Doe-het-zelf decembercadeaus

door Liv den Duyn

December, in deze maand vliegen de folders met luxe cadeaus ons om de oren. Van glanzende stropdassen tot de meest exotische parfums en van massa´s speelgoed tot prachtig decoratiemateriaal. Het is allemaal geweldig die luxe, maar wij gingen zelf aan de slag! Want nog veel leuker dan een gekocht cadeautje, vinden wij, is hem om zelfgemaakte cadeautjes voor elkaar te maken.

Adventskalender

Hoe leuk is het om voor je kind een echte adventskalender te maken? Nou, da’s heel leuk! Die chocoladekalenders kennen we ondertussen wel. Maak zelf bijvoorbeeld een kerstboom van luciferdoosjes en stop in ieder vakje iets moois of liefs. Een geschilderde steen of gekleurde knoop, een lief briefje of een kus van papa. En als je dat graag wil, stop je er gewoon een chocolaatje in! De doosjes schilder je groen, daarna plak je ze op elkaar in de vorm van een kerstboom. Versier je boom met glitters en plak kleine kerstballen met nummers van 1 tot 26 op ieder vakje. Een paar kindvriendelijke kaarsjes erop en hij is helemaal klaar.
zelf cadeaus maken adventkalender

Omhulsels voor waxinelichtjes

Kinderen maken ook altijd graag iets voor een ander, deze omhulsels voor waxinelichtjes zijn heel makkelijk te maken door ze eerst een a4tje vol te laten krassen met wascokrijtjes. Na het krassen schraap je stukjes wasco van de krijtjes af en verdeel je deze over het a4tje. leg er bakpapier op en ga er met een heet strijkijzer overheen. De wascostukjes smelten en dit geeft een mooi effect omdat de kleuren in elkaar over lopen. Knip hierna het a4tje over de lengte in tweeën. Met een perforator kun je er gaatjes in maken, daarna plak je de uiteinden aan elkaar vast. Zet er een waxinelichtje (in een glaasje) in en zie het resultaat! Er is geen opa of oma die daar niet blij mee is!
zelf cadeaus maken lichtjes

Letterstenen

Maak je eigen woordenspel met letterstenen. Haal gladde kiezels, bij een tuincentrum of gewoon buiten. Was ze schoon en laat ze goed drogen. Wrijf op iedere steen, op de gladste kant, een wrijfletter (hobbyzaak). Dit is een secuur werkje, maar een kind van vijf kan dit meestal al prima! Het kan helpen om de wrijfletter eerst uit te knippen. Maak wat meer klinkers en veelvoorkomende letters, zodat je veel verschillende woorden kunt vormen. Om de letters te beschermen tegen slijtage door het spelen, kun je de kiezels aflakken. Dit kan met Mod Podge (decopatch vernis) of keramiek vernis. Bij gebrek aan wrijfletters volstaat een permanente marker.
letterstenen makenletterstenen maken

Verschrikkelijk monster

Knutsel je liever samen met je kind iets voor oma/schoonmoeder? Geen probleem. Vraag gewoon of je kind haar natekent en zorg dat je de volgende materialen in huis hebt.
We hebben nodig: 1 kind, vilt, naald en draad, doodnormale hobbylijm.
Zet het kind aan de eettafel (of op de grond, mag ook). Geef het wat kleurtjes en een vel papier en vraag het een verschrikkelijk monster te tekenen. Vergroot het monster met de hand of op de computer en print het uit. Zorg dat je dunne armen en benen wat dikker maakt. Neem het lijf over op vilt. Knip de losse onderdelen uit en plak die op je monster. Naai je monster met een simpel steekje aan elkaar. Omzoom de losse deeltjes (alleen lijmen is niet genoeg hoor) en vul je pop met schapenwol (ja dat moet, dat is heerlijk warm en zacht en geurig en oer. Synthetische vulling ruikt naar poep). En klaar is je monster.
zelf cadeaus maken monster makenWat? Je schoonmoeder is een engel??? O hemel! Daar hadden we even niet bij stil gestaan!
Nou vooruit, maak een engel van lontwol.

Tafeltent

Voor wie wat meer tijd (en stof) over heeft, kan zich op deze tafeltent storten.
Meet het tafelblad, de voorzijde van tafelblad tot de grond en de zijkant van tafelblad tot de grond. Knip uit stof met rondom 1 cm naad:
1x de maat van het tafelblad, 2x de maat van de voorzijde, 1x de maat van de zijkant, 1x de helft van de maat van de zijkant, 1x de helft van de maat van de zijkant (voor de deurflap) uit contrasterende stof. Het is ook mogelijk om diverse lapjes aan elkaar te maken om 1 grote lap te krijgen.
zelf cadeaus maken tafeltentKnip uit 1 voorzijde een gat voor het raam. Werk de rand af met biaisband. Knip voor de gordijntjes 2x een stuk stof dat 5 cm hoger is dan het raam en de helft van de raambreedte. Je kunt ook de gordijntjes breder nemen, dan vallen ze helemaal dicht voor als je kind wat meer privacy wilt. Zoom de onderkant en zijkanten van de gordijntjes om. Werk de bovenkant af met een locksteek. Strijk de bovenkant in zigzag gevouwen plooitjes. Speld zo de plooitjes tegen de binnenkant van het raam en stik de bovenkant vast. Doe dit ook met het andere gordijntje.
zelf cadeaus maken tafeltentWerk de grote lappen rondom af met een locksteek. Zet een biaisband op de onderzijde van de deurflap. Naai de zijkanten van de deurflap en 1 zijkant van de deurpost 1 cm naar binnen om. Zet alle delen aan elkaar vast met 1 cm naad. Werk de onderrand van de tafeltent af met biaisband. Strijk alle naden mooi open, hang de tent over je tafel en je kinderen kunnen op zichzelf gaan wonen.

