Elf dingen die je helpen met kindertekeningen begrijpen

door Drees Koren

Wat betekenen al die krassen en figuurtjes op de tekening van je (kleine) kind nu precies? Speltherapeut Eveline Ruitenberg weet het en deelt elf hints met jou. 

1. Lijnen

Kijk niet alleen naar wat er getekend is, maar ook hoe. Je kunt waarschijnlijk aan de lijnen op de tekening wel zien of je kind gespannen of ontspannen was, en of hij met aandacht heeft getekend of misschien emotioneel was. 

2. Eivorm

Een eivorm gaat over je veilig voelen bij de ander. Wordt vaak gemaakt door hele jonge kinderen, van een jaar of anderhalf.

Verdiep je ook viaTheresa Foks-Appelman | Kinderen geven tekens

3. Cirkel

De cirkel gaat juist over veilig voelen bij jezelf. Dit zie je veel rond de ontwikkeling van de eigen ik, van driejarigen. Maar ook als je op latere leeftijd weer meer cirkels gaat gebruiken, kan dat betekenen dat je meer behoefte aan eigenheid hebt.

4. Kruis

Als iemand veel kruizen tekent, zegt dat iets over de autonomie. Over zich afzetten en over (eigen) keuzes maken. 

5. Regenboog

In periodes waarin een kind veel veranderingen doormaakt (verhuizing, school, scheiding) zie je vaak regenbogen terugkomen in tekeningen.

6. Hartjes

‘Ik vind jou lief, vind jij mij ook nog lief?’ Dat zegt een hartje op een tekening. Als je die van je kind krijgt, is het soms een goedmaak-tekening.

7. Handen

Handen zeggen iets over de manier van communiceren. Zwaaiende handen in de lucht roepen: ‘hallo, hier ben ik’ en horen bij een kind dat graag gezien wil worden. Onzekere kinderen tekenen vaak nauwelijks handen of tekenen die dicht tegen het lichaam. 

8. Bomen

In het begin gaat de meeste aandacht naar de stam van de boom: de groei. Dat is dan ook waar de kinderen dan het meest mee bezig zijn. Kijk ook eens of de boom een basis heeft. Wortels zeggen iets over de basis en het vermogen om voeding op te nemen. De takken gaan juist over communicatie, en over het vermogen om uit te reiken naar de omgeving. En vruchten duiden op ontwikkeling, op vrucht afwerpen. 

9. Positie

Het midden van het papier staat centraal. Kinderen tekenen daar vaak wat voor hen belangrijk is. Meestal tekenen hele jonge kinderen daar zichzelf, en later kan dat ook de kat zijn, of een (pasgeboren) zusje. De linkerkant van het vel correspondeert met het verleden en de rechterkant met de toekomst. 

10. Kleur

Elke kleur heeft een energetische trilling. Rood is vol passie, maar kan ook een signaalkleur zijn. Roze is zacht zoals in de baarmoeder. Koele kleuren, zoals blauw, spreken meer het cognitief vermogen van kinderen aan. 

11. Zwart

Volgens Eveline maken veel ouders zich zorgen over hun kind dat veel zwart gebruikt. Ontspan maar, de kleur zwart heeft onder meer te maken met kracht, jezelf duidelijk durven neerzetten, opstandig voelen. En kleine kinderen hechten ook simpelweg nog niet zo veel waarde aan kleurnuances en voor hen steekt de kleur zwart ook sterk af waardoor hun creatie goed kunnen zien. 

Meer lezen:

Eveline Ruitenberg schrijft nog veel meer over kindertekeningen.

Theresa Foks-Appelman | Kinderen geven tekens

Fotografie: Jana Boekholt

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Hoera voor kinderen met een sterke wil

Hoera voor kinderen met een sterke wil

Heb jij een kind met een sterke wil? We vroegen eens rond naar ervaringen van ouders. Want hoe gaat het in de praktijk? Wat zijn de mooie kanten van het hebben van een sterke wil? Wat leert je kind jou via dat gedrag? Een sterke wil? Goed nieuws! Lien Soms wou ik...

Tweetalig opvoeden, hoe werkt dat?

Tweetalig opvoeden, hoe werkt dat?

“Vang de snow!”, zegt Alexander. Alexander komt uit Engeland. Hij kan de dingen grappig zeggen. Maar daar moet je niet om lachen, je moet hem leren hoe het wel moet. “Sneeuw”, zegt Robin. “Sneeuw”, zegt Alexander. “Vang de sneeuw.”   Sjoerd Kuyper maakt in ‘Robin...

Blootsvoets: de beste kinderschoen? Geen schoen!

Blootsvoets: de beste kinderschoen? Geen schoen!

Was dat maar mogelijk. Al in 1992 pleitten twee Indiase orthopeden¹ voor het blootsvoets gaan en staan van kinderen, zeker tot hun zesde jaar. Iedere volwassene weet bovendien dat spieren sterker worden door ze te gebruiken. Gevoelsmatig weten we dan ook wel dat zodra...

‘Niet huilen, het is niet erg’: Over huilen en zelfvertrouwen

‘Niet huilen, het is niet erg’: Over huilen en zelfvertrouwen

Als je kind huilt, dan is de eerste ingeving vaak om hem of haar er vanaf te helpen. Huilen is voor velen een lastige emotie. Opvallend is dat onze eerste neiging is om het huilen te laten stoppen. ZSM. Want; als de tranen weg zijn, is het verdriet over. Toch?...

Is je kind woest? Niets mis met een beetje temperament

Is je kind woest? Niets mis met een beetje temperament

Boze peuters, ze plakken jou graag achter het behang! Wil je kind in een boze bui van alles door het huis gooien? Zelfs de liefste, meest afgestemde ouders komen dit bij hun kind tegen. Energie moet eruit, dus helemaal voorkomen kun je het niet. Maar kinderen kunnen...

9 keer waarom kinderen leermeesters zijn

Bij het grootbrengen van kinderen wordt er vaak gekeken naar wat wíj kinderen willen meegeven. Terwijl we juist ook een heleboel kunnen leren van hen. Vanwege de unieke manier waarop ze in het leven staan en de wereld bekijken. We zetten daarom een paar...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0