Doe-het-zelf decembercadeaus

door Liv den Duyn

December, in deze maand vliegen de folders met luxe cadeaus ons om de oren. Van glanzende stropdassen tot de meest exotische parfums en van massa´s speelgoed tot prachtig decoratiemateriaal. Het is allemaal geweldig die luxe, maar wij gingen zelf aan de slag! Want nog veel leuker dan een gekocht cadeautje, vinden wij, is hem om zelfgemaakte cadeautjes voor elkaar te maken.

Adventskalender

Hoe leuk is het om voor je kind een echte adventskalender te maken? Nou, da’s heel leuk! Die chocoladekalenders kennen we ondertussen wel. Maak zelf bijvoorbeeld een kerstboom van luciferdoosjes en stop in ieder vakje iets moois of liefs. Een geschilderde steen of gekleurde knoop, een lief briefje of een kus van papa. En als je dat graag wil, stop je er gewoon een chocolaatje in! De doosjes schilder je groen, daarna plak je ze op elkaar in de vorm van een kerstboom. Versier je boom met glitters en plak kleine kerstballen met nummers van 1 tot 26 op ieder vakje. Een paar kindvriendelijke kaarsjes erop en hij is helemaal klaar.
zelf cadeaus maken adventkalender

Omhulsels voor waxinelichtjes

Kinderen maken ook altijd graag iets voor een ander, deze omhulsels voor waxinelichtjes zijn heel makkelijk te maken door ze eerst een a4tje vol te laten krassen met wascokrijtjes. Na het krassen schraap je stukjes wasco van de krijtjes af en verdeel je deze over het a4tje. leg er bakpapier op en ga er met een heet strijkijzer overheen. De wascostukjes smelten en dit geeft een mooi effect omdat de kleuren in elkaar over lopen. Knip hierna het a4tje over de lengte in tweeën. Met een perforator kun je er gaatjes in maken, daarna plak je de uiteinden aan elkaar vast. Zet er een waxinelichtje (in een glaasje) in en zie het resultaat! Er is geen opa of oma die daar niet blij mee is!
zelf cadeaus maken lichtjes

Letterstenen

Maak je eigen woordenspel met letterstenen. Haal gladde kiezels, bij een tuincentrum of gewoon buiten. Was ze schoon en laat ze goed drogen. Wrijf op iedere steen, op de gladste kant, een wrijfletter (hobbyzaak). Dit is een secuur werkje, maar een kind van vijf kan dit meestal al prima! Het kan helpen om de wrijfletter eerst uit te knippen. Maak wat meer klinkers en veelvoorkomende letters, zodat je veel verschillende woorden kunt vormen. Om de letters te beschermen tegen slijtage door het spelen, kun je de kiezels aflakken. Dit kan met Mod Podge (decopatch vernis) of keramiek vernis. Bij gebrek aan wrijfletters volstaat een permanente marker.
letterstenen makenletterstenen maken

Verschrikkelijk monster

Knutsel je liever samen met je kind iets voor oma/schoonmoeder? Geen probleem. Vraag gewoon of je kind haar natekent en zorg dat je de volgende materialen in huis hebt.
We hebben nodig: 1 kind, vilt, naald en draad, doodnormale hobbylijm.
Zet het kind aan de eettafel (of op de grond, mag ook). Geef het wat kleurtjes en een vel papier en vraag het een verschrikkelijk monster te tekenen. Vergroot het monster met de hand of op de computer en print het uit. Zorg dat je dunne armen en benen wat dikker maakt. Neem het lijf over op vilt. Knip de losse onderdelen uit en plak die op je monster. Naai je monster met een simpel steekje aan elkaar. Omzoom de losse deeltjes (alleen lijmen is niet genoeg hoor) en vul je pop met schapenwol (ja dat moet, dat is heerlijk warm en zacht en geurig en oer. Synthetische vulling ruikt naar poep). En klaar is je monster.
zelf cadeaus maken monster makenWat? Je schoonmoeder is een engel??? O hemel! Daar hadden we even niet bij stil gestaan!
Nou vooruit, maak een engel van lontwol.

Tafeltent

Voor wie wat meer tijd (en stof) over heeft, kan zich op deze tafeltent storten.
Meet het tafelblad, de voorzijde van tafelblad tot de grond en de zijkant van tafelblad tot de grond. Knip uit stof met rondom 1 cm naad:
1x de maat van het tafelblad, 2x de maat van de voorzijde, 1x de maat van de zijkant, 1x de helft van de maat van de zijkant, 1x de helft van de maat van de zijkant (voor de deurflap) uit contrasterende stof. Het is ook mogelijk om diverse lapjes aan elkaar te maken om 1 grote lap te krijgen.
zelf cadeaus maken tafeltentKnip uit 1 voorzijde een gat voor het raam. Werk de rand af met biaisband. Knip voor de gordijntjes 2x een stuk stof dat 5 cm hoger is dan het raam en de helft van de raambreedte. Je kunt ook de gordijntjes breder nemen, dan vallen ze helemaal dicht voor als je kind wat meer privacy wilt. Zoom de onderkant en zijkanten van de gordijntjes om. Werk de bovenkant af met een locksteek. Strijk de bovenkant in zigzag gevouwen plooitjes. Speld zo de plooitjes tegen de binnenkant van het raam en stik de bovenkant vast. Doe dit ook met het andere gordijntje.
zelf cadeaus maken tafeltentWerk de grote lappen rondom af met een locksteek. Zet een biaisband op de onderzijde van de deurflap. Naai de zijkanten van de deurflap en 1 zijkant van de deurpost 1 cm naar binnen om. Zet alle delen aan elkaar vast met 1 cm naad. Werk de onderrand van de tafeltent af met biaisband. Strijk alle naden mooi open, hang de tent over je tafel en je kinderen kunnen op zichzelf gaan wonen.

