Column: Voorbillen

door Sandii Zachte

Toen ik een dochter kreeg, werd ik opgezadeld met het ‘hoenoemenwedatdaar’-dilemma.

Jongens hebben een piemel. Niets mis mee. Als ze klein zijn heet het een piemel en wanneer ze volwassen zijn heet het een piemel. Het is goed woord. Keurig en niet kinderachtig.

Meisjes hebben een niet-piemel.

Eigenlijk zouden we dat het liefste zeggen. Sterker: het wórdt gezegd tegen kinderen: ‘Ja, jij hebt een piemel. Nee, Ayla niet.’ De meeste termen die er voor bedacht zijn omschrijven de boel een beetje. Meer niet. Wat zou daar achter zitten? Vinden we het dan zó erg om het bij de naam te noemen?
Het past misschien ook wel bij de kern van de zaak: een piemel kun je goed zien, maar meisjes zijn wat verborgener georganiseerd. Dus zoeken we naar woorden.

Moet het een beetje netjes? Frappant genoeg hebben die woorden bij mij nog de smerigste connotatie: Doos. Iets waar je iets in doet. Die associatie hoeft van mij nog niet.
Spleetje dan? Yuk.
Gleuf. Nog yukker.
En de ergste: voorbillen! Dat is het antwoord op alle schaamtes bij elkaar. Voorbillen.

Anderen zijn creatiever: ik ken een meisje met een tata. Niemand snapt wat ze bedoelt. Of een tum. Waarom? Poes, da’s pas verwarrend.

Daarom kiezen veel mensen voor ‘plasser’. Maar ook dat is geen benaming. Het is een omschrijving. Jongens hebben ook een plasser.

Het kan mij ook te plat. Kut of kutje is bezoedeld. Je zegt waar het op staat, maar je stuit ermee op weerzin bij anderen, en dat is voor je kind niet prettig.

Dus. Alle plussen en minnen afgewogen hebbende, gebruik ik het woord ‘vagina’. De officiële term die je als kind niet meer hoeft af te leren wanneer je ouder wordt. Hoewel, het zou eigenlijk vulva moeten zijn, als we het toch officieel aanpakken. Maar dat is misschien te medisch.

Of… is dat zo? Het is ook maar een woord. Vulva. Vulva. Vulva vulva vulva. Vanillevla, baklava, navel, vulva. Het klinkt eigenlijk best leuk. Voor kinderen gemakkelijk te leren. Kun je navel zeggen, dan kun je ook vulva zeggen. Vulva en piemel. Past bij elkaar.

Zullen we het zo afspreken?

(Voor-)leestip

Dan Höjer, Het vrolijke vaginaboekje
Dan Höjer, Het kleine piemelboek

Column: Lachen over seks

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Douchen

Column: Douchen

Zoonlief lijkt heel veel op zijn mama. Niet wat uiterlijk betreft. Althans, als ik alle anderen om me heen mag geloven, is zoonlief echt een kind van zijn vader. Daar heb ik totaal geen problemen mee. Uiteindelijk gaat het toch om de binnenkant. En laat zijn...

Autisme begeleiden met natuurlijk ouderschap

Autisme begeleiden met natuurlijk ouderschap

Autisme en natuurlijk ouderschap: het klinkt als een onlogische combinatie. Een kind met autisme vraagt om duidelijkheid, heel veel extra informatie geven die voor andere kinderen vanzelfsprekend is. Autisme begeleiden bestaat volgens de bestaande methodes, zoals Geef...

Column: Knutselkind

Column: Knutselkind

Ik had gehoopt op een knutselkind. Zo’n joch dat met permanente verfvlekken onder zijn nagels en eeuwige restjes lijm in zijn haren een spoor van aandoenlijke kunstwerken achter zou laten. Hele dagen aan de keukentafel, hij met een doos vol waskrijt en honderd...

Energiebalans: Met welke voeding geef jij je lijf energie?

Energiebalans: Met welke voeding geef jij je lijf energie?

Een aantal jaar geleden kwam ik erachter dat ik mijn eten in twee groepen kan indelen: in voeding die mij energie geeft en in voeding die mij energie kost. En dan heb ik het niet over calorieën. Met energiegevende voeding bedoel ik dat ik mij vol energie voel na het...

Meerdere kinderen naar bed brengen? Zo doe je dat

Meerdere kinderen naar bed brengen? Zo doe je dat

’Vertel eens, wat is jouw ultieme tip wanneer je meerdere kinderen naar bed brengt?’ vroegen we jullie op Facebook. Al snel stroomden de tips binnen en bleek maar weer eens dat geen kind en ouder hetzelfde is. Beste tip: samen slapen Een veelgehoorde tip was ‘samen...

Column: Van school ophalen in Laos

Column: Van school ophalen in Laos

Als ik mijn kinderen naar school breng loop ik altijd even met ze mee naar binnen. Tas neerzetten,  misschien nog een plas en zeker nog een dikke knuffel. Even acclimatiseren en samen kijken we in wat voor activiteit er vandaag ingevoegd dient te worden. Het is niet...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0