Laat ze de boel wel schoon houden anders krijgen ze muizen!

Vilten muizen

Piep piep, kijk deze muisjes eens! In een dagje buffelen heb je een kudde muizen gefabriceerd. De vilten (bos-, huis- en dwerg-) muisjes kunnen in allerlei wel- en niet-bestaande gedaanten voorkomen. Print het patroon uit en start bij de basis: knip het lijfje twee keer, de buik een keer, de oren twee keer en een staart. De staart festonneer je dubbel. Op de foto zie je hoe dat er halverwege uitziet.
zelf cadeaus maken vilten muizenDe lijfdelen festonneer je over de rug langs, naai de staart hier tussen. Naai de oren op het lijf en naai door behendig heen en weer te steken met naald en draad, twee oogjes op het lijf. Beslis zelf of en hoe je je aan snorharen waagt. Naai nu de buik vast aan de twee lijfdelen. Was dat het? Dat was het. Op naar muis nummer twee!
zelf cadeaus maken vilten muizen

Haarband van T-shirt

Als laatste cadeau idee hebben we deze haarband.

Meet de hoofdomtrek van je kind van bovenop het hoofd, achter de oren en langs de nek. Dit wordt een hoofdband met een breedte van 5 cm. Let op dat je de maat van de hoofdomtrek in de rekbare richting van de T-shirtstof (tricot) knipt. Ga nu een rechthoekige lap knippen. De lengte is de hoofdomtrek + 2 cm naad (dit is dus de rekbare richting!). In de breedte knip je ‘m zodat-ie 12 cm wordt. Leg de stof met de goeie kanten op elkaar dubbel zodat je de korte kant dicht kunt maken. Naai met 1 cm naad de korte kant dicht. Nu heb je een dichte ring.
zelf cadeaus maken haarbandVouw de ring in de lengte over het midden met de goeie kanten tegen elkaar. Ga de ring nu over de lange kant bijna helemaal dichtnaaien met 1 cm naad. Begin op een paar cm vanaf de naad die je al hebt. Naai richting die naad en stop zo’n 5 cm voor de plek waar je begonnen bent met naaien. Zorg dat je het begin en het einde goed afhecht want er komt spanning op te staan. Je gaat zo dadelijk door het overgebleven gat de band keren.
zelf cadeaus maken haarbandEerst strijk je de naad nog mooi open. Keer de haarband door het overgebleven gat en naai het gat met een klein onzichtbaar steekje dicht. Klaar is je haarband. Als je een nog bredere haarband maakt dan kan-ie ook lekker over de oren buiten bij koud weer. En nog warmer is het als je de haarband van fleece maakt.

Voor een baby die niet zo ‘into’ de haarbanden is, kun je wolwarme kabouterslofjes maken.

 

Fijne Decembermaand allemaal en heel veel succes met knutselen!

Adventskalender en Waxinelichtomhulsel: Liv den Duyn, Verschrikkelijk monster: Gabriëlle Jurriaans en Jasper, Vilten muisjes: Sandii Zachte, Haarband en tafeltent: Cathelijne van den Bercken, Letterstenen: Mirjam Hagendijk.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waanzinnige Winter

Waanzinnige Winter

In de zomer ben je veel buiten, maar in een koude, gure winter heb je er vaak toch minder zin in. Je nestelt je met je kinderen in je warme huis en wil daar misschien het liefste een winterslaap doen. Toch is het belangrijk om ook ‘s winters naar buiten te gaan....

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Wanneer je kinderen krijgt is het altijd handig om een goed gevulde EHBO-trommel te hebben. Tijdens het ontdekken van de wereld vallen er nu eenmaal soms gewonden. Daarnaast worden kinderen wel eens ziek en wil je misschien niet direct naar medicatie grijpen. Naast de...

Gezonde lunchideeën: Spinazieweek

Gezonde lunchideeën: Spinazieweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Een klaptent om mee te spelen

Een klaptent om mee te spelen

Maak deze geniaal-simpele ofwel simpel-geniale opklaptent zelf. Deze doe-het-zelfklus kan jij ook! Download de werkbeschrijving en ga aan de slag. Benodigdheden 4 geschaafde latten van 18 x 44 x 2700 mm (Kies voor FSC-hout. 'Mixed sources' betekent dat niet alle bomen...

Spaarkaartjes om te downloaden

Spaarkaartjes om te downloaden

Kinderen zijn gevoelig voor verzamelen. Stenen, takjes, blaadjes... het wordt allemaal je huis in gesleept. Ook marketingstrategen maken gebruik van deze gevoeligheid. In ons artikel Supermarkten Vol Spaaracties laten we de schaduwkant zien van gadgets die verzameld...

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Een Mei-Tai is een gemakkelijk zelf te maken babydrager. Hij is ook gemakkelijk te knopen en daarom laagdrempelig in gebruik. Eerst moet er een keuze gemaakt worden uit gevulde of ongevulde schouder- en taillebanden. De ongevulde versie is doorgaans gemakkelijker en...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0