op hun beurt weer compenseren als ze later groot zijn. Balans is het toverwoord. Die balans kun je nog een beetje sneller vinden als je er samen naar zoekt. Zoals in de online groepen van Powermama, waar iedereen precies snapt wat je bedoelt.

Dus nu speel ik ukelele (mijn nieuwe hobby) terwijl de kinderen treinbanen of duplo-paradijsjes bouwen. Ik speel ook ukelele als de jongste moet poepen, zodat ik me niet zo dienstbaar en wachtend voel. Ik doe mijn yoga binnen naast de treinbaan of buiten, in het gras naast de zandbak. 

En tot slot: heb geduld. Over een paar jaar willen mijn kinderen niet eens meer met me spelen, zal het huis stil en leeg zijn, en verlang ik terug naar de tijd dat ze aan mij geplakt zaten. Wedden?

Lekker lezen: Op zoek naar het verloren geluk, Relax mama.

Met humor in de opvoeding kom je verder

Taakjes? Een kind kan zeker de was doen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Nieuws: Weer een reden waarom straffen een slecht idee is

Nieuws: Weer een reden waarom straffen een slecht idee is

Uit een onderzoek waarin honderd kinderen tien jaar lang werden gevolgd blijkt dat kinderen met stress, op latere leeftijd risico's slecht inschatten en niet goed leren van hun fouten. Zo blijkt maar weer dat het knuffelbeleid dat sommige (jeugd)zorginstellingen in...

Column: Behoeden voor gevaar of zelf laten ontdekken?

Column: Behoeden voor gevaar of zelf laten ontdekken?

Mijn buik en hart schieten in een kramp, wanneer mijn driejarige dochter op haar loopfiets richting een steile heuvel crost. Haar blonde piekhaartjes wapperen door de wind, haar hemelsblauwe ogen staan wijd open en haar tongetje steekt een beetje uit. Ze is gefocust...

4 dingen om op te letten bij de keuze voor opvang

4 dingen om op te letten bij de keuze voor opvang

Als je kinderopvang gaat kiezen, krijg je te maken met een hele reeks aan opties. Wij zetten ze op een rijtje, vanuit het perspectief van veilige hechting voor een kind. Hoe kun je met je keuze voor opvang omgaan als je let op de meest gunstige omstandigheden voor de...

Consequent zijn hoeft niet (wees liever betrouwbaar)

Consequent zijn hoeft niet (wees liever betrouwbaar)

Consequent zijn! We proberen het allemaal wel. Het advies om kinderen met duidelijkheid en consequente regels op te voeden is overal. Logisch, want het klinkt ook zo fijn: je hanteert een set regels en houdt je eraan. Zo weet een kind waar die aan toe is en heb je het...

Lekker bewegen in een speelomgeving a la Pikler!

Lekker bewegen in een speelomgeving a la Pikler!

Ik kijk naar Runa van ongeveer anderhalf jaar oud. Ze speelt in SpeelRuimte, waar ik kom met mijn zoontje. Runa houdt zich vast aan de grote houten kubus waar je doorheen kunt kruipen. Gonny Tromp, pedagoge bij SpeelRuimte, legt uit dat het voor kleine kinderen een...

Oeps, m’n kind kan een lucifer afstrijken

Oeps, m’n kind kan een lucifer afstrijken

Laatst leerde mijn kleuter een lucifer afstrijken. En het lukte. Na een heerlijk moment van trots voelde ik ineens ook angst. Wat heb ik gedaan? Mijn kind kan nu vuur maken, help! Is hij nu een wandelend gevaar voor zichzelf en zijn omgeving? Waarom heb ik hem...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0