Wat geef ik mijn baby te drinken?

door Gastauteur

Over bijvoeding zijn veel artikelen geschreven. Hoe begin je, wat is de beste manier om eten aan te bieden en wat kun je je kindje wanneer aanbieden? Hoe je het drinken aanbiedt, is wat minder goed omschreven. We beschreven eerder al welk soort drinken geschikt is om aan je kindje te geven. In dit artikel vind je informatie over hoeveel drinken je kind nodig heeft en hoe je het het beste kunt aanbieden.

Borstvoeding

Als je kindje aan de borst drinkt, varieert het vetgehalte van de melk die hij binnenkrijgt. In het begin van de voeding is de melk minder vet dan aan het einde van de voeding Zo kunnen kindjes die aan de borst drinken zelf regelen of ze alleen de dorstlessende voormelk of ook de vullende achtermelk willen. Hierdoor heeft een kindje dat uitstluitend borstvoeding op verzoek krijgt geen ander vocht nodig. Dit geldt ook bij warm weer en in warme landen. Extra vocht kan zelfs nadelig zijn voor je melkproductie en de vochthuishouding van je kindje. Ook na het introduceren van vaste voeding blijft moedermelk een volwaardige vorm van vocht en voedingsstoffen. Hoewel je kunt beginnen met ander drinken aanbieden, zal je kindje niets te kort komen wanneer moedermelk voorlopig nog het enige vocht is dat aangeboden wordt.

Kunstvoeding

Bij kunstvoeding blijft de samenstelling van kunstvoeding hetzelfde gedurende een voeding. Hierdoor kan een kindje niet kiezen of hij veel vocht en weinig vet of ook veel vet wil. Als je kindje kunstvoeding krijgt, kan het daarom nodig zijn om ook water aan te bieden. Op het consultatiebureau kun je vragen of je kindje water nodig heeft naast de kunstvoeding, en hoeveel.

Wanneer starten?

Ander drinken wordt gezien als bijvoeding. Vanwege de rijpheid van de darmen en het immuunsysteem is het verstandig niet voor de zes maanden bijvoeding te geven. Vanaf die tijd kun je dus langzaam beginnen met het introduceren van drinken, maar zeker wanneer je borstvoeding geeft is het geen noodzaak en kan het dus ook nog een tijdje wachten. Tast af waar jij en je kindje je prettig bij voelen. Wanneer je kolfrecht bijna af loopt, kan het prettig zijn wanneer je kindje tegen die tijd al aardig uit een bekertje drinkt.

Ander drinken

Op een gegeven moment kan hij behoefte hebben aan ander drinken naast de moedermelk en/of kunstvoeding. Het beste kun je dan water aanbieden. Vruchtensap, diksap en limonade bevatten veel suikers. Te veel suiker leidt tot een onevenwichtig voedingspatroon en kan bij jonge kinderen diarree veroorzaken. Dit geldt ook voor ‘natuurlijke’ suikers in vruchten- of diksap. Je kunt eventueel af en toe lauwe verdunde kruidenthee aanbieden. Het is af te raden om altijd voor dezelfde soort kruidenthee te kiezen, omdat veel kruiden de werking van het lichaam kunnen beïnvloeden, zeker als ze in grote hoeveelheden worden gebruikt. Je kunt water of lauwe thee op vaste momenten of op verzoek aanbieden. Zo kan je je kindje iets te drinken aanbieden als jij ook iets eet of drinkt. Je kunt ook deze dranken aanbieden als je kindje daarom vraagt.

Als je gewend bent om borstvoeding op verzoek te geven, kun je het best hiermee doorgaan zonder te veel andere drinkmomenten te creëren. Zo werken jij en je kindje samen om je melkproductie optimaal te houden. Als je kindje kunstvoeding krijgt, bouw je in overleg met het consultatiebureau de hoeveelheid af.