Laat ze de boel wel schoon houden anders krijgen ze muizen!

Vilten muizen

Piep piep, kijk deze muisjes eens! In een dagje buffelen heb je een kudde muizen gefabriceerd. De vilten (bos-, huis- en dwerg-) muisjes kunnen in allerlei wel- en niet-bestaande gedaanten voorkomen. Print het patroon uit en start bij de basis: knip het lijfje twee keer, de buik een keer, de oren twee keer en een staart. De staart festonneer je dubbel. Op de foto zie je hoe dat er halverwege uitziet.
zelf cadeaus maken vilten muizenDe lijfdelen festonneer je over de rug langs, naai de staart hier tussen. Naai de oren op het lijf en naai door behendig heen en weer te steken met naald en draad, twee oogjes op het lijf. Beslis zelf of en hoe je je aan snorharen waagt. Naai nu de buik vast aan de twee lijfdelen. Was dat het? Dat was het. Op naar muis nummer twee!
zelf cadeaus maken vilten muizen

Haarband van T-shirt

Als laatste cadeau idee hebben we deze haarband.

Meet de hoofdomtrek van je kind van bovenop het hoofd, achter de oren en langs de nek. Dit wordt een hoofdband met een breedte van 5 cm. Let op dat je de maat van de hoofdomtrek in de rekbare richting van de T-shirtstof (tricot) knipt. Ga nu een rechthoekige lap knippen. De lengte is de hoofdomtrek + 2 cm naad (dit is dus de rekbare richting!). In de breedte knip je ‘m zodat-ie 12 cm wordt. Leg de stof met de goeie kanten op elkaar dubbel zodat je de korte kant dicht kunt maken. Naai met 1 cm naad de korte kant dicht. Nu heb je een dichte ring.
zelf cadeaus maken haarbandVouw de ring in de lengte over het midden met de goeie kanten tegen elkaar. Ga de ring nu over de lange kant bijna helemaal dichtnaaien met 1 cm naad. Begin op een paar cm vanaf de naad die je al hebt. Naai richting die naad en stop zo’n 5 cm voor de plek waar je begonnen bent met naaien. Zorg dat je het begin en het einde goed afhecht want er komt spanning op te staan. Je gaat zo dadelijk door het overgebleven gat de band keren.
zelf cadeaus maken haarbandEerst strijk je de naad nog mooi open. Keer de haarband door het overgebleven gat en naai het gat met een klein onzichtbaar steekje dicht. Klaar is je haarband. Als je een nog bredere haarband maakt dan kan-ie ook lekker over de oren buiten bij koud weer. En nog warmer is het als je de haarband van fleece maakt.

Voor een baby die niet zo ‘into’ de haarbanden is, kun je wolwarme kabouterslofjes maken.

 

Fijne Decembermaand allemaal en heel veel succes met knutselen!

Adventskalender en Waxinelichtomhulsel: Liv den Duyn, Verschrikkelijk monster: Gabriëlle Jurriaans en Jasper, Vilten muisjes: Sandii Zachte, Haarband en tafeltent: Cathelijne van den Bercken, Letterstenen: Mirjam Hagendijk.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde groenten zijn lekkere bijgerechtjes, nu supermakkelijk voor op de barbecue, maar bij minder mooi weer doe je ze gewoon even in de oven. Gevulde champignons Ingredienten:grote champignons of portabello'skruidenkaasuitjepestopeterselie,...

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Toen ik klein was kon ik van elk doosje en prulletje de waarde inzien. Een boot, een robot, een huis... je kunt er van alles mee maken. Nu zijn knutselmaterialen zo goedkoop geworden dat het financieel gezien nauwelijks nog uitmaakt of je het koopt of niet. Toch vind...

De liefste kinderboeken

De liefste kinderboeken

 Wij houden van lieve dingen. Daarom knutselen we hartjes en zorgen we voor de (knuffel)dieren. Zo zijn wij nou eenmaal. En als we daar klaar mee zijn, lezen we samen een lief boek. Wederom recenseren Ninthe van zes en ik de boeken. Tegenwoordig is er...

Tegendraadse traktatie

Tegendraadse traktatie

Traktaties op school. Zucht. Daar loopt er weer één. Zo'n ijverige ouder met een grote schaal waaraan slingers en ballonnen hangen. Een stralend kind ernaast in een prachtige jurk of kekke nieuwe spijkerbroek. Er is er een jarig, hoera, hoera! Onder het...

Pomponnetjes knutselen

Pomponnetjes knutselen

Deze geinige knutsel kennen we allemaal wel van vroeger en hij blijft leuk om te maken! Nodig: Stukje enkellaags karton Brei- of haakgaren Schaar Knip uit het karton twee identieke rondjes met gat zoals op deze foto. Het formaat van je rondje wordt ongeveer het...

Kinderboeken om bij weg te dromen

Kinderboeken om bij weg te dromen

Merk je dat je kind rusteloos is? Help hem dan. Ga eerst naar buiten: maak een stevige wandeling of laat je kind in de speeltuin spelen. Zorg dat alle beeldschermen uit zijn, geef een massage, vooral de voeten, teken met je vinger op elkaars rug, maak samen een...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0