Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker voor gezinnen met kinderen. Niet altijd is achteraf duidelijk hoe een ongeluk of de daaruit voortkomende schade precies ontstaan is en wie daar verantwoordelijk voor was. Afhankelijk van de schade kan dit tot vervelende discussies leiden. Wie moet de schade herstellen? Met een afgesloten rechtsbijstand verzekering ben je in zo’n situatie verzekerd van juridische ondersteuning. Het helpt je jouw recht te halen, wanneer je van mening bent niet zelf verantwoordelijk te zijn voor de ontstane schade. Hoe zit het met de dekking van zo’n verzekering, wanneer je kinderen schade veroorzaken? Valt deze schade in dat geval ook onder de dekking van de verzekering, of sluit je daar een losse rechtsbijstandverzekering voor af? In dit artikel lees je er meer over.
Premie van een rechtsbijstandverzekering afhankelijk van samenstelling gezin
Vaak hangt de premie van een rechtsbijstandverzekering samen met de samenstelling van een gezin. Wanneer je ook juridische hulp wenst bij situaties waarbij je kinderen of bijvoorbeeld partner betrokken zijn, kun je de dekking van de verzekering uitbreiden. De premie zal hierdoor hoger uitvallen, maar het bespaart je veel stress en tijd op het moment dat je juridische ondersteuning nodig hebt.
Rechtsbijstandverzekeringen in verschillende soorten
Een rechtsbijstandverzekering kent verschillende basisvormen. Denk bijvoorbeeld aan een dekking gericht op consumentenzaken, wonen en aankopen die je doet. Juridische hulp bij verkeerssituaties vallen in zo’n geval buiten de dekking van je verzekering. Voor deze situaties kun je een losse rechtsbijstandverzekering met betrekking tot verkeer en voertuigen afsluiten.
Bij sommige verzekeraars heb je de mogelijkheid om beide rechtsbijstandverzekeringen met elkaar te combineren. Het voordeel daarvan is dat je korting krijgt op de premie van het totaal.
Aanvullende rechtsbijstandverzekeringen voor gezinssituaties
Voor gezinnen kan het in sommige gevallen interessant zijn om voor aanvullende rechtsbijstandverzekeringen te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering die de hulp dekt die wenselijk is bij conflicten over familierecht, echtscheidingen en erfenissen. Of denk aan een verzekering die juridische hulp dekt bij zaken gerelateerd aan uitkeringen, toeslagen en pensioenen.
Het wegvallen van een uitkering of toeslag kan grote gevolgen hebben voor de financiële situatie van je gezin. Vaak blijkt het lastig te zijn om voldoende te onderbouwen waarom je recht hebt op een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid. Met een aanvullende rechtsbijstandverzekering kun je rekenen op juridische ondersteuning in zo’n geval. Dit vergroot de kans op het succesvol indienen van je bezwaarschrift.