Eerste hulp bij muggensteken en brandnetels

door Sandii Zachte

Heerlijk die zomer! We genieten van ieder straaltje zon, ’s avonds zitten we lekker buiten als het even kan en wandelen we heerlijk in de koele schaduw van het bos. De natuur is prachtig op deze dagen. Je voelt de zonnekracht in je lijf. Alles kan, zo voelt het.

Brandnetel

Brandnetel

Maar ach, die muggen, brandnetels en ander geprik en gejeuk. Hoe fijn zou het zijn om de zomer een keer door te komen zonder muggenbulten of brandnetelblaren?

Berenklauw en engelwortel

Laten we maar met het grote goed beginnen dan. Want hoewel berenklauw en engelwortel beide ook medicinaal gebruikt worden, is het in deze context wel duidelijk: je kunt het beste maar met een grote boog om ze heen bewegen. Vroeger hadden we een reuzenberenklauw (er is ook de gewone berenklauw) in de voortuin. Vol ontzag bekeek ik deze op afstand. Want, zo was me verteld, deze mocht ik onder geen beding aanraken. Een wijze raad van mijn ouders.

Smalle weegbree

Smalle weegbree

Mocht je dan zelf of één van je kinderen toch te dichtbij zijn gekomen, dan is het belangrijk dat je de aangedane plek uit de zon houdt. De huid is door de aanraking heel gevoelig geworden voor zonlicht. Daarnaast is het zaak de plek zo snel en zo goed mogelijk schoon te wassen. De pijn en eventuele blaren komen vaak later pas en dan is het te laat. Eigenlijk net als bij brandwonden. En zo behandel je ze ook het best. Een goede brandnetelzalf die je zelf kunt maken is brandnetelzalf. In het zomernummer van Kiind vind je een eenvoudig recept om dit zelf te maken.

Brandnetel

De venijnige brandharen strijken langs je huid en dat geeft een heel vervelend gevoel dat de hele dag kan blijven zeuren. Ook hiervoor kun je de brandnetelzalf gebruiken. Maar die heb je misschien niet altijd paraat. Of je was net brandnetels aan het plukken om zelf zalf te maken. Meestal staat er in de buurt van de brandnetel ook wel een dovenetel of een smalle weegbree. Beide kun je kneuzen en op de plek inwrijven. Ze doven de prik.

Engelwortel

Engelwortel

Zoemend grut

Een mug of zelfs een hele zwerm is wat lastiger te ontwijken. Dus wat doe je nu om die prikbeesten op afstand te houden? Wat is het alternatief voor chemische goedjes? Zelf ben ik niet voor het doodslaan of vangen van bijen en wespen in limonadeflessen. Er zijn echt andere manieren. Bijvoorbeeld als ik ’s avonds een mug hoor in m’n slaapkamer. Dan spreek ik met ze af, dat als ze me níet uit mijn slaap houden met hun irritante gezoem, ze best één keer mogen prikken. Zij weten niet dat ik mijn brandnetelzalf altijd in de buurt heb om de prik direct weer te doven. En ik vind het zoemen echt het allervervelendst.

Muggen komen af op onze lichaamsgeuren. Vooral een beetje doorwerkte, bezwete lichamen vinden ze aantrekkelijk. Ga dus bij voorkeur fris gedoucht de schemer in en draag geen zoete luchtjes. Want die lusten ze ook. Je kunt ze afleiden door sterk geurende planten te plaatsen rondom je terras. Planten als de lavendel, citroenmelisse, citroengeranium, salie en rozemarijn. De geur moet wel geactiveerd worden, dus wrijf met je vingers over de blaadjes of bloemetjes en smeer je huid ermee in. Zo komen de essentiële oliën op je huid en dan vliegen de muggen graag een blokje om.

Je zou ook zelf een geurkaars kunnen maken die ze uit de buurt houdt. Dat gaat al door een aantal druppels etherische olie toe te voegen aan je olielamp. Met name Citronella en Rode Ceder werken hiervoor goed. Of je kunt, nog gemakkelijker, kant-en-klare lampenolie met citronella kopen, de bio-variant. Als je wat meer tijd en vooral zin hebt, kun je ook een kaars maken van bijvoorbeeld bijenwas met ook weer een etherische olie eraan toegevoegd. Het klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee.

