Met een druk gezin kom je maar weinig toe aan dingen die je graag doet, tijd voor jezelf zit er niet altijd in. Zeker als je jonge kinderen hebt is het al een hele uitdaging alles in goede banen te leiden en het huishouden enigszins bij te houden zonder ’s avonds volledig afgepeigerd op de bank te ploffen. 

Routines en regelmaat zorgen voor een georganiseerder huishouden. Daarnaast is het ook belangrijk sommige dingen los te laten en anderen uit te besteden, iets waar vooral vrouwen vaak moeite mee hebben. Met vier jonge kinderen heb ik gemerkt dat plannen en regelmaat onontbeerlijk zijn in het runnen van mijn huishouden en gezin.

 

Kinderen aan het werk

Ook jonge kinderen kun je verantwoordelijkheid geven en mee laten helpen bij de dagelijkse bezigheden. Zelf aankleden, opruimen en boterhammen smeren kunnen de meeste peuters na een beetje oefening heel goed. Daar gaat het vaak mis; als je het zelf doet gaat het immers sneller, dus neem je het al gauw over als je kind klungelt. Op de lange termijn scheelt het toch veel tijd als je het je kind zelf leert doen. Oudere kinderen kun je taken geven zoals de tafel afruimen, was sorteren en helpen de eigen slaapkamer schoon te houden. 

 

Routine in de dagindeling

Kinderen vinden het prettig om de dingen in een bepaald ritme te doen, het geeft duidelijkheid en daarmee een gevoel van veiligheid. Dat je daarmee ook nog tijd bespaart is een prettige bijkomstigheid.


Zeker als je kinderen gewend zijn bepaalde taken op zich te nemen gaat het ochtendritueel als een trein

Zeker als je kinderen groter worden en ze gewend zijn bepaalde taken op zich te nemen gaat het ochtendritueel als een trein; terwijl jij de jongste aankleedt, kleden de groteren zichzelf aan en dekken de tafel. Iedereen gaat aan tafel en smeert zijn eigen boterhammen, voor een kleintje brood smeren doe je natuurlijk zo even tussen je eigen boterhammen door. Ook hele kleine kinderen kunnen zelfstandig eten, a la Rapley. Zo sta jij geen kwartier boterhammen te smeren voor het hele gezin zonder zelf aan een ontbijt toe te komen.

 

Routine zorgt er ook voor dat je de tijd hebt om vooruit te lopen op de dingen die moeten gebeuren; ’s avonds op je gemak de lunch voor alle gezinsleden bereiden is een stuk minder stressvol dan dat in de ochtend te doen. 

Ook in het huishouden is routine prettig, met de ronde die ik elke avond doe hou ik het redelijk netjes en omdat het zo in mijn systeem zit kost het me nauwelijks moeite. Zo zorg ik even dat de keuken aan kant is en alle tafels leeg en schoon zijn, haal ik een doekje over de wc en zet ik de wasmachine aan. Dan leg ik kleding klaar voor alle kinderen, neem ik de wastafel in de badkamer af en spring ik lekker onder een warme douche voor ik samen met mijn jongste voor zijn laatste voeding in bed duik. 

 

Huishouden

Routine in je huishouden zorgt ervoor dat je niet achter de feiten aan loopt te rennen, als je het bijhoudt kost het immers minder tijd om het weer netjes en schoon te maken. Zo is het ook geen probleem als je eens een dag geen zin of tijd hebt, de dag erna kost het je weinig tijd om bij te zijn. Bovendien zorgt chaos in je huis, voor chaos in je hoofd, wordt weleens gezegd. Ook voor kinderen is het prettig als het huis niet al te rommelig is zodat ze hun spullen makkelijk zelf kunnen vinden en weer opruimen. De eerste stap is dus zorgen dat alles opgeruimd kan worden doordat het een vaste plek heeft. Iedereen kent wel die hoek van de kast of dat bijzettafeltje waar rommel zich opstapelt. Geef die papieren en andere spulletjes een vaste plaats en besteed iedere dag vijf minuten aan die plek netjes houden, zo ben je niet eens per maand een dagdeel kwijt aan het opruimen ervan. 

Maak voor jezelf een lijst van dagelijks terugkerende taken die echt dagelijks moeten gebeuren en pas die in je routine in; geen tijd is geen excuus. Even snel een doekje over de wc is in een minuutje gepiept en stukken schoner dan uitstellen tot je tijd hebt om uitgebreid te poetsen! 

