Elf dingen die je helpen met kindertekeningen begrijpen

door Drees Koren

Wat betekenen al die krassen en figuurtjes op de tekening van je (kleine) kind nu precies? Speltherapeut Eveline Ruitenberg weet het en deelt elf hints met jou. 

1. Lijnen

Kijk niet alleen naar wat er getekend is, maar ook hoe. Je kunt waarschijnlijk aan de lijnen op de tekening wel zien of je kind gespannen of ontspannen was, en of hij met aandacht heeft getekend of misschien emotioneel was. 

2. Eivorm

Een eivorm gaat over je veilig voelen bij de ander. Wordt vaak gemaakt door hele jonge kinderen, van een jaar of anderhalf.

Verdiep je ook viaTheresa Foks-Appelman | Kinderen geven tekens

3. Cirkel

De cirkel gaat juist over veilig voelen bij jezelf. Dit zie je veel rond de ontwikkeling van de eigen ik, van driejarigen. Maar ook als je op latere leeftijd weer meer cirkels gaat gebruiken, kan dat betekenen dat je meer behoefte aan eigenheid hebt.

4. Kruis

Als iemand veel kruizen tekent, zegt dat iets over de autonomie. Over zich afzetten en over (eigen) keuzes maken. 

5. Regenboog

In periodes waarin een kind veel veranderingen doormaakt (verhuizing, school, scheiding) zie je vaak regenbogen terugkomen in tekeningen.

6. Hartjes

‘Ik vind jou lief, vind jij mij ook nog lief?’ Dat zegt een hartje op een tekening. Als je die van je kind krijgt, is het soms een goedmaak-tekening.

7. Handen

Handen zeggen iets over de manier van communiceren. Zwaaiende handen in de lucht roepen: ‘hallo, hier ben ik’ en horen bij een kind dat graag gezien wil worden. Onzekere kinderen tekenen vaak nauwelijks handen of tekenen die dicht tegen het lichaam. 

8. Bomen

In het begin gaat de meeste aandacht naar de stam van de boom: de groei. Dat is dan ook waar de kinderen dan het meest mee bezig zijn. Kijk ook eens of de boom een basis heeft. Wortels zeggen iets over de basis en het vermogen om voeding op te nemen. De takken gaan juist over communicatie, en over het vermogen om uit te reiken naar de omgeving. En vruchten duiden op ontwikkeling, op vrucht afwerpen. 

9. Positie

Het midden van het papier staat centraal. Kinderen tekenen daar vaak wat voor hen belangrijk is. Meestal tekenen hele jonge kinderen daar zichzelf, en later kan dat ook de kat zijn, of een (pasgeboren) zusje. De linkerkant van het vel correspondeert met het verleden en de rechterkant met de toekomst. 

10. Kleur

Elke kleur heeft een energetische trilling. Rood is vol passie, maar kan ook een signaalkleur zijn. Roze is zacht zoals in de baarmoeder. Koele kleuren, zoals blauw, spreken meer het cognitief vermogen van kinderen aan. 

11. Zwart

Volgens Eveline maken veel ouders zich zorgen over hun kind dat veel zwart gebruikt. Ontspan maar, de kleur zwart heeft onder meer te maken met kracht, jezelf duidelijk durven neerzetten, opstandig voelen. En kleine kinderen hechten ook simpelweg nog niet zo veel waarde aan kleurnuances en voor hen steekt de kleur zwart ook sterk af waardoor hun creatie goed kunnen zien. 

Meer lezen:

Eveline Ruitenberg schrijft nog veel meer over kindertekeningen.

Theresa Foks-Appelman | Kinderen geven tekens

Fotografie: Jana Boekholt

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Supermarkten vol spaaracties: geen fratsen, doe mee!

Supermarkten vol spaaracties: geen fratsen, doe mee!

Beans, wuppies, smurfen, welpies, troetels, beesies, voetbalplaatjes en disco’s. Iedereen die kinderen, kleinkinderen of buurkinderen heeft weet precies wat dit zijn. Het zijn de bekende supermarktcadeautjes die je krijgt wanneer je een bepaald bedrag uitgeeft. Veel...

De meeste kinderen hebben geen school nodig

De meeste kinderen hebben geen school nodig

Hoe leren kinderen eigenlijk? En is school de aangewezen plek waar dat moet gebeuren? Spoiler alert: nee, school is niet de enige of de beste plek waar kinderen dingen leren. Laten we eens bekijken hoe kinderen leren en in welke omstandigheden ze dit soepeltjes doen....

Hoe praat je over een kind met een label?

Hoe praat je over een kind met een label?

  Vaststellen of een kind hoogbegaafd is of dyslexie heeft helpt bij het regelen van passend onderwijs. Het kan toegang geven tot een plusklas of voor het krijgen van extra tijd bij een toets. Een kind dat zich vanwege ADHD niet kan concentreren in de klas kan...

Help, mijn kind tekent niet

Help, mijn kind tekent niet

Wat als je kind niet wil tekenen? Is dat een probleem? En hoe kun je hem stimuleren om met plezier aan de slag te gaan? Bungeejumpen Oké, je kind tekent niet graag. Dat kan. Maar is dat wel echt een probleem? Speltherapeut Eveline Ruitenberg: ‘De ontwikkeling van...

4 dingen om op te letten bij de keuze voor opvang

4 dingen om op te letten bij de keuze voor opvang

Als je kinderopvang gaat kiezen, krijg je te maken met een hele reeks aan opties. Wij zetten ze op een rijtje, vanuit het perspectief van veilige hechting voor een kind. Hoe kun je met je keuze voor opvang omgaan als je let op de meest gunstige omstandigheden voor de...

Column: Tweeling tjokvol eigenheid

Column: Tweeling tjokvol eigenheid

Toen ik zwanger was van de tweeling, daalde degene die links lag als eerste in en ik noemde haar Lisa. Toen al voelde ik de behoefte ze apart te noemen en te volgen of de ene baby verschoof of de andere. Wat er in mijn buik gebeurde was een onoverzichtelijke...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0