Soms kun je met wat ouderwetse wijsheid heel wat verlichting geven aan een verkoudheid of kun je een wondje behandelen. De natuur is een rijkgevulde EHBO-trommel. Wat heb je daarvoor nodig? Een beetje kennis, gezond verstand en flower power! En dat is best wel down to earth.
Grootmoeders trucjes
Je kent het vast wel, je kleine ontdekkingsreiziger loopt heerlijk in het gras en ineens gaat het van: ‘Au au au!’ Ai… Brandnetels! Neem dan een blaadje zuring of weegbree zoals je grootmoeder ongetwijfeld ook deed. Dit groeit van nature altijd in de buurt van brandnetel. Kneus het goed, dan laat het sap los en dat wrijf je op het gebobbelde huidje. Het kalmeert vrijwel direct. En vergeet niet om extra lekker te knuffelen! Aanraking is ook een medicijn.
Kruiden en plantjes kun je drogen, in een potje stoppen of vers gebruiken. Dan zet je er thee van of je smeert het sap op je huid. De gel uit een blad van de aloë vera is vrij bekend en – mits je de juiste hebt – kan het je echt bij veel in- en uitwendige problemen helpen. Bij zonnebrand of schaafwondjes, insectenbeten en geïrriteerde babybilletjes.
Medicinale werking
In plantjes en kruiden zitten dus niet alleen vitamines en mineralen, maar ook andere stofjes die een medicinale werking kunnen hebben. Het is wel goed om te weten wanneer je iets prima kunt gebruiken en wanneer niet. Alleen komen plantjes niet met een bijsluiter uit de grond. Er zijn veel informatieve boeken of ga online op zoek naar een betrouwbare site waar je je kennis op doet.
Voorbeeldje: salie helpt je menstruatie te reguleren maar je kunt het beter niet gebruiken tijdens je zwangerschap en in de borstvoedingsperiode, omdat het, net als cichorei, je cyclus stimuleert en het is krachtig genoeg om je melkproductie te stoppen. Kwestie van goed inlezen dus!
Handig van het driekleurig viooltje
Bij huidproblemen zoals acne of krentenbaard:
Van het driekleurig viooltje kun je thee maken en deze opdrinken of als compres op de huid aanbrengen. Gebruik niet teveel, want dan kun je braakneigingen krijgen, ook in je zwangerschap niet zo handig dus! Ongeveer 2 theelepels op een kopje is voldoende.
Vanalles met kamille
De kamille is echt een zomerbloem en ik herinner me van vroeger niet alleen de geur, maar ook dat ik altijd een kopje kamillethee kreeg wanneer ik buikpijn had of onrustig was.
Neem een flinke eetlepel kamillebloemetjes en laat ze trekken in gekookt water en drink langzaam met kleine slokjes op.
Ook leuk: strooi en paar handjes bloemetjes en kruiden in bad.
Ziet er mooi uit en het is goed voor je huid!
Disclaimer: wij zijn geen dokter. En hoewel de Kiind lezen heel goed is voor je welzijn, raden we je aan om ook altijd gewoon naar je huisarts te gaan als je ergens last van hebt.
Tekst en fotografie: Maria Stijger. Ze maakte dit en nog veel meer moois voor Kiind op papier.