De meest bizarre tips in je kraamweek

door Nelleke Bos

Als je net bevallen bent, zeker van je eerste kind, kun je wel wat tips gebruiken. Alles is nieuw voor je! Wat iemand in de eerste dagen tegen je zegt, maakt veel indruk. Wat zijn nu de meest bizarre tips in je kraamweek?

Onze top 4 van tips waar je niets aan hebt

1 Laat de baby huilen

Het bekende ‘dat is goed voor de longetjes’ werkt tenenkrommend. Als kersverse moeder, tjokvol nuttige hormonen die zorgen dat je je baby bij je wil houden en het wil koesteren me je hele wezen, werkt je baby wegleggen contraproductief. Je baby maakt een hoop stresshormonen aan, en de moeder ook.

2 Voed elke 3 uur

Een baby heeft een piepklein maagje. Slechts een kers groot. Voeden op verzoek is de oplossing, en dat kan betekenen dat je meer uren mét je kind aan de borst doorbrengt, dan zónder. Het advies om de vraag naar voeding van je baby te negeren, levert dan ook niets zinnigs op.

3 Pak je baby niet te vaak op…

…want daar wordt het een verwend kind van. Maar hoezo dat? Een baby kun je namelijk niet verwennen. Een baby is geprogrammeerd om dichtbij zijn verzorgers te zijn, want daar is hij veilig. Dus het advies om je pasgeborene níét dichtbij je te houden, slaan we lekker in de wind.

4 Vouw de was maar op in je rustuurtje

Ze bestaan. Mensen die de moeder vlot op de been willen hebben, en hen taakjes geven. Zoals lekker de was vouwen in die schaarse momenten van rust. Ze koffie laten zetten voor hun bezoek. Het kán zijn dat je hier zelf zin in hebt, maar een aanmoediging om in actie te komen, kort na de wereldprestatie die je geleverd hebt, is echt niet nodig.

Drie betere adviezen voor je kraamtijd

Gelukkig zijn er ook wijze mensen die begrijpen wat je kraamtijd fijn maakt.

1 Luister naar je hart

Jij hebt je kind onder je hart gedragen.  Als je net een baby hebt gekregen, voel je je misschien een ‘groentje’. Maar je bent wel de expert over dit kind; niemand kent het beter dan jij. Vertrouw erop dat je ook voelt wat je baby buiten de buik nodig heeft. Volg gewoon je eigen oergevoel.

2 Doe elke dag een dutje

De kraamtijd duurt 40 dagen. Zorg je in die periode voor een rustmoment in de middag, dan help je jezelf om na je kraamtijd (de rest van je leven, zeg maar) fitter te zijn. Daarbij leg je tijdens die middagrust een voorraadje energie aan voor de woelige uurtjes in de vroege avond, als je baby veel om voeding en aandacht vraagt.

3 Zorg voor helpende handen om je heen

De kraamtijd kan prachtig zijn, maar vreet ook energie. De bevalling, het nieuwe leven en de grote verandering van partners naar ouders zijn vraagt veel van het hele gezin. Zorg voor mensen om je heen die na de kraamweek in de buurt zijn om de moeder van eten en drinken te voorzien, iets in het huishouden te doen of bij jullie een voedzame avondmaaltijd onder de deur doorschuiven.

Verder lezen

Veilig door de kraamtijd, Beatrijs Smulders

Het nieuwe zwanger worden, Claudia Spahr

Clustervoedingen: happy hour voor je baby

Nieuwe baby? ‘Let your monkey do it!’

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Wat baby’s nodig hebben

Wat baby’s nodig hebben

Boeken over baby’s, ja, die zijn er veel. Wat valt daar nog aan toe te voegen? Nou, dit. Het splinternieuwe boek Wat baby’s nodig hebben biedt een ander perspectief. Het gaat in dit liefdevolle boek niet over dingen die jij of je baby zou moeten doen of bereiken. Je...

Column: De wegen van mijn kinderen…

Column: De wegen van mijn kinderen…

Mijn zoon heeft zich laten halen. Al de hele zwangerschap lag hij riant overdwars te loungen in mijn baarmoeder. We hebben van alles geprobeerd om hem ertoe te bewegen met zijn hoofd naar beneden te gaan liggen: lief vragen, streng zijn, moxa-therapie, spinning...

Hoe veilig is een thuisbevalling?

Hoe veilig is een thuisbevalling?

De vraag waar je het veiligst kunt bevallen zorgt voor nogal wat hoofdbrekers. Want is het gevaarlijk om thuis te bevallen en ben je beter af in het ziekenhuis? Of is het ziekenhuis juist de plek waar je meer kans hebt op ingrepen die jou en je baby in gevaar kunnen...

Hoe werkt een Rebozo sluitingsritueel?

Hoe werkt een Rebozo sluitingsritueel?

Na je bevalling gaat alle aandacht ineens naar het wondertje dat uit jouw lijf is gekomen. Volkomen terecht natuurlijk. Maar jij verdient zelf ook nog speciale aandacht. Net na haar bevalling testte Drees Koren voor ons drie kraamtijdbehandelingen. De tweede: het...

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Ina Heijnen is bedrijfsdoula, Birthlight yogadocent en ze schreef het boek Spuug op je blouse. In onderstaand artikel reageert ze op het interview met gynaecoloog Bas Veersema in de Volskrant van 7 februari 2020.  Heb je ooit een neushoorn op haar rug zien baren?...

Als je zwanger bent mag je zachter worden

Als je zwanger bent mag je zachter worden

Als je zwanger bent – zéker als je meerdere kinderen hebt of aan het werk bent – kan het lastig zijn om echt de rust te nemen die je nodig hebt. Je bent een baby aan het bakken maar de wereld racet door. En dat blijft de wereld ook wel doen, dus daar moet je het nu...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0