Column: trouwen met mama tussen het wasgoed

door Marjolein Vos

Het was een ijzige wintermiddag zo eind februari. De grijze handdoek die ’s ochtends nat buiten was opgehangen was inmiddels zo hard als een plank. De eendjes Karel en Evert stonden klappersnavelend voor de deur te bedelen om graantjes. Een gure wind waaide door de kale bomen. Verlangend naar de lente sta ik de natuur om ons huisje gade te slaan.

Ook fijn leesvoer: Liefdevolle begrenzing, Unconditional parenting, The continuüm concept.  

Eindeloos spelen

Mijn aandacht valt ineens naar binnen wanneer ik de houten regenboog op de grond hoor kletteren. Kleine Zora is bezig met haar routine en gooit alles van de vensterbank, zodat zij daar met haar luierbips kan gaan zitten en haar voeten op de verwarming kan roosteren. De grond ligt bezaaid met verkleedkleren, dekens, knuffels, poppen en diertjes. Het zijn de restanten van het optreden ‘Zonder einde’ dat Ronja en Thura net gaven. Inmiddels zitten ze te kleuren, terwijl de winterse zon door het raam onze woonkamer binnenvalt. Layla is aan het schommelen op het paard. Een zeldzaam vredig tafereel.

Eindeloze was

Terwijl ik de was (ook zonder einde) aan het opvouwen ben geniet ik van de meisjes, die op de enkele vierkante meters die ze tot hun beschikking hebben zo heerlijk bezig zijn. De broeken en truien van zes verschillende mensen probeer ik te sorteren. De sokken bewaar ik voor het laatst en dat bewaren is eigenlijk ook iets zonder einde. Sokken vouwen in gelijke paren, dat doe ik pas wanneer ik tijd over heb.

Zora’s voeten zijn opgewarmd en ik zie aan haar ogen dat het tijd is om weer op verkenning te gaan. Mijn allerliefst kleinste vierde meisje, mijn engeltje, mijn dropje, mijn snoeziewoezie heeft van mijn oudste dochter Ronja een medaille gekregen met ‘B-diploma’ er op geplakt. Zora heeft de afgelopen maanden goed opgelet hoe die andere drie zich gedragen en volgens Ronja was de tijd rijp om haar ‘B(oeven)-diploma’ door te geven aan de jongste telg.

Eindeloze liefde

En deze boevige jongste telg is zo te zien op weg naar de bank waar ik inmiddels 12 verschillende stapeltjes gesorteerde was heb liggen. Ik zie de bui al hangen. Al mijn werk voor niks! Ik adem diep in en wil mijn mond openen om Zora te waarschuwen, wanneer er opeens een blond koppie op mijn schoot springt. Twee grote heldere sprankelende ogen kijken me aan. Daaronder een loopneus en een hele grote glimlach. Hoe ze het doet weet ik niet, maar ik vergeet alles wat er om mij heen gebeurt en kan alleen nog maar liefdevol terug staren naar de blauwe betoverde ogen.

‘Mama?’
‘Ja lieverd?’
‘Wil je met me touwen?’
‘Schatje toch, vraag je nu of ik met je wil trouwen?!’ Mijn drie-jarige knikt vol overtuiging.
‘Ja natuurlijk, wil ik met je trouwen, graag zelfs! Nu?’
‘Hihihi!’
‘Dan moeten we wel iets tegen elkaar zeggen. Bijvoorbeeld: ‘Lieve Layla, ik houd van jou.’
‘Ik hou van jou,’ antwoord mijn aanstaand bruidje.
‘En als we een keertje ruzie maken of elkaar even niet lief vinden, dan beloof ik jou dat we altijd weer vriendjes zullen worden. Is dat een goed idee?’

Layla knikt en kijkt mij nog steeds aan met die grote blauwe stralende ogen. Ze springt van mijn schoot en rent richting haar zussen, maar struikelt onderweg over de broeken en truien die mijn kleinste boef tijdens de trouwerij als rozenblaadjes door de kamer verspreid heeft. Volmaakt tevreden adem ik diep in en weer uit om mij weer op de was zonder einde te richten.

Marjolein Vos verzorgt workshops en Kiindretraites voor zwangeren en moeders.

Ook fijn leesvoer: Liefdevolle begrenzing, Unconditional parenting, The continuüm concept.  

Verbeter de wereld, luister naar de kinderen

6 tips voor zindelijk worden

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De mooie kanten van Down

De mooie kanten van Down

Over de risico’s van het Downsyndroom hoor je genoeg. Maar een kind met Down is en blijft vooral een kind om van te houden - met iets extra’s. Echte aanrader: De upside van Down Anders? We bezochten het gezin van Linda en Boy, die twee dochters hebben. (In de nieuwe...

Kinderen leren vanzelf wel

Kinderen leren vanzelf wel

Kinderen leren van nature. Wat kunnen wij als ouders doen om onze kinderen zo min mogelijk te hinderen in hun eigen weg? Drees ontdekt 4 manieren om onze kinderen zo veel mogelijk eigen speelruimte (in de brede zin van het woord) te geven. Ze schrijft er uitgebreid...

Nieuws: Weer een reden waarom straffen een slecht idee is

Nieuws: Weer een reden waarom straffen een slecht idee is

Uit een onderzoek waarin honderd kinderen tien jaar lang werden gevolgd blijkt dat kinderen met stress, op latere leeftijd risico's slecht inschatten en niet goed leren van hun fouten. Zo blijkt maar weer dat het knuffelbeleid dat sommige (jeugd)zorginstellingen in...

‘Niet huilen, het is niet erg’: Over huilen en zelfvertrouwen

‘Niet huilen, het is niet erg’: Over huilen en zelfvertrouwen

Als je kind huilt, dan is de eerste ingeving vaak om hem of haar er vanaf te helpen. Huilen is voor velen een lastige emotie. Opvallend is dat onze eerste neiging is om het huilen te laten stoppen. ZSM. Want; als de tranen weg zijn, is het verdriet over. Toch?...

Consequent zijn hoeft niet (wees liever betrouwbaar)

Consequent zijn hoeft niet (wees liever betrouwbaar)

Consequent zijn! We proberen het allemaal wel. Het advies om kinderen met duidelijkheid en consequente regels op te voeden is overal. Logisch, want het klinkt ook zo fijn: je hanteert een set regels en houdt je eraan. Zo weet een kind waar die aan toe is en heb je het...

De uitdaging van op een kluitje leven: omgaan met overprikkeling

De uitdaging van op een kluitje leven: omgaan met overprikkeling

Nu jullie de hele dag op een kluitje leven, kan de bom wat eerder barsten. Het helpt mij enorm om te zien dat het bijna nooit gaat om het voorval zelf, maar dat jij of je huisgenoot overprikkeld is. En het loont enorm om dát aan te zien komen. Ik schreef eerder over...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0