Duurzame cadeautjes voor je kind

door Nelleke Bos

Hoera/Zucht, december komt eraan. Fijn, knus, heerlijk. Maar ook een periode waarin de speelgoedreclames niet van de lucht zijn. Wat geef je je kind – en blijf je tegelijkertijd duurzaam en ontspullend leven?

Recycle

Om de boel duurzaam te houden, kan het fijn zijn om allereerst te kijken naar tweedehands cadeautjes, of naar dingen die je al in huis hebt en die een nieuw leven kunnen krijgen. Kinderen houden van nieuwe dingen, maar dat betekent niet dat iets letterlijk splinternieuw moet zijn. Nieuw houdt in: vernieuwend in de beleving van je kind. Dat kan best oud speelgoed zijn, eventueel met een lik verf of nieuw stofje voor een frisse twist.

Kies lang-leuk-speelgoed

Als je speelgoed in huis haalt, schat dan in of de interesse van je kind kortdurend zal zijn, of dat het speelgoed mee kan ontwikkelen met je kind. Zogeheten ‘speelgoed met een open einde’ blijft veel langer boeiend. Houten blokken kunnen veranderen in alles wat je fantasie ervan maakt, om maar iets te noemen. Op die manier kun je er lang van genieten. 

Maak het zelf 

Zelfgemaakte cadeaus hebben iets speciaals, want niemand anders heeft het. Een stokpaard, een tent van oude doeken, kabouters of diertjes van vilt of hout, een buitenkeukentje van oude planken, een vlieger, een poppendraagdoek (check de tutorial), verzin het maar.

Jij weet als geen ander waar je kind van houdt, en door het zelf te maken kun je de meest persoonlijke verrassing creëren. Een schatkistje dat je zelf beschildert of versiert in de smaak van je kind is echt zoveel spannender dan een kant-en-klaar ding.

Ingewikkeld? Hoeft niet. Om jezelf op gang te brengen kan het handig zijn om met een vriend(-in) af te spreken. Bundel je krachten en regel zo een stok achter de deur. Je maakt allebei iets tofs voor jullie kinderen, inspireert elkaar en je hebt per ongeluk ook heel gezellige tijd samen. 

Voor ideeën kun je natuurlijk oude edities van Kiind doorbladeren. Daar vind je tutorials voor zelfgemaakte kaarsen, een transparantje, een schommel, ouderwetse klossen en nog veel meer.

Geef een ervaring

Voor echt jonge kinderen moet een cadeau vaak wel tastbaar zijn. Het concept ‘we gaan volgende week naar de film’ kun je niet inpakken, dat telt voor hen niet als cadeau-ervaring. Heb je een wat ouder kind, vanaf een jaar of zes, dan kan dit prima werken. Een wens uit laten komen is superfeestelijk en scheelt weer spullen in je huis. Je kunt denken aan een uitje, maar ook zoiets als zaadjes van eetbare plantjes laten ontkiemen is een betoverend doe-cadeautje.

Fotografie Jana Boekholt

Verder lezen

In deze bejaarde Kiind-blog vind je toffe tips. Over recyclen gesproken. Waarom nieuwe tips produceren?

Een naamslinger is niet alleen leuk als kraamcadeau, maar ook voor je kind een hele eer om te krijgen. In deze tutorial nemen we je stap voor stap mee. Eitje!

De Kiind-klassieker om zelf te maken blijft trouwens deze jumpsuit.

Het hele jaarfeesten | Daan Rot & Lisa Wade

Wichtelen, een lief gebaar op donkere dagen

Duurzaam kerstpakket maken voor je kind

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het buitenspelletjes ABC

Het buitenspelletjes ABC

Helaas, vervelen is er niet meer bij met een heel alfabet aan inspiratie. Sommige buitenspelletjes kennen je kinderen vast al wel, maar ik denk dat je ze nog best eens kunt verrassen met een paar retro spelletjes die jij vroeger deed. Ook leuk dus om zelf te doen en...

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Milieubewust leven is niet zo moeilijk. Met de onderstaande concrete tips kom je in ieder geval al een heel eind! Seizoensgroenten Wat heerlijk dat we in een tijd leven waarin we op iedere straathoek vruchten van tropische eilanden en groenten uit verre landen kunnen...

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Hoera, je kind is jarig! Een heerlijke taart hoort natuurlijk bij een verjaardag, maar het is vaak wel érg ongezond. De meeste taarten bevatten veel suiker en bovendien wordt er meestal witmeel gebruikt. Waarom deze ingrediënten niet aan te bevelen zijn, staat in dit...

Groenteverstoppertje: simpel recept voor groenteburgers

Groenteverstoppertje: simpel recept voor groenteburgers

Zelf groenteburgers maken is niet heel lastig of tijdrovend en geeft een hoop voldoening. Het is een stuk goedkoper dan vleesvervangers uit de winkels, zeker als je restjes groente van vorige dagen gebruikt. Door het gebruik van soja in vleesvervangers zijn deze niet...

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Vroeger moest ik stoppen met buitenspelen als de straatlantaarns aan gingen. De meeste keren had ik het te laat door. Met rode wangen van het voetballen, want dat was wat we deden, ging ik naar huis. Inmiddels is het een kunst geworden om je kind de straat op te...

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

‘Iiiiiiieeeeewwwww!’ Je hoort het al: we zitten aan tafel met drie minderjarigen. Nu is het niet zo dat ze niks lusten, integendeel. Nummer een is dol op alles waar tomatensaus in zit: pasta ballonaise, tomatensoep, mexicaanse bonentoestand, lasagne, ketchup - zolang...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0