Column: Voorbillen

door Sandii Zachte

Toen ik een dochter kreeg, werd ik opgezadeld met het ‘hoenoemenwedatdaar’-dilemma.

Jongens hebben een piemel. Niets mis mee. Als ze klein zijn heet het een piemel en wanneer ze volwassen zijn heet het een piemel. Het is goed woord. Keurig en niet kinderachtig.

Meisjes hebben een niet-piemel.

Eigenlijk zouden we dat het liefste zeggen. Sterker: het wórdt gezegd tegen kinderen: ‘Ja, jij hebt een piemel. Nee, Ayla niet.’ De meeste termen die er voor bedacht zijn omschrijven de boel een beetje. Meer niet. Wat zou daar achter zitten? Vinden we het dan zó erg om het bij de naam te noemen?
Het past misschien ook wel bij de kern van de zaak: een piemel kun je goed zien, maar meisjes zijn wat verborgener georganiseerd. Dus zoeken we naar woorden.

Moet het een beetje netjes? Frappant genoeg hebben die woorden bij mij nog de smerigste connotatie: Doos. Iets waar je iets in doet. Die associatie hoeft van mij nog niet.
Spleetje dan? Yuk.
Gleuf. Nog yukker.
En de ergste: voorbillen! Dat is het antwoord op alle schaamtes bij elkaar. Voorbillen.

Anderen zijn creatiever: ik ken een meisje met een tata. Niemand snapt wat ze bedoelt. Of een tum. Waarom? Poes, da’s pas verwarrend.

Daarom kiezen veel mensen voor ‘plasser’. Maar ook dat is geen benaming. Het is een omschrijving. Jongens hebben ook een plasser.

Het kan mij ook te plat. Kut of kutje is bezoedeld. Je zegt waar het op staat, maar je stuit ermee op weerzin bij anderen, en dat is voor je kind niet prettig.

Dus. Alle plussen en minnen afgewogen hebbende, gebruik ik het woord ‘vagina’. De officiële term die je als kind niet meer hoeft af te leren wanneer je ouder wordt. Hoewel, het zou eigenlijk vulva moeten zijn, als we het toch officieel aanpakken. Maar dat is misschien te medisch.

Of… is dat zo? Het is ook maar een woord. Vulva. Vulva. Vulva vulva vulva. Vanillevla, baklava, navel, vulva. Het klinkt eigenlijk best leuk. Voor kinderen gemakkelijk te leren. Kun je navel zeggen, dan kun je ook vulva zeggen. Vulva en piemel. Past bij elkaar.

Zullen we het zo afspreken?

(Voor-)leestip

Dan Höjer, Het vrolijke vaginaboekje
Dan Höjer, Het kleine piemelboek

Column: Lachen over seks

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Een warm hoopje mens

Column: Een warm hoopje mens

Als ik om half vier wakker word, lig ik op het randje van ons uitklapbed. Mijn nek is stijf en mijn arm heeft te lang in een rare positie gelegen. Ik rol me op mijn andere zij en voel een warm hoopje mens op de andere helft van mijn kussen liggen. Evy is verkouden en...

Column: De last-minute kinderverjaardag

Column: De last-minute kinderverjaardag

Het is de 25e editie, dus we worden er steeds beter in. Het gevaar is natuurlijk wel dat je door al je routine en succeservaringen gaat denken dat het niet zo veel werk is. En dat alles best op het laatste moment gedaan kan worden. Want ondertussen moet er ook nog een...

Rituelen om de dag mooi mee af te sluiten

Rituelen om de dag mooi mee af te sluiten

Terugkerende strijd over de dagelijkse afspraken in huis kennen we allemaal wel. Je kinderen luisteren vaker niet dan wel. Hoe maak je zulke kleine maar oh zo irritante momenten nou fijn? Waar kinderen doorgaans een hekel aan hebben, is de grens over moeten van iets...

Goed vies is het nieuwe gezond

Goed vies is het nieuwe gezond

'Goed vies, het nieuwe gezond' geeft je een diepgaand inzicht in wat echt gezond zijn is. Het legt verband tussen ons voedsel en gezondheid, en tussen de gezondheid van de aarde en de vele chronische ziektes die kinderen van nu dragen. Het openingswoord uit dit...

10 redenen om een tik uit te delen

10 redenen om een tik uit te delen

10 redenen om een tik uit te delen - say what? In haar confronterende artikel ‘10 Points that the Pro-Spanking Crowd Totally Missed’ maakt Feminalistmom korte metten met het uitdelen van tikken. Of zoals ze het in de Verenigde Staten noemen: spanking. Haar artikel is...

4 tips voor minder boze peuterbuien

4 tips voor minder boze peuterbuien

Boze peuterbuien. Irritant! En reuze nuttig en leerzaam ook, volgens Janet Lansbury bijvoorbeeld. Eva Bronsveld heeft 4 heerlijke tips om de boze peuterbuien minder vaak tegen te komen. Hoe lastig het soms kan zijn, eigenlijk is het juist heel goed dat je peuter de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0