Lavendel

Lavendel

Mocht je al geprikt zijn, dan werkt een gekneusd blad van de smalle weegbree om het jeuken te stillen. Je kunt het lange smalle blad ook als pleister eromheen wikkelen, dan blijft het even zitten tot de stoffen ingewerkt zijn. Ik merk dat vooral kinderen dit reuze interessant vinden. En ook de brandnetelzalf komt nu weer goed van pas.

Wespen- en bijensteken zijn meestal erg pijnlijk. Gelukkig komen die veel minder vaak voor dan een prik van een mug. Hierbij helpt wederom de brandnetelzalf, het gekneusde blad van de smalle weegbree of dat van de klimop (hedera) tegen de jeuk. En de etherische olie van Tea Tree of Lavendel kunnen ook verlichting geven. Als je een allergische reactie krijgt van de steek, dan is het goed om daarnaast inwendig te werken. Dan neem je de tinctuur in van de Hedera of het homeopathische middel Apis D6.

Er zijn in de natuur nog wel meer middeltjes te vinden. Bovenstaande kruiden zijn een kleine greep uit de rijke medicijnvoorraad in je tuin of omgeving. Deze zijn meestal ruim aanwezig in de zomer en goed te herkennen. Dus voor iedereen makkelijk te vinden en toe te passen!

 

Cindy van Geel is vrouw-van een mooie man en moeder-van een prachtige dochter, en daarnaast leeft in haar de verwondering voor de natuur. Haar werk met kruiden vind je op Nanaaja.com.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Douchen

Column: Douchen

Zoonlief lijkt heel veel op zijn mama. Niet wat uiterlijk betreft. Althans, als ik alle anderen om me heen mag geloven, is zoonlief echt een kind van zijn vader. Daar heb ik totaal geen problemen mee. Uiteindelijk gaat het toch om de binnenkant. En laat zijn...

Bird nesting: een andere manier van wonen na scheiding

Bird nesting: een andere manier van wonen na scheiding

Bird nesting: niet het kind, maar de ouder wisselt na scheiding van huis. Omdat je kind niet om een verhuizing heeft gevraagd. Hoe werkt dat eigenlijk? Bird nesting: het kind hoeft niet te wisselen Vaak ontstaat er bij een scheiding een tussenperiode. In die periode...

Column: Ontspanning in de draagdoek

Column: Ontspanning in de draagdoek

‘Maar het is gewoon niet eerlijk! Het gaat me nooit lukken!’ Roos kijkt me boos aan. Er is iets onduidelijks met de juf, rekenwerkjes die nog niet af zijn en dat er geen tijd meer is omdat de week bijna voorbij is. En het feit dat ze gister veel te laat op bed lag...

Column: Waardering werkt

Column: Waardering werkt

Thijn zit met de blokken te spelen. Hij is twee jaar oud en bouwt een tunnel, een brug of een kasteel - of alle drie tegelijk - waar de rails van zijn houten trein onder door kan rijden. Wendy zit met een slapende, pasgeboren Noek op schoot en een vriendin verbaast...

Zindelijk worden zonder training

Zindelijk worden zonder training

Toen mijn kleine twee jaar en een week oud was, zaten we met z’n allen op de bank wat te praten. Mijn kleine scharrelde wat in de kamer rond. En ineens liep ze naar ons toe: 'Kijk, potje plast', zei ze. En dit is hoe ze zindelijk werd, ook de dagen erna. Ik was blij...

Column: Zwembadtranen

Column: Zwembadtranen

Ik wil iets schrijven, maar mijn hoofd is leeg. Of eigenlijk niet. Eigenlijk is mijn hoofd propvol, maar niet met wat ik wil. Ik zit bij de zwemles en kijk naar het betraande snoetje van mijn dochter. Laat ik maar niet opkijken. Laat ik maar naar het scherm kijken en...

0