De meest bizarre tips in je kraamweek

door Nelleke Bos

Als je net bevallen bent, zeker van je eerste kind, kun je wel wat tips gebruiken. Alles is nieuw voor je! Wat iemand in de eerste dagen tegen je zegt, maakt veel indruk. Wat zijn nu de meest bizarre tips in je kraamweek?

Onze top 4 van tips waar je niets aan hebt

1 Laat de baby huilen

Het bekende ‘dat is goed voor de longetjes’ werkt tenenkrommend. Als kersverse moeder, tjokvol nuttige hormonen die zorgen dat je je baby bij je wil houden en het wil koesteren me je hele wezen, werkt je baby wegleggen contraproductief. Je baby maakt een hoop stresshormonen aan, en de moeder ook.

2 Voed elke 3 uur

Een baby heeft een piepklein maagje. Slechts een kers groot. Voeden op verzoek is de oplossing, en dat kan betekenen dat je meer uren mét je kind aan de borst doorbrengt, dan zónder. Het advies om de vraag naar voeding van je baby te negeren, levert dan ook niets zinnigs op.

3 Pak je baby niet te vaak op…

…want daar wordt het een verwend kind van. Maar hoezo dat? Een baby kun je namelijk niet verwennen. Een baby is geprogrammeerd om dichtbij zijn verzorgers te zijn, want daar is hij veilig. Dus het advies om je pasgeborene níét dichtbij je te houden, slaan we lekker in de wind.

4 Vouw de was maar op in je rustuurtje

Ze bestaan. Mensen die de moeder vlot op de been willen hebben, en hen taakjes geven. Zoals lekker de was vouwen in die schaarse momenten van rust. Ze koffie laten zetten voor hun bezoek. Het kán zijn dat je hier zelf zin in hebt, maar een aanmoediging om in actie te komen, kort na de wereldprestatie die je geleverd hebt, is echt niet nodig.

Drie betere adviezen voor je kraamtijd

Gelukkig zijn er ook wijze mensen die begrijpen wat je kraamtijd fijn maakt.

1 Luister naar je hart

Jij hebt je kind onder je hart gedragen.  Als je net een baby hebt gekregen, voel je je misschien een ‘groentje’. Maar je bent wel de expert over dit kind; niemand kent het beter dan jij. Vertrouw erop dat je ook voelt wat je baby buiten de buik nodig heeft. Volg gewoon je eigen oergevoel.

2 Doe elke dag een dutje

De kraamtijd duurt 40 dagen. Zorg je in die periode voor een rustmoment in de middag, dan help je jezelf om na je kraamtijd (de rest van je leven, zeg maar) fitter te zijn. Daarbij leg je tijdens die middagrust een voorraadje energie aan voor de woelige uurtjes in de vroege avond, als je baby veel om voeding en aandacht vraagt.

3 Zorg voor helpende handen om je heen

De kraamtijd kan prachtig zijn, maar vreet ook energie. De bevalling, het nieuwe leven en de grote verandering van partners naar ouders zijn vraagt veel van het hele gezin. Zorg voor mensen om je heen die na de kraamweek in de buurt zijn om de moeder van eten en drinken te voorzien, iets in het huishouden te doen of bij jullie een voedzame avondmaaltijd onder de deur doorschuiven.

Verder lezen

Veilig door de kraamtijd, Beatrijs Smulders

Het nieuwe zwanger worden, Claudia Spahr

Clustervoedingen: happy hour voor je baby

Nieuwe baby? ‘Let your monkey do it!’

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bevallingsverhaal: Verrassing bij de geboorte

Bevallingsverhaal: Verrassing bij de geboorte

Bij een derde zwangerschap weet je wat je kunt verwachten. Toch kan de baby voor een verrassing bij de geboorte zorgen! Of liever: de geboorte zelf kan verrassend zijn. Laetitia uit België ervaart haar bevalling als heel bijzonder. Zwanger van ons derde kindje. Meisje...

42 weken zwanger: Over tijd of precies op tijd?

42 weken zwanger: Over tijd of precies op tijd?

Wanneer ben je over tijd? Kun je wel over tijd zijn of is de baby per definitie op tijd, ook al heb je een zwangerschap van 43 weken? Is over tijd zijn gevaarlijk? ‘Er zijn maar weinig vrouwen die spontaan bevallen na week 42: De baby loopt gevaar, dus moet je worden...

Brief aan mijn pasgeboren baby

Brief aan mijn pasgeboren baby

Welkom lieve baby, lieve, lieve, lieve baby, Ik zou het wel uit kunnen schreeuwen, maar ik ben er stil van. Wauw.  Daar ben je dan.  Wat een bijzonder moment. Een paar minuten geleden was je er nog niet. Of nee, dat klopt niet. Je was er natuurlijk de hele tijd al....

Vroeggeboorte: hoe zorg je voor je premature baby?

Vroeggeboorte: hoe zorg je voor je premature baby?

Als je zwangerschap normaal verloopt, dan beval je ergens tussen de 37 en 42 weken van een gezond kind, thuis in je eigen bed, of in het ziekenhuis. Helaas loopt het ook wel eens anders, bijvoorbeeld als je kind al dan niet volgens verwachting (veel) te vroeg ter...

Nina Pierson: zo zorg je voor jezelf in je zwangerschap

Nina Pierson: zo zorg je voor jezelf in je zwangerschap

Voor jezelf zorgen klinkt hartstikke logisch (en dat is het ook), maar gaat in de praktijk helemaal niet vanzelf. Dat heeft ook te maken met waar wij als vrouw vandaan komen. Zo zegt Nina Pierson, cool mens en auteur van Mama’en:...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0