Een gewoon bekertje

Rond de leeftijd van zes maanden zijn de meeste kinderen prima in staat om te oefenen met een gewoon bekertje zonder tuit of deksel. Je kunt een bodempje water in een beker doen en je kind dit laten ontdekken. Een zeil op de grond kan handig zijn. Daarnaast kan je kindje in bad of lekker buiten in de zomermaanden oefenen. Zo leert hij in zijn eigen tempo drinken en ook zijn vochtinname te reguleren. Veel en langdurig gebruik maken van flessen en/of tuitbekers is nadelig voor de mondmotoriek. Door je kindje zoveel mogelijk uit een gewone beker te laten drinken voorkom je afwijkende mondgewoonten als openmondgedrag, mondademen et cetera.

Genoeg vocht?

Als je kindje uit een gewoon kopje drinkt en mogelijk veel morst, kan het moeilijk zijn om te weten hoeveel hij precies drinkt. Je weet ook niet precies hoeveel vocht zijn vaste voeding bevat. Daarom is het nuttig om zijn urine in de gaten te houden. Als zijn urine bijna helder is en nauwelijks ruikt, krijgt hij voldoende vocht binnen. Als zijn urine donker kleurt of sterk ruikt, heeft hij waarschijnlijk meer vocht nodig. Je kunt hem dan vaker de borst en/of water aanbieden.

Bronnen:

Het voedselintroductieschema
Borstvoeding in de zomer

Gezond drinken op Kiind Magazine:

Artikel Dorstlessers

Artikel Suiker, zout en witmeel

Artikel bijvoeding via de Rapley-methode

 

Rebecca Holman is contactpersoon van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk.

Met dank aan Ria Habraken, lactatiekundige en diëtiste.

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

8 Zomerse draagdoektips 

8 Zomerse draagdoektips 

‘Summertime and the living is easy…’ Zeker wanneer je je kindje draagt. Want je stapt, hoppa, zo in en uit de bus, loopt zonder hernia op het strand of door idyllische schuin omhooglopende straatjes met oeroude klinkertjes en bewandelt die bergpaden en grotten met het...

Spelontwikkeling bij pasgeborenen

Het speelgoed of spelmateriaal dat een kleine baby graag gebruikt is zijn eigen lichaam. Hij grijpt naar zijn gezicht, probeert zijn hoofdje op te tillen en ontdekt iets later zijn eigen handjes. Daarna probeert je baby zich om te rollen en vervolgens te tijgeren....

Kunnen baby’s al zindelijk zijn?

Kunnen baby’s al zindelijk zijn?

Zindelijke baby’s. Er gaan heel wat wenkbrauwen omhoog wanneer ik daarover vertel. We kennen het hier in Europa nauwelijks. Terwijl het in Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika hartstikke normaal is. BABYZINDELIJKHEIDSCOMMUNICATIE Inmiddels wint het ook in Nederland...

Kolven met de hand doe je zo

Kolven met de hand doe je zo

Ken je dat verhaal van die vrouw die na een nachtje Londen haar vlucht naar huis miste? Ze had haar kolf niet bij zich. Of dat verhaal van de borsten van de moeder die de hele dag in meetings zat? Ze knalden bijna uit elkaar. Waren ze maar eerder afgekolfd. Het zijn...

Deze opvoedhacks maken het gezinsleven gemoedelijk

Deze opvoedhacks maken het gezinsleven gemoedelijk

Hacks zijn een hit; tips die het leven veel handiger maken. Wij zullen niet snel zeggen: ‘Je Deed Het Je Hele Leven Al Verkeerd’, maar we hebben wel tips voor meer relaxed opvoeden! Ook zonder een babywinkel leeg te kopen (zúlke handige spullen allemaal!) kun je het...

Luisteren naar je intuïtie? Je hebt alles al in huis

Luisteren naar je intuïtie? Je hebt alles al in huis

We leven in een maatschappij waar ons hoofd ons stuurt, dat maakt het voor ouders soms best ingewikkeld. Want naar onze instincten handelen en vertrouwen op onze intuïtie is niet meer iets wat voor ons vanzelfsprekend is. Denkende darmen Instinct wordt vaak verward...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0