Eet chocola voor een betere wereld

door Nelleke Bos

Voor een gezonde, duurzame en eerlijke planeet zijn er best wat dingen die we niet doen. Ik sta tenminste geregeld te prakkiseren in de winkel. Heb ik zin in chocola, maar met de kennis dat er in de cacao-industrie veel aan de hand is, wordt het al gauw een guilty pleasure.

Gelukkig blijkt dat niet nodig. Ik vraag het aan Vivani, biologische chocolademaker. Pure smaak en biologische grondstoffen staat bij Vivani al hoog in het vaandel, maar er is nog iets waar de producent zich hard voor maakt: de toekomst van arme kinderen.

Alexander Kuhlmann van Vivani legt uit: ‘Kinderarbeid is in de cacao-industrie een probleem waar veel conventionele cacao-producenten de ogen voor sluiten. Met het project Kids for Kids dat Vivani heeft geïnitieerd, willen we met de aankoop van chocolade kinderslavernij helpen voorkomen. Door chocola van Vivani te kopen, ondersteun je dit project.’

Cacao en kinderarbeid

Kinderarbeid en zelfs slavernij komt echt voor op de cacaoplantages. Vivani wil verantwoordelijkheid nemen, niet alleen door in de eigen productielijn te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden (onnodig te zeggen dat dit zonder kinderarbeid is), maar daarbovenop ook lokaal bij te dragen aan voorzieningen voor kinderen in de regio. En dat is hard nodig, begrijp ik. Als voorbeeld hoor ik over Odana. Ze is 13 jaar oud, en sinds haar zesde jaar leeft ze als een zogeheten ‘restavek’: ze woont en werkt onvrijwillig in de huishouding bij mensen die ze niet kent, zonder dat ze betaald wordt. Odana komt uit het dorp Papaye, ten zuiden van de Haïtische hoofdstad Port-au-Prince. Haar ouders zijn al vroeg overleden. Haar familie, die zelf ook heel arm was, bekommerde zich om haar. Toen zij zes jaar oud was, kwam er een onbekende man in het dorp. Hij beloofde Odana naar een familie te brengen die goed voor haar zou zorgen. Dat pakte heel anders uit…

Zoals Odana zijn er veel kinderen in Haïti, een van de armste landen ter wereld. Door talrijke natuurrampen die de laatste jaren plaatsvonden, waarbij veel mensen stierven, is het aantal weeskinderen hoog opgelopen. Zij groeien op in grote armoede, zonder perspectief op een beter leven. Dit moet anders, vindt Vivani.

Maatschappelijk betrokken

Alexander geeft aan: ‘Een arme samenleving zoals die in Haïti heeft een blik op de toekomst nodig. In de vorm van de Ecole Amitié (‘school van vriendschap’) krijgen kinderen een toekomst. Deze school biedt aan 800 kinderen een plek om te leren, maar ook om te sporten, gezond te eten en toe te werken naar een zelfstandig leven. De directeur van Vivani houdt persoonlijk contact met deze school.’ 

Omdat Vivani begrijpt dat het essentieel is voor de Ecole Amitié om op een structurele bijdrage te kunnen rekenen, staat er een jaarlijkse 12.000 euro ter beschikking van de school. Dit is dus geen ‘extraatje’ om goede sier te maken als bedrijf, maar een serieus bedrag dat Vivani uit de inkomsten van haar chocolade reserveert voor Haïti.

Verbeter de wereld, eet chocola

Chocola eten wordt mijn nieuwe vorm van wereldverbeteren, nu weet ik het zeker. Gelukkig heeft de gemiddelde winkel van Odin of Ekoplaza lekker veel keuze aan smaken van Vivani-chocolade. Eet veel chocola, voor een kansrijke toekomst van de kinderen in Haïti.

Feesttip: chocoladetaart met verstopte groenten

Helpen in de keuken, maar hoe dan?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vivani. Bij KiiND werken we selectief samen met partners waar we hartstikke blij van worden. Die mooie en zinnige dingen doen – zodat wij dat ook kunnen blijven doen.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Voeding met gebakken lucht

Voeding met gebakken lucht

'Mama weet waarom...' Het is de slogan van een bekend merk babyvoeding. Maar, vraag ik me steeds vaker af, weet mama wel echt waarom een bepaald product goed is? En nog belangrijker, weten mama en papa eigenlijk wel wat er precies in zit? Een koekje boordevol vezels,...

Biologisch eten beter voor je gezondheid

Biologisch eten beter voor je gezondheid

Overstappen op biologische producten zou je als consument sterker moeten gaan overwegen, schrijft de The Telegraph. Want pesticiden blijken gevaarlijker dan tot nog toe was gedacht. Pesticiden en de hersenontwikkeling Onderzoek, gepubliceerd door het Europese...

Zo kies je zomerkleding en zonnebrand voor je baby

Zo kies je zomerkleding en zonnebrand voor je baby

Ik zou wel hapjes willen nemen uit de armen van mijn baby, maar dat mag niet. Ze zijn zo belachelijk zacht. Een babyhuid lijkt eigenlijk nauwelijks op de onze. Nou beschermen we onze baby natuurlijk iedere dag met ons leven, maar in de zomer is daar ook nog het...

Hoe het zit met buikpijn bij kinderstress

Hoe het zit met buikpijn bij kinderstress

Geeft jouw kind ook zo vaak ‘buikpijn’ op als klacht? Soms zie je de oorzaak meteen, maar net zo vaak is het een raadsel waar die buikpijn vandaan komt. Darmfloraspecialist Nienke Gottenbos vertelt over de oorzaak, het effect en wat je eraan doet. Dit artikel...

Suiker, zout en witmeel

Suiker, zout en witmeel

Voor ouders is het soms moeilijk in te schatten wat wel en niet goed is voor je kind. We worden al jaren doodgegooid met voedingsadviezen, maar meestal gaat het hier om dieetadviezen. Zo gaan er bij veel mensen alarmbellen rinkelen bij producten met veel vet. Kleine...

Kritisch etiketten lezen

Kritisch etiketten lezen

De supermarkt staat steeds voller met allerlei nieuwe producten. Maar hoe bepaal je nu of iets gezond is of niet? Er worden allerlei stoffen toegevoegd aan het eten om de smaak, houdbaarheid, textuur en aantrekkelijkheid te verbeteren. Maar wat voor stoffen zijn...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0