Column: Waardering werkt

door Jeroen de Jong

Thijn zit met de blokken te spelen. Hij is twee jaar oud en bouwt een tunnel, een brug of een kasteel – of alle drie tegelijk – waar de rails van zijn houten trein onder door kan rijden. Wendy zit met een slapende, pasgeboren Noek op schoot en een vriendin verbaast zich over de enorme bos haar op zijn kleine hoofdje. Ik kom uit de keuken met een verse lading beschuit met muisjes. Thijn springt op van zijn blokken en kan niet wachten om de bordjes met beschuiten uit te delen.

Waardering

Terwijl hij rond gaat, zeg ik: ‘Wat fijn dat je me helpt, Thijn. Super!’
‘Maar…?’ vraagt de vriendin van Wendy. Ik kijk haar verbaasd aan. ‘Er komt nu toch zeker een ‘maar’? Volgens de regels van positieve feedback geef je eerst je waardering en zeg je daarna waar je kritiek op hebt. Dat werkt vast ook zo met kinderen opvoeden.’ Ik heb geen ‘maar’, mijn waardering is oprecht, spontaan en belangeloos. En Thijn gaat weer verder met bouwen, zonder te laten blijken dat hij mij gehoord heeft.
Maar dat heeft hij wel. En in de twaalf jaren die volgen, hoort hij het meer dan
regelmatig. Net als de andere kinderen. Roos die haar kamer die onverwachts heeft opgeruimd. Noek die elke zaterdag trouw meegaat met boodschappen doen. Thijn die urenlang aan een auto zit te knutselen. Ik word blij van wat ik zie en dat zeg ik tegen ze.
Net als de keren dat ik tijdens een lange autorit ruzie op de achterbank verwacht en ereen oase van rust ontstaat op de snelweg. Wanneer we eindeloos kunnen stoeien, voorlezen, spelletjes doen. Of als ik na schooltijd een half uur – of langer – rustig een boek kan lezen terwijl er om me heen gespeeld en huiswerk gemaakt wordt.
Met aandacht geven aan de fijne dingen, momenten en gebeurtenissen, krijg je er meer van terug.

Ritueel van waardering

Om de kinderen bewust bij het waarderen te betrekken, hebben we het ook wel eens
geprobeerd te vangen in een ritueel. Een pot of tafel waar we briefjes in deden met dingen die we fijn vonden en waar we blij van werden. Of na het eten iedereen vragen wat er vandaag voor mooie dingen zijn gebeurd. Maar die initiatieven verzanden bij ons al snel. De pot verdwijnt, de briefjes zijn op en na het eten moeten we snel door naar de judo of dansles. Structuur is, zeg maar, niet echt ons ding.
Maar de waardering werkt toch. Met aandacht geven aan de fijne dingen, momenten en gebeurtenissen, krijg je er meer van terug. Noek is ontzettend gul met vertellen over wat hij allemaal fijn vindt. ‘Ik vind het zo fijn dat ik altijd met jou boodschappen ga doen. Het is gezellig, we zijn even samen en we hebben altijd lol.’ Roos ontvangt haar portie waardering – voor het feit dat ze opruimt of zichzelf na het douchen afdroogt – soms met een lichtelijk verbaasde ‘Oh, echt?’ Maar ze komt me daarna wel vaak een knuffel geven.
En Thijn is altijd een kind van weinig woorden geweest. Nadat hij een half uur in de
kou bezig is geweest met het plakken van zijn band, loop ik naar buiten. Alles is klaar, maar hij krijgt de buitenband niet op de velg. ‘Kom maar,’ zeg ik. En het is zo gepiept. Band oppompen, spullen opruimen en snel naar binnen. ‘Fijn dat je dit zelf kunt,’ zeg ik terwijl ik een ketel water opzet. Thijn kijkt op van het handen wassen. ‘En fijn dat jij me hielp.’
Jeroen de Jong is vader van Thijn (2002), Noek (2005) en Roos (2008) en inspireert mannen de beste vader uit zichzelf te halen via praktijkvader.nl.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Aanrommelen is leren

Column: Aanrommelen is leren

Pfff. Afgelopen week had ik het idee dat ik ‘maar wat aanrommelde’. Als mens, vader en partner. Ik was druk met van alles tegelijk: maken en regelen van zaken voor onze nieuwe camperbus, zestien dingen door elkaar voor mijn werk (lijstjes maken en dan andere dingen...

Column: Moeder van drie

Column: Moeder van drie

Ik ruim het speelgoed wat verspreid ligt door de speelkamer op en stop het terug in de bakken. Ik schuif het lege ledikantje aan de kant en zuig met de stofzuiger alle achtergelaten kruimels op. Het weekend loopt ten einde. Boven zit mijn driejarige met papa voor de...

Rituelen om de dag mooi mee af te sluiten

Rituelen om de dag mooi mee af te sluiten

Terugkerende strijd over de dagelijkse afspraken in huis kennen we allemaal wel. Je kinderen luisteren vaker niet dan wel. Hoe maak je zulke kleine maar oh zo irritante momenten nou fijn? Waar kinderen doorgaans een hekel aan hebben, is de grens over moeten van iets...

Wasbare luiers: om blij van te worden

Wasbare luiers: om blij van te worden

Over wasbare luiers schrijven we graag, omdat het zo ont-zet-tend duurzaam is. Zoals in Billetjes in wasbare luiers, waarin je kunt lezen hoe gezond die luiers zijn voor je baby’s huid. En hoe bewust en duurzaam voor onze planeet. Bij elke wasbare luier die ik mijn...

Marie Kondo het strafstoeltje je huis uit

Marie Kondo het strafstoeltje je huis uit

Een kind op een strafstoeltje zetten geeft het kinderbrein eenzelfde gevoel als fysieke pijn, blijkt uit onderzoek. Hoe zinvol is deze populaire opvoedmethode dan eigenlijk? ‘Bentley, kijk me aan’, zegt mijn vriendin tegen haar tweejarig zoontje. ‘Als je de tv nu niet...

Column: Nog één keer samen slapen

Column: Nog één keer samen slapen

'Papa, mag ik vanavond bij jou in bed slapen?' Roos kijkt me vragend aan. Wendy is een nachtje weg en dat betekent dat er een plek vrij is in ons tweepersoonsbed. En die moet opgevuld worden natuurlijk. Anderhalf jaar geleden stond ik op nieuwjaarsdag niet alleen de...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0