Als je zwanger bent, is je ideaalbeeld van een bevalling vaak een soepele vlotte bevalling zonder ingrepen. Logisch. Toch betekent het hebben van een bevalling met ingrepen niet per se dat je bevalling daardoor minder mooi wordt.
De ervaring die je uiteindelijk hebt, wordt veel meer bepaald door de mate van regie die je tijdens het bevallen hebt, dan door de (medische) handelingen of het verloop. Daarom is het zo waardevol om je goed voor te bereiden op verschillende scenario’s.
Informeer jezelf wat een ingreep voor jou betekent. Zo blijf je als het zover is ook meer aan het roer staan.
Als je ingeleid wordt
Wat gebeurt er eigenlijk met je als je ingeleid wordt? En is het goed om te doen? Ik vraag het aan doula Annelies. Annelies: ‘Een inleiding kan de beste keuze zijn; het gaat om het weten wat het effect is en waarom je het doet – of waarom je het niet wil doen. Niet inleiden terwijl je een harde medische indicatie hebt, kan risico’s met zich meebrengen.’
Ook met een inleiding kun je een fantastische bevalling hebben, stelt Annelies vast. Net zoals een keizersnee-bevalling een prachtige ervaring kan zijn. Lees het verhaal van Valentine en haar gentle sectio maar eens. Belangrijk is om voldoende tijd te krijgen, zodat je lichaam de ruimte heeft om het over te nemen. Genoeg tijd zou je een leidend principe kunnen noemen. Bij elke bevalling – en in het dagelijks leven eigenlijk ook.
Tijd hebben en tijd voelen
Annelies: ‘Tijd is alles. De bevalling staat of valt met tijd. We mogen onszelf die tijd gunnen. Een inleiding betekent dat je een systeem ingerold wordt. Terwijl je lichaam er vaak helemaal nog niet klaar voor is. Je baarmoeder heeft tijd nodig voor ze rijp is. Jezelf de tijd gunnen is essentieel. Je mag jezelf de regie laten houden. Ook hier is het belangrijk dat je je hebt voorbereid over het verloop van ontsluiting en de intensiteit van weeën in een natuurlijke situatie.’
De regie pakken is bij een inleiding extra belangrijk. Want als je extra tijd krijgt, maar je je nog steeds opgejaagd voelt, dan schiet het ook niet echt op. Meer kennis geeft jou meer mogelijkheden om je voor te bereiden op hoe het voor je zal zijn. Vraag tijdens een controle bij je verloskundige of gynaecoloog eens door: wat gebeurt er allemaal na het inleiden? Waar kun je nog meer op letten als je ingeleid wordt?
Milli Hill geeft je ook bergen met tips om je goed voor te bereiden, in Positief over bevallen
Weeënopwekkers
Bij een inleiding is het gebruikelijk dat je weeënopwekkers krijgt, die elke 20 minuten opgevoerd worden. Dat is dat belangrijk om te weten. Want het maakt uit of je ingeleid wordt bij je eerste kind, of bij een volgende. Als je van je eerste kind bevalt, zijn weeënopwekkers veel zwaarder om vol te houden en volgt er sneller een verzoek tot pijnbestrijding. En pijnbestrijding leidt weer tot mogelijke na-effecten die je liever voorkomt.
Toucheren
Protocol bij een medische bevalling is om de twee uur toucheren op vordering. Gemiddeld is er een bepaalde vordering in de ontsluiting, maar het kan zijn dat je vrij lang ‘stilstaat’ of juist sneller dan gemiddeld ontsluit. Het verloopt niet volgens een stalen ritme. Annelies: ‘Centimeters zeggen weinig over het proces. Ik heb moeders in een kwartier van 4 centimeter naar volledige ontsluiting zien gaan. En binnen een half uur hadden we een baby. Toucheren kan ook afleiden. Soms kan het wel fijn zijn om te weten waar je staat, maar ik ben voor toucheren op eigen verzoek en niet op protocol, net zoals ontsluiting ook niet altijd een recht lijntje is.’
Vliezen breken
Over het standaard breken van de vliezen bij een inleiding, zegt Annelies: ‘Door de vliezen te breken, versnel je het proces. Er kan een schedelelektrode geplaatst worden op het hoofdje van de baby en de weeënopwekkers worden gestart.
Je kunt echter op heel veel manieren inleiden. Deze manier is eigenlijk een vrij intense, waarbij het vaak bevallen is op de klok. Laat je de vliezen staan, dan heeft de moeder minder pijn, je baby meer ruimte, en de weeën zijn beter te reguleren.’ Het is fijn om je te oriënteren op de verschillende manieren, ook al weet je tijdens je zwangerschap nog niet of het aan de orde zal komen.
CTG
Zit je vast aan een CTG, of heb je de mogelijkheid tot een draadloos CTG, zodat je bewegingsvrijheid houdt? Annelies: ‘Bewegingsvrijheid is alles. Het is zo belangrijk dat je alle houdingen kunt aannemen die je fijn vindt. Veel ziekenhuizen beschikken over enkele draadloze CTG’s. Eigenlijk zou draadloos de standaard moeten zijn. Anders lig je als vrouw op bed aan banden. Daar moeten we echt vanaf.’
Blijf bij jezelf
Jezelf verdiepend in wat er bij een inleiding komt kijken, zul je merken dat het inleiden op zich niet ‘goed’ of ‘slecht’ is. De factoren die erbij komen kijken, en de kennis over wat voor jouzelf fijn is, dragen bij aan de uitkomst.
Annelies: ‘Als je een goed beeld hebt van de procedures, heb je ook meer ruimte om je bevalling naar jouw wens in te richten. Vraag hulp bij gelijkgestemden. Durf door te vragen. Durf voor je eigen wensen staan. Blijf juist in deze fase heel dichtbij jezelf, ook al voelt dit lastig. Je wijkt dan misschien af van wat standaard is, maar deze bevalling kun je maar 1 keer doen. Wat werkt voor een ander hoeft voor jou niet te werken en andersom. Ken je opties dus, en volg je eigen pad.’
Annelies werkt als doula bij Mamalogisch. Wil je je graag grondig voorbereiden op je bevalling? Dat kan met een doula, en ook door er veel over te lezen. Zoals Positief over bevallen.
Fotografie: Jeanique Kats