Ja zeg, leuk hoor, borstvoeding. Maar mensen, heb je echt een féstival nodig om borstvoeding te geven? Kun je niet gewoon thuis op de bank je borstvoedingsding doen zonder al die poeha?

Zeker, dat kan. En zo doen moeders dat 364 dagen per jaar. Thuis vooral. Buitenshuis al in mindere mate. En in feestvierende modus al helemaal zelden.

Aandacht voor borstvoeding blijft nodig

Moet dat nou, al die vrouwen met hun blote buik de straat op? Is dat echt nodig? En moet dat nou, die homo’s op een bootje? Kunnen ze niet gewoon thuis homo zijn?

Soms is het nodig om je te laten zien. Om naar buiten te gaan met een groots gebaar. De Dolle Mina’s deden het, voor zichzelf en de rechten van alle vrouwen. De Gay Pride doet het, elke jaar weer, om te laten zien: we zijn er, en we mogen er zijn. Natuurlijk zitten al die mensen de overige dagen van het jaar ook lekker te bakkeleien over wie de afwas doet, maar deze ene dag laten ze in al hun glorie zien waar ze voor staan. Er is gewoon eerst een beetje overdrijving nodig, voordat iets ‘normaal’ wordt.

Borstvoeding is altijd normaal geweest, maar we leven in een tijd waarin borstvoeding behoorlijk in de knel is geraakt. De WHO adviseert elk kind minimaal twee jaar borstvoeding te geven, waarvan 6 maanden volledige borstvoeding. Tegelijk rapporteert ze dalende cijfers, vooral in de westerse landen. Borstvoeding is het ideaal, maar de praktijk is een stuk weerbarstiger.

Er zijn veel oorzaken aan te wijzen voor deze daling. Zoals:

  • De combinatie met werk kan uitdagend zijn. Je bent vaak alweer aan het werk voordat je baby 6 maanden is. Het recht om te kolven is op de werkvloer lang niet altijd concreet gemaakt.
  • De kennis over borstvoeding krijgen we niet meer vanzelf van onze moeders mee.
  • En, niet onbelangrijk: we zien borstvoeding niet meer in het straatbeeld. Je leert nu eenmaal op een vanzelfsprekende manier door de dingen die je om je heen ziet. Kinderen die hun broertjes en zusjes aan de borst zien, kunnen later zelf terugvallen op deze kennis, en hun eigen kinderen makkelijker borstvoeding geven.

Is het borstvoedingsfestival dan activistisch?

Welnee. Geen strijdkreten. Geen actiebordjes. Geen gezwaai met ontblote borsten (tenzij je daar heel veel zin in hebt natuurlijk. Voel je vrij). Maar zeker wel: bákken met kennis en ervaring om uit te wisselen. Een superrelaxte sfeer. Tips van een lactatiekundige, van andere moeders. Verder vind je er de lekkerste hapjes en fijne dingen op de duurzame markt. Een warm bad eigenlijk, waar we met elkaar in een goeie sfeer samen zijn. Moeders en zwangeren, vaders, baby’s en grotere kinderen. Er is volop ruimte om te spelen, eten, drinken, leren, chillen en voeden natuurlijk. Want borstvoeding is normaal en hoor je overal te kunnen geven. Daar staan we wel voor.

Erover lezen kan ook: Het nieuwe borstvoedingboek

Iets vieren is altijd goed

We vieren het wonder van borstvoeding, want laten we eerlijk zijn: die borsten doen iets magisch. Ze maken de perfecte voeding, ze passen zich per voeding aan onze kinderen aan. Ze regelen een andere samenstelling voor elk moment van de dag en nacht, maken melk op maat voor meisjes en voor jongens, ze voorzien de melk van antistoffen zodra er een virusje ontdekt wordt, en ze bieden de lekkerste troost ooit. Dat mogen we vieren!

Ben je erbij, met je gezin, of met je vriendinnen?

Borstvoeding: vooral erg lekker

Borstvoeding is meer dan moedermelk

Meer weten over borstvoeding? Volg onze borstvoedingscursus of schrijf je in voor de gratis 6-weekse minicursus borstvoeding!

Fotografie: Marije Denekamp

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0