Een lijst bijhouden wanneer je grotere taken uitvoert kan ook heel handig zijn. Zo ruimen hier de kinderen op zondagmiddag hun kamers helemaal netjes op, dat is niet zoveel moeite omdat ze het iedere week doen. Mij kost het dan maandagochtend weinig moeite om de slaapkamers te zuigen en schoon te maken, terwijl dat voorheen vaak een enorme klus was die mij de hele ochtend kostte, omdat er zoveel op te ruimen was voor ik schoon kon gaan maken. En in dat hele schema, noteer ik ook iedere dag een kwartier voor bijvoorbeeld dat haakwerk dat ik zo graag af wil maken. 

 

Planning

Zeker als je wat chaotisch aangelegd bent kan een planning ervoor zorgen dat alles wat soepeler verloopt, de kinderen netjes op tijd op school komen met een gezonde lunch in de broodtrommeltjes en je huishouden aardig bij is. Naast je huishoudplanning maak je ook een weekmenu. Doe de inkopen ervoor in een keer en zorg voor een flinke voorraad, zo kosten de boodschappen je niet al teveel tijd. Bovendien scheelt het ook geld; je doet minder impulsaankopen en producten die je veel gebruikt kun je groot inslaan als deze in de aanbieding zijn. Grote voorraad bijvoorbeeld eens per maand thuis laten bezorgen is ook het overwegen waard, de bezorgkosten zijn tegenwoordig niet zo hoog en het scheelt zeker als je geen auto hebt veel tijd. 

Op het gebied van koken is ook veel tijd te besparen. Twee porties pastasaus bereiden is niet veel meer moeite dan een, maar zorgt wel dat je een andere avond binnen tien minuten een gezonde volwaardige maaltijd op tafel hebt. Dit soort maaltijden kook ik vrijwel altijd dubbel; soms bewaar ik het in de koelkast voor een paar dagen later en vaak vries ik het in. 
Tijdens het bereiden van de avondmaaltijd kun je tussendoor iets simpels bereiden voor in de lunchtrommels, denk aan een goed gevuld omelet of een simpele hartige taart. Eens per week maak ik iets voor in de broodtrommels dat ik in een grote hoeveelheid invries; bijvoorbeeld een hele berg volkorenpoffertjes, miniquiches of lekkere pestopaprikabroodjes. ’s Avonds hoef ik er alleen maar een paar uit de vriezer te halen en zo heb ik altijd keus genoeg zonder lang in de keuken te staan. 

Als je kleine kinderen hebt, of een baby die natuurlijk altijd aan het eind van de dag het liefst bij mama of papa is, is het een aanrader om het koken zoveel mogelijk voor te bereiden; zo hoef je het ’s avonds alleen in de oven te zetten of op te warmen. Ook fijn als je na een lange schooldag gewoon liever die paar uur besteed aan samen met je kinderen knutselen! Zijn je kinderen allemaal thuis ’s middags, dan kun je ook overwegen om ’s middags warm te eten en ’s avonds een boterham te nemen. Zo hou je weer tijd over om ze bijvoorbeeld rustig te badderen voor ze naar bed gaan. 
Plan ook rusttijd in; niet alleen voor het naar bed gaan voorlezen, maar ook als de grote kinderen uit school komen. Even een moment rust met een tussendoortje erbij. Als de kinderen rustig zelf spelen, grijp jij je kans en pak je dat goede boek er even bij. 

 

Prioriteiten stellen 

Na het lezen van bovenstaande denk je wellicht te maken te hebben met iemand met een superstrak georganiseerd huishouden. Niets is minder waar. Mijn kinderen zitten op dit moment in een enorme chaos een spelletje te spelen, want vanmiddag hebben we de kerstboom versierd en lekker gedanst op de grootste kersthits. De bende die al het kerstspul met zich meebrengt komt morgen wel weer, want ja, dit artikel moest ook nog geschreven. 
Als ik iets geleerd heb in de bijna negen jaar die ik nu moeder ben, is het wel dat sommige dingen nu eenmaal niet zo belangrijk zijn. Ik neem graag de tijd om wat leuks met de kinderen te doen. We knutselen wat af met elkaar en koken is een hobby geworden voor de oudste drie, de jongste van vier maanden vindt het maar zozo, maar als hij op mijn rug in de doek mee mag kijken dan is het best gezellig. Drie vliegen in een klap; ik doe iets wat toch moet en besteed tegelijkertijd aandacht aan het kind dat helpt. Als ze groot genoeg zijn bereiden ze moeiteloos zonder hulp een heerlijke maaltijd voor het hele gezin. 

Warmte, lol en gezelligheid, dat is wat mijn kinderen zich later zullen herinneren, niet die keurig nette woonkamer. Al is het maar omdat dat hier zelden voorkomt!  

 

Tijd op Kiind Magazine:

Meer tijd voor het gezin

Leven met de seizoenen

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie THUIS! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0