Energiebalans: Met welke voeding geef jij je lijf energie?

door Gastauteur

Een aantal jaar geleden kwam ik erachter dat ik mijn eten in twee groepen kan indelen: in voeding die mij energie geeft en in voeding die mij energie kost. En dan heb ik het niet over calorieën. Met energiegevende voeding bedoel ik dat ik mij vol energie voel na het eten ervan. Bijvoorbeeld na een banaan, of een appel, of een salade geitenkaas.

Voor elk mens is het verschillend: voor sommigen is het fijn om voornamelijk rauw voedsel te eten, anderen voelen zich energieker na een warme maaltijd. Ik ben gevoelig voor suiker en daarom is het eten van zoetigheid voor mij een enorme energievreter.

Energievreters

Zoetigheid eet ik niet meer. Zo simpel is het. Maar het heeft mij jaren gekost om mij ervan bewust te zijn wat voeding met mij doet. Ik dacht altijd dat iedereen zich na het eten van een taartje slaperig voelde. Dat een prikkende tong een logisch gevolg is van het eten van een kiwi. En dat een zwaar gevoel in je maag erbij hoort als je frietjes eet.

Inmiddels weet ik dat elk lichaam anders werkt. En dat het heel belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Want als je goed voor jezelf zorgt, voel je je fijner en is het leven stukken leuker! En dan ben je niet alleen gelukkiger, maar ook een fijner mens om mee samen te leven, te werken en te knuffelen.

Contact met je lijf is essentieel om te kunnen achterhalen welke voeding jou energie geeft en welke voeding jou energie kost. Om in contact met je lijf te blijven kan het je helpen om veel de natuur in te gaan, stilte op te zoeken, te mediteren en door yoga of pilates te doen.

Energiegevers

Ik ben erachter gekomen wat mij energie geeft. En welke voeding ik beter kan laten staan: in mijn geval koffie en zoetigheid. Natuurlijk eet ik af en toe nog een stukje chocola of ander zoets. Maar alleen op de momenten dat mijn batterij helemaal opgeladen is en ik mij goed voel. Zodat ik een klein dipje kan opvangen. Zo zorg ik ervoor dat mijn energiebalans goed in evenwicht blijft en ik een fijn mens blijf om mee te knuffelen!

Energiebalans

Wil je graag weten hoe jij meer energie kunt krijgen? Meld je aan voor de gratis cursus Energiebalans voor mama’s. We starten binnenkort!

Nanne Hogeland werkt bij de Goed Leven Academie en verzorgt daar workshops en online trainingen, zoals Powermama.

Zelfbeeld: opvoeden is voorleven

Groentemonster dankzij borstvoeding

Goed voornemen: Eerder dan de kinderen opstaan

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Opstaan! Rituelen in de ochtend

Opstaan! Rituelen in de ochtend

Opstaan! Het valt niet altijd mee. Waar kinderen doorgaans een hekel aan hebben, is de grens over moeten van iets ouds en vertrouwds naar iets nieuws. Dit kan van alles zijn: stoppen met spelen om aan tafel te gaan, van binnen naar buiten gaan, naar bed gaan of juist...

Column: Nog één keer samen slapen

Column: Nog één keer samen slapen

'Papa, mag ik vanavond bij jou in bed slapen?' Roos kijkt me vragend aan. Wendy is een nachtje weg en dat betekent dat er een plek vrij is in ons tweepersoonsbed. En die moet opgevuld worden natuurlijk. Anderhalf jaar geleden stond ik op nieuwjaarsdag niet alleen de...

Column: De babywens van mijn dochter (en mezelf?)

Column: De babywens van mijn dochter (en mezelf?)

Roos is een levensgevaarlijk kind. Met een soort nonchalante en vrolijke vanzelfsprekendheid kondigt ze van alles aan wat ze graag wil doen of hebben. Een tablet. In de herfstvakantie naar Legoland in Denemarken. Een leuk vriendinnetje op de camping. Geld om een...

Column: Trammelant

Column: Trammelant

Miranda verloor haar man. Samen met hun zoontje rooit ze het nu. Het leven samengevat? Trammelant. Alsof er niks gebeurd is zit ik ’s nachts achter m’n laptop. Muziek aan. Kat miauwend om me heen. Ietwat aangeschoten wel. Het was een mooie avond zoals er die zoveel...

Enig kind: er komt geen tweede

Enig kind: er komt geen tweede

Het aantal gezinnen met 1 kind stijgt, is de conclusie van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Volgens hen groeit 1 op de 11 kinderen op als enig kind. De buitenwereld heeft er zo haar eigen mening over. Maar hoe is het in de praktijk: is het zielig voor een...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0