Column: trouwen met mama tussen het wasgoed

door Marjolein Vos

Het was een ijzige wintermiddag zo eind februari. De grijze handdoek die ’s ochtends nat buiten was opgehangen was inmiddels zo hard als een plank. De eendjes Karel en Evert stonden klappersnavelend voor de deur te bedelen om graantjes. Een gure wind waaide door de kale bomen. Verlangend naar de lente sta ik de natuur om ons huisje gade te slaan.

Ook fijn leesvoer: Liefdevolle begrenzing, Unconditional parenting, The continuüm concept.  

Eindeloos spelen

Mijn aandacht valt ineens naar binnen wanneer ik de houten regenboog op de grond hoor kletteren. Kleine Zora is bezig met haar routine en gooit alles van de vensterbank, zodat zij daar met haar luierbips kan gaan zitten en haar voeten op de verwarming kan roosteren. De grond ligt bezaaid met verkleedkleren, dekens, knuffels, poppen en diertjes. Het zijn de restanten van het optreden ‘Zonder einde’ dat Ronja en Thura net gaven. Inmiddels zitten ze te kleuren, terwijl de winterse zon door het raam onze woonkamer binnenvalt. Layla is aan het schommelen op het paard. Een zeldzaam vredig tafereel.

Eindeloze was

Terwijl ik de was (ook zonder einde) aan het opvouwen ben geniet ik van de meisjes, die op de enkele vierkante meters die ze tot hun beschikking hebben zo heerlijk bezig zijn. De broeken en truien van zes verschillende mensen probeer ik te sorteren. De sokken bewaar ik voor het laatst en dat bewaren is eigenlijk ook iets zonder einde. Sokken vouwen in gelijke paren, dat doe ik pas wanneer ik tijd over heb.

Zora’s voeten zijn opgewarmd en ik zie aan haar ogen dat het tijd is om weer op verkenning te gaan. Mijn allerliefst kleinste vierde meisje, mijn engeltje, mijn dropje, mijn snoeziewoezie heeft van mijn oudste dochter Ronja een medaille gekregen met ‘B-diploma’ er op geplakt. Zora heeft de afgelopen maanden goed opgelet hoe die andere drie zich gedragen en volgens Ronja was de tijd rijp om haar ‘B(oeven)-diploma’ door te geven aan de jongste telg.

Eindeloze liefde

En deze boevige jongste telg is zo te zien op weg naar de bank waar ik inmiddels 12 verschillende stapeltjes gesorteerde was heb liggen. Ik zie de bui al hangen. Al mijn werk voor niks! Ik adem diep in en wil mijn mond openen om Zora te waarschuwen, wanneer er opeens een blond koppie op mijn schoot springt. Twee grote heldere sprankelende ogen kijken me aan. Daaronder een loopneus en een hele grote glimlach. Hoe ze het doet weet ik niet, maar ik vergeet alles wat er om mij heen gebeurt en kan alleen nog maar liefdevol terug staren naar de blauwe betoverde ogen.

‘Mama?’
‘Ja lieverd?’
‘Wil je met me touwen?’
‘Schatje toch, vraag je nu of ik met je wil trouwen?!’ Mijn drie-jarige knikt vol overtuiging.
‘Ja natuurlijk, wil ik met je trouwen, graag zelfs! Nu?’
‘Hihihi!’
‘Dan moeten we wel iets tegen elkaar zeggen. Bijvoorbeeld: ‘Lieve Layla, ik houd van jou.’
‘Ik hou van jou,’ antwoord mijn aanstaand bruidje.
‘En als we een keertje ruzie maken of elkaar even niet lief vinden, dan beloof ik jou dat we altijd weer vriendjes zullen worden. Is dat een goed idee?’

Layla knikt en kijkt mij nog steeds aan met die grote blauwe stralende ogen. Ze springt van mijn schoot en rent richting haar zussen, maar struikelt onderweg over de broeken en truien die mijn kleinste boef tijdens de trouwerij als rozenblaadjes door de kamer verspreid heeft. Volmaakt tevreden adem ik diep in en weer uit om mij weer op de was zonder einde te richten.

Marjolein Vos verzorgt workshops en Kiindretraites voor zwangeren en moeders.

Ook fijn leesvoer: Liefdevolle begrenzing, Unconditional parenting, The continuüm concept.  

Verbeter de wereld, luister naar de kinderen

6 tips voor zindelijk worden

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bang voor pesten: Help, mijn kind is ‘raar’

Bang voor pesten: Help, mijn kind is ‘raar’

Als ouder wil je het liefst dat je kind er 'gewoon bij hoort', dat het vriendjes en vriendinnetjes heeft, en vooral: niet gepest wordt. Maar wat kun je doen? Wat is raar? Er zijn ontzettend veel manieren waarop een kind in de klas of buurt “raar” gevonden wordt: als...

Waarom jouw kind thuis dwars is (en dat klopt)

Waarom jouw kind thuis dwars is (en dat klopt)

Op school of de opvang wordt je kind geroemd om zijn stoerheid, of om hoe gemakkelijk hij meedraait. Thuis heb je een weerbarstige dwarsligger of is jouw troost aan de orde van de dag. Het lijkt thuis een heel ander kind. Raar? Niet raar! Pedagoog Eva Bronsveld aan...

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Stel:  je bent een kind en je hebt dyslexie. Iedereen om jou heen helpt jou om het makkelijker voor je te maken. Op school ondersteunen ze je door het geven van extra uitleg, je volgt een dyslexie-begeleidingstraject (elke week 50 minuten lezen met een dyslexiecoach)...

Hoogbegaafde kinderen versnellen niet

Hoogbegaafde kinderen versnellen niet

Hoogbegaafde kinderen denken en leren sneller. Ze hebben een beter geheugen dan gemiddeld intelligente kinderen. Daarnaast kunnen ze onder andere heel goed de bestaande kennis met nieuwe kennis combineren en originele oplossingen bedenken. Een hoogbegaafde leerling...

Tweetalig opvoeden, hoe werkt dat?

Tweetalig opvoeden, hoe werkt dat?

“Vang de snow!”, zegt Alexander. Alexander komt uit Engeland. Hij kan de dingen grappig zeggen. Maar daar moet je niet om lachen, je moet hem leren hoe het wel moet. “Sneeuw”, zegt Robin. “Sneeuw”, zegt Alexander. “Vang de sneeuw.”   Sjoerd Kuyper maakt in ‘Robin...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0