Column: Vijf capibara’s in een groen t-shirt

door Anita Borst

We waren de stad in geweest en stonden op de metro te wachten toen ik aangesproken werd door een Schotse man. Of hij op het goede perron stond voor de metro naar het centraal station. Dat stond hij. Mijn zoon hoorde ons Engels praten en besloot ook een duit in het zakje te doen. “One, two, three, four…” Toen hij bij twenty was, wist hij niet meer hoe het verder moest. Ondertussen was de Schotse man bijna omgevallen van verbazing. “How old is he?” Ik vertaalde het voor mijn zoon, en hij antwoordde: “Three!” Met drie vingers in de lucht, voor alle duidelijkheid.

Tja, tellen heeft nu eenmaal zijn interesse. En vreemde talen ook. Dus als wij drie keer een tekenfilmpje kijken waarin in het Engels geteld wordt, dan kan hij het daarna zelf. En vervolgens vraagt hij aan zijn tante hoe het in het Spaans moet. En de ijscoman leert het hem in het Italiaans. De moeder van zijn pleegzusje spreekt Duits, en de eigenares van de snackbar Chinees. En ons jochie maar tellen.

Zijn obsessie voor vreemde talen is inmiddels overgeslagen naar kleuren, kledingstukken en dieren. Steeds vaker moet ik google translate erbij pakken om op te zoeken hoe bijvoorbeeld een capibara in het Italiaans heet, of een t-shirt in het Spaans. En meneer vindt het onbegrijpelijk dat ik geen Chinees spreek.


Voorlopig lukt het nog om onze geheimen in het Engels te bewaren

Vroeger, toen ik klein was, schakelden mijn ouders wel eens over op het Engels als ze eens iets moesten bespreken wat niet voor mijn oren bestemd was. Wij doen het soms ook. Hoe graag ik mijn kinderen ook betrek bij alle facetten van het leven, sommige dingen houden mijn man en ik liever even onder ons, en die dingen kunnen niet altijd wachten tot de kleintjes op bed liggen. Nou zijn het meestal geen praatjes over vijf capibara’s in een groen t-shirt, dus voorlopig lukt het nog wel even om onze geheimen in het Engels te bewaren. Maar ik voorzie dat onze geheimtaal nog voor het einde van de basisschool volledig ontraadseld zal zijn.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ontzettend cool om te zien hoe leergierig die jongen is en hoe makkelijk hij de dingen oppikt. Hij is een wandelend pleidooi voor kind-gestuurd onderwijs. Maar ik vrees dat hij al vóór de brugklas talen spreekt die ik met mijn oude brein onmogelijk nog bij kan leren.

Gelukkig duurt het nog een paar jaar voor we daar zijn. En tot die tijd geniet ik stilletjes van zo’n hoogstverbaasde Schotse toerist die er maar niet over uit kan dat een jochie van drie al in een vreemde taal tot twintig kan tellen. En ik vertel er natuurlijk niet bij dat hij dat van Dora The Explorer heeft geleerd. Laat hem maar lekker denken dat mijn zoon het slimste jongetje van Nederland is, en dat ik de allerbeste, meest educatieve moeder ben. Heeft hij ook weer een mooi verhaal voor thuis.

Het is il capibara trouwens. En la camiseta.

Column: Likjes en kleffe kusjes

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Stel:  je bent een kind en je hebt dyslexie. Iedereen om jou heen helpt jou om het makkelijker voor je te maken. Op school ondersteunen ze je door het geven van extra uitleg, je volgt een dyslexie-begeleidingstraject (elke week 50 minuten lezen met een dyslexiecoach)...

De uitdaging van op een kluitje leven: omgaan met overprikkeling

De uitdaging van op een kluitje leven: omgaan met overprikkeling

Nu jullie de hele dag op een kluitje leven, kan de bom wat eerder barsten. Het helpt mij enorm om te zien dat het bijna nooit gaat om het voorval zelf, maar dat jij of je huisgenoot overprikkeld is. En het loont enorm om dát aan te zien komen. Ik schreef eerder over...

Montessori-inspiratie voor thuis

Montessori-inspiratie voor thuis

De visie van Montessori gaat verder dan alleen onderwijs. Ook thuis kun je jouw kind veel aanbieden in montessori-stijl. We nemen een kijkje in het gezin van Nouska. Zij geeft haar kinderen zoveel mogelijk aansluiting bij hun ontwikkeling van elk moment. Hoe werkt...

Een echte feminist pakt haar vrijheid

Een echte feminist pakt haar vrijheid

Ik ben feminist, altijd geweest. Ik ben ook een moeder. Ik heb ambities en inmiddels een fulltime baan. Ook ben ik langvoedster geweest en stay-at-home-mom tot mijn kinderen naar school gingen en ik een andere invulling aan mijn dagen wilde geven. Allemaal bewuste...

Waarom je niet in discussie hoeft met je peuter

Waarom je niet in discussie hoeft met je peuter

Ken je dat? Je wil iets van je kind en voor je het weet beland je in een ellenlange discussie die, voordat je het door hebt, ontaardt in een mega driftbui. Terwijl je alleen maar wilde dat het speelgoedautootje opgeruimd werd. Discussies, hoe vermoeiend ook, zijn...

Blootsvoets: de beste kinderschoen? Geen schoen!

Blootsvoets: de beste kinderschoen? Geen schoen!

Was dat maar mogelijk. Al in 1992 pleitten twee Indiase orthopeden¹ voor het blootsvoets gaan en staan van kinderen, zeker tot hun zesde jaar. Iedere volwassene weet bovendien dat spieren sterker worden door ze te gebruiken. Gevoelsmatig weten we dan ook wel dat zodra...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0